Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план

Проучване показва, че много хора нямат антитела 6 месеца след инфекцията
18 юни 2021 09:28, Нели Христова
213
Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план
Снимка: БГНЕС

Преболедуването на COVID-19 не предпазва непременно от коронавируса в дългосрочен план, особено когато инфекцията е причинена от нови варианти. Това показва проучване, проведено върху здравни работници.

Учени от Оксфордския университет откриха значителни разлики в имунните реакции на медицинския персонал, който е прекарал COVID-19, като някои медици изглеждат далеч по-добре подготвени от други за борба с болестта шест месеца по-късно.

Изследователите от проучването, проведено с консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, заявиха, че констатациите им показват, че всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.

"Ако погледнете траекторията на имунния отговор след инфекция, той все още се открива шест месеца по-късно, но е много различен при различните хората", казва Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд и старши автор проучването пред The Guardian. "Това е много по-различно от ваксинацията. Имунизираните получават наистина силен отговор, но с естествена инфекция има много повече разнообразие в имунните отговори."

Изследователите са анализирали кръвни проби от 78 здравни работници, които са имали COVID-19, със или без симптоми, между април и юни миналата година. Кръвта се проверява ежемесечно до шест месеца след заразяването за редица имунни отговори. Те включват различни видове антитела, насочени към вируса - В-клетки, които произвеждат антитела и запазват паметта за болестта, и Т-клетки, които намаляват тежестта на заболяването, като убиват заразените клетки.

Авторите на изследването описват как са използвали система за машинно обучение, наречена Саймън, за последователно итеративно моделиране през нощта, за да видят дали ранният имунен отговор на човек и тежестта на инфекцията му могат да предскажат по-дългосрочния им имунитет. Д-р Адриана Томич, първият автор на изследването, казва, че подпис в антителата и Т-клетъчния отговор един месец след инфекцияна предсказва колко силен ще бъде отговорът на антителата след шест месеца.

По-голямата част от хората, които имат слаб имунен отговор месец след инфекцията, нямат откриваеми антитела, които биха могли да неутрализират алфа варианта, забелязан за първи път в Кент, шест месеца по-късно. Никой няма и неутрализиращи антитела срещу бета варианта, забелязан за първи път в Южна Африка. Изследователите все още не са анализирали данни за варианта Делта, който се появи в Индия.

Докато повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно, повече от една четвърт не са имали антитела. Повече от 90% от тези, които са имали асимптоматични инфекции, нямат измерим имунен отговор шест месеца по-късно, установяват изследователите.

"Според нас преболедуването на COVID-19 не ви предпазва задължително в дългосрочен план от Sars-Cov-2, особено от други варианти", обяснява Барнс. "Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."

Широката вариабилност на имунитета, предизвикана от естествена инфекция, отчасти отразява коренно различните експозиции, които хората могат да имат на вируса по време на живота си. Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а ваксината по какъв начин пази от новите варианти ?Ваксинираните с този спаийк протеин в себе си, където заключва имунната ти система, такъв *** ще видят при следващата вълна с Делта, Ултра и другите там вариации на ковида, че ще измрат като мухи ...
9
2
 
38
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Няма да мине и тази пропаганда. Няма да се ваксинирам!
8
4
 
30
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Аз преболедувах covid с една седмица кашлица на крак, без температура :). Ако и другият път е така, какво изобщо трябва да ми пука колко дългосрочно имам антитела. Дори не усетих, че съм болен.. Сутрин ставам, понакашлям малко, през деня си гледам работата и това е. Само плашите хората. 80% от населението го изкараха.. който щеше да умира си умря. Освен да пуснат някой нов вирус, друго не знам какво може да стане, че пак да ни затворят.
7
1
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!!!! ТОЧНО УЧЕНИ ОТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ КАЗАХА, ЧЕ ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ ИМАЛИ ИМУНИТЕТ И 1 ГОДИНА СЛЕД ЗАРАЗЯВАНЕТО!!!!/// ТОВА Е ПЛАТЕНО ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ДА НАКАРАТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА СЕ ВАКСИНИРА!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички лешояди на герб вън в затвора стигасте лъгали народа няма да се ваксинират хората стига забрана за всички ваксини дано да горите в ада всички *** мутри вън в затвора
5
1
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АЗ Д0 СЕГА КАКВ0 ВИ КАЗВАХ-3-ПЪТИ Г0 КАРАМ.-С ГЛАВ0Б0ЛИЕ ЗА ДЕН ДВА.-ЖИВ СЪМ- ТЕ.
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости!След като преболедувах ноември 2020,имах еди колко си антитела.Но само пет месеца по-късно,когато трябваше да се грижа за родителите си,които също боледуваха през април 2021,си направих отново антитела тест и познайте...двойно повече единици имах.Та дори и месеци по-късно,ако отново се срещнете отблизо с КОВИД,организма изгражда нови и нови антитела.Ако щете вярвайте...
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само преди две седмици разни доктори и учени обясняваха как ако си преболедувал антителата ти са по-силни и за по-дълго време отколкото от ваксина. Последно ?!?!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
м да ама едни други, друго казаха, и вече над година ония в Ухан си го имат, ша е интересно кой плати на тия изследователи
1
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е! Ако сте преболедувал направете си тект за т -кл имунитет. 90 лв струва. Или просто се ваксинирай.