Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план

Проучване показва, че много хора нямат антитела 6 месеца след инфекцията
18 юни 2021 09:28, Нели Христова
213
Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план
Снимка: БГНЕС

Преболедуването на COVID-19 не предпазва непременно от коронавируса в дългосрочен план, особено когато инфекцията е причинена от нови варианти. Това показва проучване, проведено върху здравни работници.

Учени от Оксфордския университет откриха значителни разлики в имунните реакции на медицинския персонал, който е прекарал COVID-19, като някои медици изглеждат далеч по-добре подготвени от други за борба с болестта шест месеца по-късно.

Изследователите от проучването, проведено с консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, заявиха, че констатациите им показват, че всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.

"Ако погледнете траекторията на имунния отговор след инфекция, той все още се открива шест месеца по-късно, но е много различен при различните хората", казва Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд и старши автор проучването пред The Guardian. "Това е много по-различно от ваксинацията. Имунизираните получават наистина силен отговор, но с естествена инфекция има много повече разнообразие в имунните отговори."

Изследователите са анализирали кръвни проби от 78 здравни работници, които са имали COVID-19, със или без симптоми, между април и юни миналата година. Кръвта се проверява ежемесечно до шест месеца след заразяването за редица имунни отговори. Те включват различни видове антитела, насочени към вируса - В-клетки, които произвеждат антитела и запазват паметта за болестта, и Т-клетки, които намаляват тежестта на заболяването, като убиват заразените клетки.

Авторите на изследването описват как са използвали система за машинно обучение, наречена Саймън, за последователно итеративно моделиране през нощта, за да видят дали ранният имунен отговор на човек и тежестта на инфекцията му могат да предскажат по-дългосрочния им имунитет. Д-р Адриана Томич, първият автор на изследването, казва, че подпис в антителата и Т-клетъчния отговор един месец след инфекцияна предсказва колко силен ще бъде отговорът на антителата след шест месеца.

По-голямата част от хората, които имат слаб имунен отговор месец след инфекцията, нямат откриваеми антитела, които биха могли да неутрализират алфа варианта, забелязан за първи път в Кент, шест месеца по-късно. Никой няма и неутрализиращи антитела срещу бета варианта, забелязан за първи път в Южна Африка. Изследователите все още не са анализирали данни за варианта Делта, който се появи в Индия.

Докато повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно, повече от една четвърт не са имали антитела. Повече от 90% от тези, които са имали асимптоматични инфекции, нямат измерим имунен отговор шест месеца по-късно, установяват изследователите.

"Според нас преболедуването на COVID-19 не ви предпазва задължително в дългосрочен план от Sars-Cov-2, особено от други варианти", обяснява Барнс. "Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."

Широката вариабилност на имунитета, предизвикана от естествена инфекция, отчасти отразява коренно различните експозиции, които хората могат да имат на вируса по време на живота си. Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
18
 
! Отговори
овцата Доли преди 2 години
Бързайте бееее, мобилни ваксинатори са ви отворили по поляните бееее. всичко е за вашето добро здраве бееее. преди да са се проявили страничните ефекти от препаратите трябва всички бързо да сте набоцкани бееее. за да не останат недоволни наесен след цунамито от коковид и вакстранични ефекти и всички трябва да изпукаме заедно бееее.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко на този свят е временно. Смисълът на живота е да отложим незменното колкото можем и да оставим нещо хубаво след себе си.
28
3
 
22
 
! Отговори
Неграмотник преди 2 години
10 дни след втората игла на Фазера се разболях, сега ем съм ваксиниран, ем го изкарах ... ***, според учените гаранция Франция!
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сте "предпазени" с ваксините, не ни мислете нас "глупавите" които нямаме намерение да ставаме опитни зайчета!
26
2
 
33
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Тези, които твърдят, че в тялото ПОСТОЯННО трябвало да има много антитела трябва да си скъсат дипломите по имунология, те въобще не отчитат елементарния факт, че организма си има собствени закони за икономическа и енергийна ефективност и е напълно икономически е енергийно неефективно за него постоянното поддържане на високи нива на антитела без нужда след като няма наличен патоген в тялото! Добрата имунна памет е това което е нужно на имунната система, а не постоянното високо ниво на антитела!
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината те пази...от това да дишаш земния въздух или да имаш деца...
24
23
 
1
 
! Отговори
Мангър преди 2 години
Чета коментарите и се убеждавам все повече, че тук имаме рработа не с индивиди, а със стадо. "Всезнаещи" и "всеможещи", а все на края на всяка класация...Имунитета врещу пподобни вируси е много нетраен. Вирусите са силно изменчиви и мутират, затова следва ваксинация и реваксинация. Но *** предпочита боници и лекарства...
23
1
 
22
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Ще повярвам на всички тези заключения само ако започне да се прави статистика колко от новозаразените са били преди това ваксинирани. Така статистика умишлено не се прави не само в България, но в цял свят, защото така ще се осветят манипулациите и лъжите на Биг Фарма.
22
1
 
19
 
! Отговори
Тотално Фалшива преди 2 години
Номина - имунитета след Преболедуване е ДоЖивотен!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пази, пази.
20
1
 
13
 
! Отговори
Четете внимателно преди 2 години
В самата статия пише, че всъщност и преболедуването дава защита :) - повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно
19
5
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Какво означава думата "вариабилност" в превод от суахили? Колкото и да пропагандирате ваксините - няма да се ваксинираме!!!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мисирките измислихте нова наука, квото искате си кракайте
17
2
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АЗ НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ, КОЛКОТО ЩЕ ПРОПАГАНДА ДА ПУСНАТ ПО ВЪПРОСА! ВСЕКИ КОЙТО ПРЕКАРА ВИРУСА ЗА МЕН Е С МНОГО ПО-ДОБРА ЗАЩИТА ОТ ВАКСИНИРАНИТЕ СПРЯМО НОВИ ЩАМОВЕ! КАКЪВ МЕРАК Е ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ВСИЧКИ НЕ Е ИСТИНА!
16
1
 
16
 
! Отговори
Ник преди 2 години
опитните зайчета, на които пплатиха при експериментите с препаратите, дори не ги поставиха да общуват с болни от уханската настинка. не било етично. препаратите нито пазят от заразяване, нито от разпространяване. статията просто е едно допълнение към пропагандата "всички под ножа"! здравите нямат нужда нито от игли, нито от болници. Болните на здравите не вярват, че нормалното е да се събудиш без да те боли нищо и да си живееш живота без хапчета, препарати и т.н. сега искат да убият и здравите
15
2
 
15
 
! Отговори
Британски учен преди 2 години
Предложете ми ваксина за която ми гарантирате, че няма да получа белодробна емболия или миокардит и ще се ваксинирам. Нямате никакъв проблем.
14
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЕДНА И СЪЩА ДЪРЖАВА ОБЯВЯВА ДВЕ НАПЪЛНО РАЗЛИЧНИ МНЕНИЯ ПО ЕДИН ВЪПРОС :D ТЕЗИ КОИТО ПРЕКАРАТ ВИРУСА БЕЗ ВАКСИНА ИМАТ ЗАЩИТА И ЗА ДЕЛТА ЩАМА ОТ ИНДИЯ И ЩЕ ГО ПРЕКАРАТ ЛЕКО! ВАКСИНИРАНИТЕ НЯМАТ ЗАЩИТА ЗА ДЕЛТА ЩАМА ОТ ИНДИЯ! СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА БАЛАМОСАТ НАСЕЛЕНИЕТО , ЧЕ ЗАЩИТАТА ИЗЧЕЗВАЛА ПРИ ПРЕКАРАЛИТЕ ГО БЕЗ ВАКСИНА ТА ДА СИ ТУРЯТ И ТЕ!
13
0
 
32
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Антителата се произвеждат от лимфоцитите когато в тялото попадне вирус, след като го унищожат е икономически и енергийно неизгодно лимфоцитите да поддържат постоянно ниво на антитела в организма! Точно затова има имунна памет при всяко попадане на вирус в тялото, за да може при всяко следващо попадане веднага да се синтезират антитела, за да го обезвредят! Да държиш в тялото постоянно да има антитела е същото като да държиш бойната авиация постоянно във въздуха без да има въздушно нападение!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение че става въпрос за милиарди, все ще се намерят изследователи
11
3
 
38
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
"всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.". НАГЛОСТ!!!!!!!!