МВнР извика посланика на РСМ у нас заради случая с Андрей Ковачев

Министър Кондов заяви, че разглежда подобна мярка като необоснована
9 май 2023 19:33, Нели Христова
6
МВнР извика посланика на РСМ у нас заради случая с Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Иван Кондов днес извика на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска, съобщават от външното министерство.

По време на разговора министърът изрази силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Република Северна Македония на ГКПП "Ново село", които на 6 май 2023 г. не допуснаха влизане на територията на страната на Андрей Ковачев, български депутат, член на Европейския парламент, притежател на дипломатически паспорт, на Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", както и на други трима български граждани, с което е било възпрепятствано тяхно участие в отдаване на почит към загиналите български военнослужещи във военното гробище в Ново село.

Министър Кондов заяви, че разглежда подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва.

От българска страна беше посочено, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Министър Кондов подчерта, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Военното гробище на загиналите български военнослужещи от БНА в Ново село близо до ГКПП на РСМ и е от ВСВ след 9.9.1944г.-1-ва фаза на участие на БНА към съюза САЩ,Англия и под команда на СССР за участието на България към оста-Германия,Италия,Япония с които СССР е имал за първите 2 начални пакт за ненападение,а с Япония пакт за неутралитет,който тя спазвала с него понеже била с цел същата като Сталин с който подписали Германия/Италия с/у съюзниците му след туй,а къде е нашия пакт за неутралитет
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
стига вече стия привиквания на кафе ли на чай ли малко по твърдичко им влезте и започнете да защитавате интересите на страната затворете границата няма ЕС за тях ние зор нямаме тая наглост от тяхна страна да сптре
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Затворете им посолството и затворете границата с тях !Няма да им се натрапваме !!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Визи за РСМ и не трябва да влизат. Който иска бг паспорт трябва да се откаже от маке.

Спонсорирани публикации