12 сгради на БАН ще бъдат ремонтирани с пари от Брюксел

Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост
15
12 сгради на БАН ще бъдат ремонтирани с пари от Брюксел
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Започва ремонтът на 12 сгради на Българската академия на науките (БАН) за изпълнението на договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, финансирани по процедурата за “Повишаване на енергийната ефективност в публични сгради на Българска академия на науките“ - част от инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. В рамките на проектите ще бъдат изпълнени, както мерки за енергийна ефективност и възстановяване на конструкцията на сградите, така и мерки, насочени към осигуряване на пожарна безопасност и достъпна архитектурна среда съгласно действащите изисквания, съобщават от Българската академия на науките.

Изпълнението на проектите ще доведе до по-добри енергийни характеристики на осем сгради от Научния комплекс на БАН – на Четвърти километър, на две сгради от Научния комплекс на БАН - на Осми километър, на централната сграда на Института по биология и имунология на размножаването, както и на сградния фонд на Националния природонаучен музей на бул. "Цар Освободител" 1 и ул. "Московска" 6. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 36 млн. лв., от които 30 млн. са осигурени от Европейския съюз по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, а 6 млн. лв. представляват съфинансиране от националния бюджет, обясняват от БАН и уточняват, че работата по проектите трябва да приключи до средата на 2026 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: бан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
един преди 3 месеца
Живея близо до комплекса на БАН и често минавам през него.Почти всички помещения са дадени под наем на фирми.Един огромен комплекс с десетки големи сгради...По-скоро, първо една инвентаризация на необходимите научни звена и съответната им сграда...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега великите учени от БАН ще докажат, че слънцето изгрява от запад, защото парите за ремонта и новите кабинети идват от запад. А също ще ни подкарат като стадо да изпробват върху нас нови ваксини и лекарства, защото иначе за какво да дават пари на Института по биология и имунология на размножаването. Безплатен ремонт, пардон - обяд, няма.
11
0
 
7
 
! Отговори
Да бе, да! преди 3 месеца
Сигурно парите ще са от Брюксел,а не от джобовете на българския данъкоплатец,вЕрваме..
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз мислех, че ще е с копейки от рашистката федерация
9
4
 
5
 
! Отговори
Тези двамата преди 3 месеца
Денков и Тагарев ли са лицето на БАН?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То държава нема БАН има ай стига му
7
3
 
4
 
! Отговори
Това са си преди 3 месеца
Наши пари от членството ни!Брюксел низо не ни дава, само ни вземат!Да излизаме от тоя ЕС!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До G.I. Joe - Ти даде най-точното определение на това, което представлява БАН от времето на късния соц, та до днес. По-рано е имало останал тук-там по някой учен от царско време. След това вече всички назначавани са минавали най-малко през няколко партийни цедки, а след това те самите са имали грижата да назначават само свои хора. Затова науката ни днес е на този хал.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Буквално паре за крадене къв ти БАН кви пет лева????
4
0
 
8
 
! Отговори
G.I. Joe преди 3 месеца
Кел файда от туй БАН че толкова много пари дърпа? Хранилка за връзкарчета?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До НикойЛиНе се досети: Резултат от плана за възстановяване и устойчивост на кризата от 2019 г. Почакай още 40 години итогава започвай да недоволстваш. До тогава ЩЕ ЧАКАШ!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
НикойЛиНе се досети, преди 3 месеца
че един от институтите на БАН, както и един от националните ни музеи, който също е под шапката на БАН се помещава в бившия царски дворец - там, където е и Националната художествена галерия. Чудо е, че все още не е пламнал пожар заради много остарялата ел.инсталация и паянтовата конструкция. Постоянно се пукат В и К тръби, протича покривът, падат греди от таваните на помещенията и не само заплашват здравето и живота на работещите там и на посетителите, но и унищожават ценни експонати.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За възстановяването от ковид ли става въпрос? Аз вече умрях от старост... Благодаря ви за изкуствено предизвиканата криза! Ама никога повече няма да подкрепя евроатлантизма!

Спонсорирани публикации