Имамоглу: Аз съм проект на републиканска Турция, на Турция на Ататюрк!

23 юни - моментът на пречупване на управляващата в Турция ПСР
24 юни 2019 20:15, Елка Василева
164
Имамоглу: Аз съм проект на републиканска Турция, на Турция на Ататюрк!
Екрем Имамоглу. Снимка: архив, Reuters

Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу за втори път вчера и още по-убедително спечели кметския пост на мегаполиса, който му бе отнет след изборите на 31 март от Висшата избирателна комисия (ВИК) под натиска на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Според окончателните резултати Имамоглу печели с гласовете на 54,21 на сто от избирателите в мегаполиса, за Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) са гласували 44,99 процента от гласоподавателите.

Според турските медии Имамоглу е увеличил 57 пъти преднината си в сравнение с резултата от 31 март, което се счита за рекорд, предаде Нахиде Дениз за БТА.

Двадесет и пет общини в Истанбул са контролирани от ПСР, а 14 - от НРП. Най-много бюлетини за Имамоглу са били подадени в Бешикташ, Кадъкьой, Бакъркьой, Шишли. В Адалар (Принцовите острови), в населения компактно с български турци Авджълар, в Бакъркой, Чаталджа, Силиври, Шиле, Шишли, Кючюкчекмедже, Юмрание, Кягътхане и Багджълар подкрепата за Имамоглу се е увеличила със 7-10 процента.

Победата на Имамоглу не му бе поднесена на тепсия, напротив - той се бореше до последно и не отстъпваше и на сантиметър от принципите, с които спечели мандата на 31 март. През последните седмици попадна под много по-силни удари, компромати, клевети и обвинения. Ердоган и правителството използваха цялата мощ на държавната машина срещу него. Но Имамоглу устоя и победи.

Реджеп Ердоган претърпя тежък удар, очакват се промени в Турция

Спечелването на кметския пост за втори път, по категоричен начин, има много по-голям смисъл от просто избор на кмет. "Демокрацията победи авторитаризма на Ердоган, едноличната му власт", коментира анализаторът Мурат Сабунджу.

"Аз съм проект на републиканска Турция, на Турция на Ататюрк", каза Имамоглу, наблягайки на необходимостта от завръщането към светските принципи, които са основополагащи за турската република, основана от Ататюрк, чиято 100-годишнина се навършва през 2023 г.

Още по темата

"Трябваше да научим Партията на справедливостта и развитието, че може да загуби избори, да бъде победена именно чрез избори. Ние го постигнахме, при това го направихме за втори път през тези 50 дни", заяви председателят на истанбулската организация на НРП Джанан Кафтанджъоглу, която посочват за един от най-успешните стратези на предизборната кампания на Имамоглу, довела до победата му.

Спечелвайки контрола над голямата община на Истанбул заедно с този над другите три големи метрополии - Анкара, Измир и Адана, НРП получи солидно предимство в местните управления, въпреки че президентът Ердоган не пропусна да призове хората на ПСР, които са мнозинство в съветите на общините, всячески да блокират инициативите на председателите. В състава на общинския съвет на Истанбул НРП ще има 135 мандата срещу 180 на ПСР.

Тепърва ще се анализират факторите, които помогнаха на Имамоглу и респективно на НРП на 23 юни да пречупят монопола на ПСР върху контрола на мегаполиса. Заслужава да се отбележи обаче ролята на младите хора.

Мнозина от онези, които гласуваха за пръв път на тези избори, са от поколението, което израсна при управлението на ПСР на Ердоган. Но голяма част от същото това поколение гласува за Имамоглу, според анализи на резултатите от 31 март.

Младите хора се оказаха най-недоволните и критично настроени към Ердоган, въпреки че при първия и втория му мандат като премиер го подкрепяха. Но картината се промени. Като се започне от безработицата, която при младите хора надхвърля 22 процента и се стигне до забраните, табутата, въведени върху начина на живот на хората, погледите на младите се обърнаха към Имамоглу.

"Бинали Йълдъръм например в предизборната агитация обеща 10 GB интернет на младите, но как ще го ползваме, след като именно неговата партия забрани Уикипедия", възкликна Седат Мутлу, доскоро служител в текстилна фирма, която фалирала.

"Това е революцията на младите, желаещи свободата да си уреждат живота", казва коментаторът Мурат Сабунджу.

Имамоглу още в първата си реч обеща, че ще се ангажира с разрешаването на проблемите на младежите.

Подобно на младите хора жените в Турция също дадоха много силна подкрепа на Имамоглу.

Къде сгреши управляващата ПСР?

Една от грешките, които се коментират през последните дни, е свързана с кюрдския електорат.

Всъщност малко встрани от медийния поток в България остана един епизод от предизборната кампания на ПСР, в който бе въвлечен лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан. В писмо от затвора, което огласи не кой да е, а Анадолската държавна агенция, той призова кюрдския електорат да остане неутрален.

Самият Ердоган взе отношение по писмото, като заяви, че в ръководството на прокюрдската партия, която на 31 март подкрепи Имамоглу, се води борба за надмощие между Йоджалан, който излежава доживотна присъда на острова-затвор Имралъ, и младия съпредседател на Демократичната партия на народите Селяхаттин Демирташ, чийто депутатски мандат бе отнет и също е в затвора. С този ход Ердоган вероятно е целял да вбие клин сред прокюрдските лидери и така да привлече към Бинали Йълдъръм онези кюрди, които на 31 март не се явиха пред урните.

Ходът обаче се оказа политически гаф, защото този път голяма част от електората на съюзника на Ердоган - националистите на Девлет Бахчели, не се яви да гласува. Тъкмо когато Йълдъръм и агитаторите на ПСР и на Бахчели опитваха да изгладят и да направят приемлива за електората ролята, която изиграха за касирането на вота на 31 март, а Йълдъръм ръсеше обещания след обещания, дойде гафът с Йоджалан.

Екрем Имамоглу- новото лице на политическата арена

Известният коментатор Айдън Енгин посочи, че вотът в неделя има дълбок смисъл и значение и за бъдещето на Турция, не само на Истанбул.

"Политическата арена в Турция спечели ново лице - младият, енергичен и способен Екрем Имамоглу. В първата си реч, след като за втори път спечели кметския пост, той построи много умни изречения, които подсказват, че още в първите часове след встъпването в длъжност ще успее да обори възможните провокации, компромати, които ще се опитват да му правят в голямата община на Истанбул, където ПСР има мнозинство. В същото време Имамоглу подчерта още веднъж позицията си да бъдат обгрижвани всички граждани, без дискриминиране на когото и да било. Това е нужда, която разединената турска общественост усеща много остро", каза коментаторът.

Вятърът на промените

Вятърът на промените се очаква да засегне не само Истанбул, но и цяла Турция. Турският президент обича често да повтаря, че който изгуби Истанбул, ще изгуби Турция. Изхождайки от тази позиция, неизбежно е загубата на ПСР в Истанбул да засегне и бъдещето на Турция. Как?

Ето мнението на анализатора Мехмет Сойдан: "Следващите избори за президент и за парламент са след 4,5 години, през 2023 г.", казва той. "Ако ПСР не направи решителни стъпки за преодоляване на икономическата криза, предсрочните избори стават неотложни и НРП би ги спечелила".

Говорейки за възможните сценарии, трябва да отбележим и ролята на Мерал Акшенер, лидер на "Добра партия", съюзник на НРП.

"Добра партия" не успя да прескочи 10-процентовия праг за влизане в парламента на миналогодишните избори, но въпреки това може да се очаква все по-често да говорим за нея.

Според близки до правителството коментатори загубата на повторния вот е изненадващ и тежък удар за ПСР и Ердоган. Очакванията са, че това ще предизвика промени в кабинета. Вероятно Ердоган ще отстрани някои министри, а други ще размести. Един от министрите, за които се твърди, че ще бъде сменен, е вътрешният министър Сюлейман Сойлу. От областната организация на ПСР са настояли да бъде отстранен ръководителят Мустафа Шентоп.

До ранни зори поддръжниците на Имамоглу празнуваха, след като все още неокончателните резултати показаха убедителна победа. Стотици поддръжници се събраха пред централата на НРП със знамена, фойерверки, възгласи "Всичко ще бъде много хубаво", което бе предизборният лозунг на Имамоглу, превърнал се в парола за милиони истанбулци.

Централният булевард на азиатския бряг на Истанбул почерня от хора в продължение на няколко километра.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу, който миналата година премина пеш от Анкара до Истанбул в знак на протест срещу репресиите на Ердоган, сияеше от щастие. В реч в Анкара пред централата на НРП той заяви: "Въпреки всички форми на натиск, въпреки всички механизми на държавната власт, която използваха срещу нас, хората в тази страна показаха, че предпочитат демокрацията, а не репресиите и подправената демокрация. Ние написахме епоса на демокрацията", заяви Кълъчдароглу.

Нощта на 23 срещу 24 юни ще се запомни като първата от 17 години насам, в която турският президент Реджеп Тайип Ердоган не държа победна реч от балкона на централата на ПСР, както правеше след всички избори. Това право спечели турската опозиция с Екрем Имамоглу.

 


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
До 90 преди 1 година
До 90

Също толкова като теб и фамилия Попов..
84
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имамоглу, тьпоглу , глупаглу кви са тез имена бе !
83
10
 
2
 
! Отговори
Мефистофел преди 1 година
Бунтът на овцете!!! Аз съм проект за новия чобанин, за повече вълна на глава! Така е по целия свят.!.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ердъоНИКВИЯ ИЗЧЕЗВА ОТ ПРЕСТОЛА
.....
ДА ЖИВЕЙ НОВИЯ СУЛТАН
81
3
 
3
 
! Отговори
Знай преди 1 година
До Веселба ЕРДОГАН Е ОЩЕ 4 години на власт ПРЕЗИДЕНТ на РЕПУБЛИКА Т У Р Ц И Я!!!
80
1
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Сега Турция е още по силна :)))
Има си Ердоган, има си Имамоглу,
С400, Турски поток, Фолцфаген отиде при тях,
Заблуждавате се - Имамоглу е човек на Турски олигарси , а не западна пионка - човек е на Коч Холдинг и компания :))))
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА
79
1
 
4
 
! Отговори
Веселба преди 1 година
С писмото си от преди изборите Йоджелан кани Ердоган на остров Имралъ.
78
0
 
1
 
! Отговори
Питащ преди 1 година
До uto`nenie 122 ДА НО НЕ КАЗВАТА МАЛОАЗИАТСКО РОБСТВО А Т У Р С К О СЪЖИТЕЛСТВО 500 г
77
2
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Турция е Велика Империя,
Изборите за кмет на Истанбул се коментират повече, - от изборите за президент на САЩ :))))
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААА
76
9
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
КОЙТО СИ КУПУВА ОРЪЖИЕ ОТ РУСИЯ, РУСИЯ МУ СПРЕТВА ПРЕВРАТ С НЕГОВИТЕ ПАРИ.
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МЪПЕТ
74
10
 
8
 
! Отговори
uto`nenie преди 1 година
Имамоглу е грък по произход. Второ Ататюрк се е ползвал с подкрепата на болшевиките и Червената армия. Така че промяна в курса спрямо Русия няма. А"турци" в Турция няма. Това е подигравателно прозвище, останало още от времето на Византия и смисъла му е бил "*** от Мала Азия". Самите така наречени "турци" са потомци имено на населението на Византия, приели исляма. ДНК анализа дава наличие на нищожен процент тюркски гени, примерно колкото и във Франция.
73
5
 
16
 
! Отговори
Ататюрк преди 1 година
Нормално да спечели Имамоглу все пак е турчин. А Ердоган е грузински цинин
72
1
 
21
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
Турция се отърсва от режима на Ердоган за което може шапки да им свалим Terbikler Istanbul
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ястреба
Ако си турчин, точно ти така да говориш.
Ако не беше Ататюрк, точно истанбул нямаше да е турски и кой знае на колко части щеше да е сегашна турция.
Не съм много специалист по вашата турска история де, може и да се бъркам.
70
2
 
0
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
Наздраве, колега! Пиеш повече от мен! Много глупости говориш, наздраве, кurво ленинска
------

Не ти харесва истината ли, бе прости.....тутко необразована????????
-)))))))
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имамоглу: Аз съм проект на републиканска Турция, на Турция на Ататюрк!
-------

Да се смееш ли, да ревеш ли???

Че, Ататюрк беше най-добрият и благодарен приятел на Ленин и СССР!!!!

Имено Ленин и СССР спасиха Турция от разпадане след поражението Й след края на Първата световна война!

И до голяма степен реформите на Ататюрк бяха подобни на тези в СССР!

Например реформата в образованието - от арабска писменост на латиница.
На вероизповеданието отделено от държавата.
На армията.
На културата.
68
1
 
2
 
! Отговори
TR преди 1 година
До 68
Владетелят на Княжеството Карамануларли, установен около Коня л. Турският Мехмед бей е обявен първият сингъл на Турция от официалните езици. (13 май 1277 г.) Караманоглу Мехмед I, в името на Селджукската династия в Коня: "Днес диванът, дергата, баргата, парламентът и площадът в използването на други езици, отколкото турски" издават указ. Така доминирането на арабския и особено на персийския език, използвано в официалните държавни дела, беше сериозен удар. Osmanoğulları, абсолютният суверенитет на турската XVI. век. Указът на Мехмед бей е едно от важните събития в историята на
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този проект Имамоглу е турският вариант на венецуелския проект Гуайдо!
Същите сценаристи, същият сценарий, само актьорите са различни.
66
3
 
7
 
! Отговори
TR преди 1 година
До Анонимен

ако не бяха османските турци българите щяха да станат ортодоси гърци не забравяйте желяэната църква:)