Мигранти спят в изоставени къщи в обезлюдените села до границата

Местните ги избягват, не биха застанали на пътя им
136
Мигранти спят в изоставени къщи в обезлюдените села до границата
Снимка: БГНЕС

Мигранти в обезлюдените български села. Какво правят там – само преминават на път за Западна Европа, но основният въпрос е застрашават ли по някакъв начин здравето и живота на самотните възрастни хора.

В Горни Коритен - село, близо до българо-сръбската граница, в самота, тишина и нищета - труднообясним живот живеят десетина жители, разпръснати в отдалечени и труднодостъпни махали. На една ръка от зелената граница със Сърбия, в някогашния център на селото срещаме 82-годишния Валентин Станоев. Останал сам преди година и половина, когато съпругата му починала. Оттогава, освен бежанци, наоколо други хора рядко вижда, разказва той пред Нова телевизия.  

„Минават бежанци, и скоро съм виждал, ама те тука една лампа, имаше лампи тука улични, намалиха та една да оставят тука, е това е площада тука, магазина, и за една лампа – икономии. Не смее човек и да излезе, да се покаже, като е тъмно. Виждал съм, ама от разстояние. Групи по 4-5 човека, виждал съм ги, ама не сега, скоро – преди 2 месеца съм виждал последно”, спомня си 82-годишният жител на селото.

Посегателства обаче от бежанците нямало, разказва ни възрастният мъж. Мигрантите понякога нощували в изоставени постройки, без да създават каквито и да е проблеми. Годините гурбет в Либия позволяват на Валентин да се разбира отчасти с мигрантите. Но до момента самотният жител на Горни Коритен не си е позволявал да се сближава с тях.

На 15 километра от Горни Коритен е общинският център Трекляно.

Местните там не усещат мигрантски натиск в момента.

„По едно време имаше, вече няма нищо. Справиха се граничните, вече оправиха всичко, направо от раз се справиха. Някакви канали си имат там техни, де да ги знам. Не, не, не, няма нищо нито разбито, нито откраднато, никой не се е оплакал по никакъв начин”, казва Илин Илинов, който живее в Трекляно.

Хората край границата са категорични, че не биха застанали на пътя на мигрантите и не биха опитали да спират движението им. „Това не е София - да видиш някой, да креснеш и да викнеш, и да ти обърнат и други внимание. Да не го изям аз, да ни е по-спокойно”, признава Илин.

В полицията в Кюстендил няма сигнали за посегателства върху частна собственост от страна на мигранти в района на Трекляно. В района има засилено присъствие на патрули на граничната полиция, на които местните хора разчитат много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: границамигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
19
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Грижим се само за украинцие . Само даваме и даваме за тях !
44
0
 
23
 
! Отговори
Купувайте имоти преди 1 година
След 5-6 години и в София ще се самонастаняват. Народът граби имоти за "сигурна" инвестиция. Половината апартаменти празни - тия ще ги населят и никой няма да може да ги изгони!
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така щесе заселят 10 милиона или 100 милиона. Като чуят че бг ги пуска ще се заселят и другите и какво ще ги правят после.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв ЕС и Шенген а който не спре на границата застрелване. Който се предаде избира или гсе връща с черне печат или в Белене за да копа руда.
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви мигранти като те са престъпници нашественици и нарушители на границата. Трябва да са в затвора и после изгонване в ЕС и Турция и Гърция откъде са дошли..
40
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мигранти се возят във влакчетата на софийското метро. В петък едвам се прибрах от вонята, която се разнасяше от тях. Но разбира се, в София метрото е неохраняемо. Очевидно незначинелен обект за Столична община! Иначе карти станаха 50 лв, вероятно заради лукса да гледаш и дишаш смърдящи емигранти
39
1
 
29
 
! Отговори
мак преди 1 година
И по-лошо ще става. Ще прииждат, ще безчинстват, а ония от ес само ще наблюдават, как България не се справя с охрана на границите и заради това не заслужава Шенген. Може би това е целта - ес не дават достатъчно пари, за да имат повод да отрежат България от шенгенско пространство, а и да могат да я глобят, че нали кинти трябват за война.
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е поискал, мъже, подлежащи на мобилизация, избягали в други страни , да му бъдат върнати в Украйна. Какво е становището на официалните български власти и какво е направено. Никаква информация досега.
37
0
 
37
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
Защо има викате мигранти !? Това са НЕЛЕГАЛНИ ПРИШЪЛЦИ , едно време такива ги застрелваха по границата за незаконно преминаване на охранявана граница !!! Ако са ЛЕГАЛНИ и истински МИГРАНТИ ще минават с паспорта през пунктовете за преминаване а не да трошат , режат и мачкат оградите по границите и да минават като ято СКАКАЛЦИ нежелани !!! Ама нали плана КАЛЕРГИ е да претопят коренното население на ЕВРОПА и да го заменят с хора от АФРИКА и Близкият Изток !!!
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поправка в закона за притежание на оръжие...Зрелите мъже, държавни служители и кметски наместници били в казарма и в погранични рискови райони да имат право да носят и притежават оръжие за самозащита на тях и на съседите си ...Така или иначе държавата е абдикирала от тия райони и се интересува само от счупването на пет жълти павета в центъра на София -центъра на вселената...останалото кучета го яли...и бежанци
35
0
 
49
 
! Отговори
SS преди 1 година
Да спят където си искат ! Утре и ще правят каквото си искат ! Практически населението е безащитно !
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как сте
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кобра 11 обади се повторение по нова телевизия
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кобра 11 обади се повторение по диема
31
13
 
10
 
! Отговори
От с. Рогосче преди 1 година
Гарантирано от служ. правителство на Радев.Нема да се оплаквате.
30
6
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
На вас какво ви пречи
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германският екшьн кобра 11 обади се
28
4
 
21
 
! Отговори
селянин преди 1 година
Алооо спите ли почна нова война
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черно бяла любов е изльчен по нова телевизия
26
18
 
7
 
! Отговори
ПРИ БОЙКО ГИ НЯМАШЕ. преди 1 година
БГ ШАРЛАТАНИТЕ ПП, ДБ, БСП ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТРАФИКА НА МИГРАНТИ..... ТАЙНО СТАНАЛИ МИЛИАРДЕРИ... 829