Стоянов: България няма как да изпрати определени боеприпаси на Киев

Въпреки предоставянето на боеприпаси на Украйна, конфликтът с Русия се задълбочава
27 мар 2023 15:35, Нели Христова
53
Стоянов: България няма как да изпрати определени боеприпаси на Киев
Снимка: БГНЕС

„България следва общата политика на ЕС. Относно съвместното придобиване на 155 мм. снаряди, българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, тоест ние няма как да сключим договор за такова придобиване, нямаме нужда от тях в момента”. Това заяви служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, предаде репортер на БГНЕС.

“По отношение на предоставянето на 1 милион броя боеприпаси за Украйна, те трябва да излязат наличност от някои складове, ние не разполагаме с такъв калибър, не го употребяваме и следователно няма как да предоставим това на Украйна”, каза още Стоянов.

Той поясни, че министерството на отбраната предоставя тези боеприпаси на ВМЗ, съгласно решение на НС за оказване на подкрепа за Украйна.

„В това решение пише, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от българската армия, които изтичат. Това сме и направили – предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ – от там къде ще отидат не мога да кажа. Това е решение на ВМЗ, но няма как да бъде предоставено оръжие без да има разрешение на комисията, която е към министерството на икономиката”, каза още Димитър Стоянов.

Министърът обясни, че въпреки предоставянето на боеприпаси на Украйна, конфликтът с Русия се задълбочава.

„Това, което се случва е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което не решава конфликта, а го задълбочава. Това заостря конфликта, но към момента няма риск от използване на ядрено оръжие”, допълни още Димитър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Абе Само че господинът от снимката е от БСП, т.е. от коалицията на лъжата. Къде ви е коалицията на войната сега?? Атакувате ги преди да са дошли на власт още ли? В Аванс...
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един лизунгер
40
3
 
2
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Аз предлагам да изпратим оръжие на Русия! Така ще помогнем на Украйна като свърши по бързо войната!
39
1
 
3
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
ДАЙ БОЖЕ най накрая някоя партия която защитава БЪЛГАРИЯ да спечели изборите, че толкова години сервилност.. Станали сме, като изтривалки и за такива ни полват. ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им пратим тоя албинос на укропите. Може да го развяват като БЯЛО ЗНАМЕ
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая кохорта от самозабравилили се зелено чорапи аграрници като почнат да налагат и говорят от името на "Държавата"...са направо супер нагли смешници...АЛОУ имаше в историята Кралят слънце..баш бакан дет маже филиите с пачки по 500..сега и *** -държава от руски кастинг..
36
2
 
6
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 1 година
ТЕЗИ "МИРОЛЮБЦИ" СА ИЗВРАТЕНИ,ЖЕСТОКИ ИНДИВИДИ,ЗАЩИТАВАТ УБИЕЦА И СЕ НАСЛАЖДАВАТ НА СМЪРТТА НА НЕВИННИ ХОРА.КАКВО ЗАСЛУЖАВАТ?
35
5
 
19
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Изглежда, като възрастен човек, а говори, като неориентиран тинейджър. Това, че нямаме 155мм гаубици (а защо нямаме???), не означава, че не можем да произвеждаме такива! Със сигурност имаме и произвеждаме и такива, каквито ползват украинците. А от тях предоставяме ли? Директно или през Полша? Конфликта въпреки доставката на оръжия се задълбочавал!!! Че това е война на живот и смърт за украинците с една от най-мощните държави с една от най-големите армии!!!
34
1
 
8
 
! Отговори
Абе преди 1 година
легално от България за Украйна ник'во оружие не се изнася. Правят се страшни далавери с частно производство, през Полша и може би Молдова. То нема ли далавера, български политик нема пръста си да мръдне. А новата коалиция на войната само си дрънка - тинтири минтири. В БА официално таквози оружие нема. В частните складове е друга работа.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите-комунисти едно говорят, а друго правят...А русофобите-демократи само истината думат, нале..
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително глупаво момче, а министър на отбрана!
31
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
Има как Стоянов, има как! С едни тирове по тъмно, ей така ги изпраща България!
30
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите-комунисти едно говорят, а друго правят... Изобщо не се знае какви ги вършат тези престъпници на Фигуранта.
29
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига ни занимавайте с Украйна, стига с претенцийте, че само от нас зависи, ще кажеш сме некаква световна сила :))) САЩ като имат мерак да се бият те с рашките, ама предпочитат други да го правят вместо тях :))) Ако се намираха в Европа САЩ, щяха да знаят, че тука не е шега работа :)))
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България, може и да не разполага със такива системи за въоръжение, но отдавна е производител на 155 мм снаряди..За справка, официалния сайт на ВМЗ-Сопот..
27
1
 
14
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Комуняггите алчни си говорят, а статистиката си върви, България е все още в топ 5 в света по предоставяне на оръжия за Украйна. Туй то.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Росияните са прочели статията на Запада и вече има ответ - емейли за целия български народ. НАТО и Запада да престанат да ни шпионират и разкриват обществено тайните ни. Вредят на националната ни сигурност. Протестна нота до НАТО за спиране на игричките на Запада с нас. Общественото разкриване и деклариране на военните ни тайни от Запада води до реакция от обида и засегнато честолюбие. НАТО и Запада ни провокира и дискредитира.
25
0
 
3
 
! Отговори
Схванах преди 1 година
Частните фирми са свободни да доставят какъвто и да е калибър снаряди включително 155.
24
0
 
8
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Белокосий, стига си лъготил все едно насреща ти има пеленачета! Всички наши оръжейни заводи бълват оръжие, де отива то?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не разпололага с 155мм муниции. Ако искат българските заводи да ги произвеждат и тях, е необходимо партниорите ни да инвестират малко.