Либералите искали като комунистите да махнат 3 март

Празникът нямал връзка с руско влияние
Обновена: 26 юли 2023 21:44 | 26 юли 2023 20:49, Екип на Bulgaria On Air
74
Либералите искали като комунистите да махнат 3 март

Историкът и политически анализатор Кристиян Шкварек коментира в предаването "Денят ON AIR" предложението на част от управляващите 24 май да замени 3 март като национален празник на България.

"Много ме дразни, че една малка група хора опитва да залепи Русия върху националния ни празник 3 март и върху националния ни идеал. Опитват да обърнат историята наопаки. Написах, че този опит е ненужен и абсолютно безсмислен, тъй като по никакъв начин исторически не можем да обосновем, че 3 март се свързва с руско влияние в България. Този празник се празнува до 1944 г., включително докато България буквално води война с Русия. Празнува се неофициално още от 1879 г., една година след Освобождението, и 10 години по-късно става официален", заяви Шкварек.

Той настоя, че празникът не е руски и олицетворява идеала за Санстефанска България, който вдъхновява нашите предци да умират с хиляди на фронта. Гостът добави, че празникът е отменен през 1951 г. от комунистическия режим - "най-директно управляваният от Москва режим в българската история", отбеляза историкът пред Bulgaria ON AIR.

"По това време България опитва да преговаря за влизането ни в Балканска федерация, комунистите помакедончват насила българите в Пиринско. В този момент тези хора махат 3 март, защото според тях е символ на българския национализъм", обясни Шкварек.

По думите му, в момента либералите в България опитват да направят това, което са направили комунистите през 1951 г. - да кажат: "Този празник не трябва да го има, българският национализъм е опасен и вреден".

Според него в случая не може да се говори за чужда намеса, а от ПП-ДБ имат спешна нужда нещо да се случи и да подарят някаква победа на техния електорат.

"ПП-ДБ опитват да се харесат на собствения си електорат, защото усещат огромния проблем в това, което направиха в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Този тип политическо сношение ги вкарва в паника. Опитват да хвърлят на своите хора някакви бързи победи. Никой отвън не ги кара. ПП след местните избори ще са абсолютно ненужни на ГЕРБ, ДПС и ДБ. Тази сглобка се крепи до местните избори. Фрапантна е сглобката", подчерта политическият анализатор.

Запитан за предоставянето на оръжия на Украйна от страна на България, гостът на Ганиела Ангелова каза:

Като го правиш, може би е редно да не го натъртваш в лицата на хората. Да не излиза Тагарев през два дни и да казва: Ние пращаме всичко, самолетите и тях бих ги пратил, но не ни ги искат. На кого помага това нещо? Очевидно е, че трябва да свършите една работа, която електорално не се харесва на никого. Почти няма политическа партия, на която над 50% от електората да подкрепя изпращането на оръжия.

Шкварек вижда разминаване в начина, по който се говореше за контраофанзивата на Украйна и резултатите от нея - от една страна Зеленски и Киев, от друга страна - Вашингтон и партньорите.

"Големият проблем е, когато не се координирате на бойното поле и какво казвате извън него. Плодовете на това ще ги видим в следващите няколко месеца. Не виждам прозорци за голяма ескалация на войната, само Русия може значително да ескалира този конфликт. Украйна опитва да пробие в Запорожие и нищо повече. Много вероятно е след като войната приключи, Украйна и Полша да започнат много тясна операция за конфедеративна държава. На поляците мечтата им е Междуморието", каза още историкът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: 3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
След "Освобождението" сметката за разходите е изпратена на България. Изказванията на русофилите че Русия се е била от алтруизъм е груба лъжа.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освобождението на България е едно от най-обединяващите Европа - Западна Европа и Русия, дела, които е имало на европейския континент. "Продажниците" искат да затрият едно общоевропейско дело, подкрепено от целия цивилизован свят и извършено с пълно съгласие на Великите сили. Обединяващо Европа дело. Нискоумните и необразовани калники на "Подмяната" имат голямо желание да покажат, че са големи смешници. Но не е смешно, а страшно. Некадърници без работа, се подиграват с историята и фактите.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
къв 24 май ни ромите им пука за азбука ни турците кой ще ви.чества 24 май кой?????
24
2
 
3
 
! Отговори
дерзайте либерали преди 9 месеца
бг у м ре честито
23
2
 
2
 
! Отговори
кооо бг ли преди 9 месеца
НЕМА ВЕЧЕ НИ ТАКАВА ДЪРЖАВА НИ ТАКЪВ НАРОД
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И по друго си приличат либералите и комунистите: все някакви митични чужди агенти ги гонят, все са им виновни враговете на народа. Едните им бяха виновни империалистите, другите бял русофил ги преследва в живота. И и двата вида имат способност за самооценка колкото умряла видра.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освобождението на България е общоевропейско дело на Запада и Русия.Запада позволява на Русия да ни освободи и да плати цената на войната и да даде жертвите,които Запада не иска и никога е нямало да даде.Решението е общоевропейско,на Великобритания,Австро-Унгария,Германия.Русия и Австро-Унгария сключват договор,Русия да освободи България,а Австро-Унгария да окупира Босна и Херцеговина от Османската империя,без да води война и да дава жертви.Русия е изпълнила решението на Цариградската конференция
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Освобождението е резултат от решенията на Великите сили на Цариградската конференция и неизпълнението от страна на Османската империя. Западна Европа - Великобритания, Австро-Унгария, Германия, както и Русия решават да има война. Искаме много да успокоим евроатлантиците, че нашите евроатлантически партньори участват политически във войната и те могат да развяват британското, германското, австрийското, унгарското, даже полското знаме. Могат да развяват всички европейски знамена на Шипка
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Викайте на Шипка: "Да живеят Велика Британия, Австро-Унгария и Геманската империя". Те участват политически в Освобождението. Австро-Унгария сключва договор с Русия, Босна и Херцеговина да бъде окупирана и отнета от Османската империя.
18
5
 
7
 
! Отговори
Русофилската сган преди 9 месеца
да не ми цъка минуси, а да потърси информацията в търсачката... Така или иначе истината изплува...
17
11
 
13
 
! Отговори
Търсете в Google! преди 9 месеца
"Кой и как разкъса българската плът. Проговарят секретните руски договори." Оказва се, че Русия е най-подлата империя замесена в нашата история... Войната с Турция е била единствено за руското влияние у нас и нищо друго... Турция е предлагала 2 пъти по-голяма територия с българска автономия, но подлите руснаци провалят преговорите и започват войната. Всъщност те са искали задкулисно със свои марионетки (подобно на Фигуранта и Копейкин) да управляват България.
16
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Изумява ме как хората като например този Шкварек (с баща поляк) или Слави Василев, които са учили и живеели на Запад се превръщат в руски рупори. При условие, че познават живота там така да се каже на книга.
15
7
 
3
 
! Отговори
Ристу Ботйов преди 9 месеца
А Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. [...] В едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене [...] не оставиха ни една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано"
14
3
 
5
 
! Отговори
Ристу Ботйов преди 9 месеца
4-ти юлий, туй е нашият праздник! На Шипка нали беа само каубоец до каубоеца и индиенец до индиенеца! Бех там и сичко видох.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е КАК 24 МАИ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК, МИ КИРИЛ И МЕТОДИ СА МАКЕДОНЦИ ДОКАЗАНО
12
5
 
6
 
! Отговори
И ти ли бруте преди 9 месеца
И този четирихилядник не може да обясни,защо 24.05. който символизира нещо , което сме дали на света,да е по незначително от датата 03.03. на която две империи,подписват някаква уговорка, която е тайна и до днес за нас.
11
6
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 9 месеца
До Ъ Напротив другарю, всичко се свежда до това да покажем какви са били ИСТИНСКИТЕ факти около отношенията ни с руснаците. Тези, които криете от обществото вече доста десетилетия.
10
2
 
14
 
! Отговори
Ъ преди 9 месеца
Всичко се свежда до опити за изтриване на историческите ни връзки с Русия. За Запада, Русия, независимо от управлението й, е враг, когото искат да видят на колене.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв 3 тоя небългарин Шкварек бе?
8
8
 
3
 
! Отговори
? преди 9 месеца
Шкрамек какъв точно българин е и за какви предци отвоювали свободата на България говори?

Спонсорирани публикации