Либералите искали като комунистите да махнат 3 март

Празникът нямал връзка с руско влияние
Обновена: 26 юли 2023 21:44 | 26 юли 2023 20:49, Екип на Bulgaria On Air
74
Либералите искали като комунистите да махнат 3 март

Историкът и политически анализатор Кристиян Шкварек коментира в предаването "Денят ON AIR" предложението на част от управляващите 24 май да замени 3 март като национален празник на България.

"Много ме дразни, че една малка група хора опитва да залепи Русия върху националния ни празник 3 март и върху националния ни идеал. Опитват да обърнат историята наопаки. Написах, че този опит е ненужен и абсолютно безсмислен, тъй като по никакъв начин исторически не можем да обосновем, че 3 март се свързва с руско влияние в България. Този празник се празнува до 1944 г., включително докато България буквално води война с Русия. Празнува се неофициално още от 1879 г., една година след Освобождението, и 10 години по-късно става официален", заяви Шкварек.

Той настоя, че празникът не е руски и олицетворява идеала за Санстефанска България, който вдъхновява нашите предци да умират с хиляди на фронта. Гостът добави, че празникът е отменен през 1951 г. от комунистическия режим - "най-директно управляваният от Москва режим в българската история", отбеляза историкът пред Bulgaria ON AIR.

"По това време България опитва да преговаря за влизането ни в Балканска федерация, комунистите помакедончват насила българите в Пиринско. В този момент тези хора махат 3 март, защото според тях е символ на българския национализъм", обясни Шкварек.

По думите му, в момента либералите в България опитват да направят това, което са направили комунистите през 1951 г. - да кажат: "Този празник не трябва да го има, българският национализъм е опасен и вреден".

Според него в случая не може да се говори за чужда намеса, а от ПП-ДБ имат спешна нужда нещо да се случи и да подарят някаква победа на техния електорат.

"ПП-ДБ опитват да се харесат на собствения си електорат, защото усещат огромния проблем в това, което направиха в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Този тип политическо сношение ги вкарва в паника. Опитват да хвърлят на своите хора някакви бързи победи. Никой отвън не ги кара. ПП след местните избори ще са абсолютно ненужни на ГЕРБ, ДПС и ДБ. Тази сглобка се крепи до местните избори. Фрапантна е сглобката", подчерта политическият анализатор.

Запитан за предоставянето на оръжия на Украйна от страна на България, гостът на Ганиела Ангелова каза:

Като го правиш, може би е редно да не го натъртваш в лицата на хората. Да не излиза Тагарев през два дни и да казва: Ние пращаме всичко, самолетите и тях бих ги пратил, но не ни ги искат. На кого помага това нещо? Очевидно е, че трябва да свършите една работа, която електорално не се харесва на никого. Почти няма политическа партия, на която над 50% от електората да подкрепя изпращането на оръжия.

Шкварек вижда разминаване в начина, по който се говореше за контраофанзивата на Украйна и резултатите от нея - от една страна Зеленски и Киев, от друга страна - Вашингтон и партньорите.

"Големият проблем е, когато не се координирате на бойното поле и какво казвате извън него. Плодовете на това ще ги видим в следващите няколко месеца. Не виждам прозорци за голяма ескалация на войната, само Русия може значително да ескалира този конфликт. Украйна опитва да пробие в Запорожие и нищо повече. Много вероятно е след като войната приключи, Украйна и Полша да започнат много тясна операция за конфедеративна държава. На поляците мечтата им е Междуморието", каза още историкът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: 3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шварек или не може да чете, или не може да разбира...
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скоро ви чака фес и турска свобода кирилица на мук
45
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ОТ ВИДИНСКО преди 9 месеца
Изолбщо не знам , кой е либерал и кой-кого *** , но при т.н. "турско робство" моите родители са имали имот , пари и свободата да ходат по света --ДОКАТО ПРИ СОЦА, БЕХА НИ ОГРАДИЛИ СЪС БОДЛИВА ТЕЛ И ТОК ПО НЕГО , С ОРЪЖИЯ И КУЧЕТА БЯХМЕ ИЗОЛИРАНИ ОТ СВЕТА , А ВСИЧКИ ИМОТИ , КЪЩИ И ПАРИ , НИ БЯХА ОТНЕТИ ЗА СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРО--РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ ОТ БКП/ДС/ И КГБ НА РУСИЯ....!АЙДЕ ТОГАВА ОБЯСНЕТЕ МИ ,КЪДЕ Е "РОБСТВОТО"......ХА,ХА,ХААААААААААА
44
0
 
4
 
! Отговори
ФАКТ --НЕОСПОРИМ: преди 9 месеца
Нито османското присъствие в България е било "РОБСТВО", нито 3-ТИ март , е наш национален празник---ЗАЩОТО И СЛЕД ТАЗИ РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА --БЪЛГАРИЯ СИ ОСТАВА "АВТОНОМНА ДЪРЖАВА" НА ТУРЦИЯ....!
43
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 9 месеца
ДА ПРИЗНАЕШ 3-ти МАРТ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК--- Е КАТО ДА СЕ СЪГЛАСИШ , ЧЕ НОРМАЛНО ЦЕНАТА НА СВИНСКАТА ПЪРЖОЛА В БЪЛГАРИЯ , ДА Е 600-лв. , ЗАЩОТО НЯМА ТАКАВА ПЪРЖОЛА У НАС , КАКТО И НА САН-СТЕФАНСКОТО ПРИМИРИЕ , НЕ Е ПРИСЪСТВАЛ НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН, НИТО Е УПОМЕНАТА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!
42
1
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Абсолютен паток!
41
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слава на Сталин, че свали българския сееелянин от мулето и вола с ралото и му даде модерно селско стопанство с трактори и комбайни. Построи му заводи и ел.централи, язовири и асфалтирани пътища. Тия сегашните обаче го върнаха българопитека сто години назад, някъде около 1920 година. Като закрият централите заради зелената енергия ще го върнат даже през 1520г. Ще си свети с газени ламби.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По време на берлинския конгрес не сме имали никакво злато щото още не е имало България . Има много продажници тука а не злато .
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това са пълни глупости. Либерал няма нищо общо с кумунис и ППДБ са фашисти а не либерали защото не дават друго мнение. 1951 г. Сталин се скарва с Тито и няма никаква балканска федерация. И като сега е ЕС федерация защо тоя лъжец не е против като сега всички бг са европейци както САЩ стават американци.
38
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 9 месеца
дай среща а те дръпна дрогорю риберал
37
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слава на Руската армия освободителка и подписването на Санстефанския мирен договод от 3 МАРТ 1878 г., с който България се освобождава и започва да съществува след 500 години иго. Слава на Съветската Червена армия освободителка, която ни освободи от нацисткия режим, който искаше да затрие всички славяни. Всички знаем всички помним!!!
36
8
 
12
 
! Отговори
Според русофилите преди 9 месеца
Русия ни е дала свободата? Не, платили сме за нея с 32 тона злато на руския император... Толкова са парите които са получили руските злодеи след "освобождението 'за да сме под тяхното влияние, а не под турското....
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 45 Пълни глупости . Въпроса със златото е че българия задлъжнява към западни банки във валута и не може да си върне дълга . Западните банкери се уплакват на Москва след което се разбират Москва да плати дълга на Българя а тя да даде златото на Москва . До колкото помня 26 тона злато . Просто на разни шарлатани им се иска да дезинформират българина ама тва се знае .
34
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 9 месеца
ела и крещи аз съм българин и виж кво ще ти се случи айде чакам те у Факултето
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ела в Столипиново Факултето и 90%от селата на бг Сливен Ямбол Кърджали Търговище и ред други и говори български и пиши кирилица айде
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Именно в Берлинския договор (член 22) е регламентиран и окупационният дълг на България към Русия. Окупационният дълг се образува от разходите на императорското правителство в Санкт Петербург по поддръжката на окупационните руски военни части и гражданската администрация - Управлението на императорския руски комисар в Княжеството 1878/1879 г.... .Освобождението струва на България 32 тона злато..... Това е "алтруизъм" по руски образец...
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Яя да те питам Русия не мисли а кажи смееш ли в Бг да идеш в родопите делиормана пазарджик в 80%от селата смееш ли замръкна и Бг ли е това скопо жив бълтарин няма да има дерзай с минуси
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шкварек, явно не познаваш добре българската история, пробвай се с полската !
29
2
 
5
 
! Отговори
Z преди 9 месеца
Идва ново освобождение! СКОРО
28
9
 
2
 
! Отговори
честито преди 9 месеца
скоро турски и ромски в конситуцията и дубъл народности кат в Македония а на бас на ви кирилица сал в Русия щея има