Чавдар Ангелов: Лятото започва ремонт на паметника на Шипка, не демонтаж

Идеята е парите да бъдат осигурени от българската държава
12 яну 2024 11:46, Анисия Иванова
30

Началото на ремонтните дейности на паметника на връх Шипка съвпаднаха с демонтажа на Паметника на Съветската армия в София, което предизвика вълна от коментари не само сред граждани, но и сред политическите формации.

"Планът на Националния музей "Шипка-Бузлуджа" и на Министерството на културата е Паметникът на свободата да бъде реставриран. И в разработения от контролните компетентни държавни органи проект за това не се предвижда никакво увреждане на Паметника на свободата, тоест демонтаж, унищожаване, събаряне, преместване - това не са наши цели. Така че аналогиите, които се правят с други събития на територията на страната, нямат общо с нашите намерения", каза директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов за "България сутрин".

Още по темата
Той се надява, че това лято ще започне и ремонтът.

"Законът за обществените поръчки предвижда свои срокове, може да се развият различни ситуации, нека изчакаме да видим развоя на събитията и ще ви уведомим за крайния резултат след 2-3 месеца. Двете обществени поръчки са обявени под условие, но така или иначе министърът на културата с моя докладна записка е уведомен какво ни е необходимо. Идеята е парите да бъдат осигурени от българската държава, но това може да стане след като имаме сключен договор с изпълнители", допълни Ангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Паметникът на свободата е построен у нас в години, когато не е имало кой знае какъв опит в строителството, особено на такава надморска височина.

"Някои проблеми в паметника са заложени още при изграждането му - било то защото са вложени некачествени материали, включваме и лошите метеорологични условия, в които той се намира. Още от 30-те години на миналия век по него са извършвани частични ремонтни дейности. Последният проект за реставрация е направен през 70-те години и е изпълнен в началото на 80-те. Но всяка намеса се съгласува с Министерството на културата и други компетентни органи", поясни директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа".

Ангелов е категоричен, че празникът на 3 март няма да се промени, но всичко зависи от хората.

"Честване ще има и тази година. Ако влезем в ситуация, в която паметникът вече се ремонтира, то честванията ще се извършват в условията на ремонт, те ще са в непосредствена близост до него. Покрай паметника има достатъчно места, свързани с тези епични боеве", коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ШипкаремонтBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
СС, преди 3 месеца
Паметника,на,свободата,. на. връх,.Свети,Никола, са,биле,най- Ужешточените,битки,. Орлово,гнездо, паметника,. ще,се,ремонтира,. и,отново, ще,се,. посещава,от,туристи, другото,са,празни,приказки,,Връх,ШИПКА,. е,свято,. място,
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде сега Копейкин да се извини публично за ПОРЕДНАТА лъжа с цел да спечели гласове на изфъскалите песове.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз предлагам България да се самоанексира към Германия. И без друго приемаме закони които ни кажат, поне да ни оправят пътищата, пък и така ще влезем в Шенген по подразбиране!
25
4
 
4
 
! Отговори
Ъф корс преди 3 месеца
Много ясно, че е ремонт, а не демонтаж. Само плоскоземни копейки може да вярват на глупостите за демонтажа и дори да говорят за тях.
24
4
 
1
 
! Отговори
Киро преди 3 месеца
Как съм му набрал на тоа паметник!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има ли някой, който да вярва на властта, че намеренията им са само ремонт? Всички видяхме как ремонтират паметници. И сега задейства отново медийната машина срещу Възраждане, защото разкриха намеренията им. Че даже в оплюването се включи и ВМРО.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще го ремонтират, както ремонтираха жълтите павета. Това което са строили българите преди 100 години днес неможем дори да ремонтираме.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те да го ремонтират, пък след година той сам ще падне. Точно като жълтите павета в София.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18Но и Паметника на Царя Освободител пред НС ще бутнат уж за ремонт)))СЪС сигурност местото не му е там. Срещу Народното Събрание памерник чужд цар не ни трябва.
19
2
 
8
 
! Отговори
Ремонта ще е 5 годин преди 3 месеца
За справка Паметника е построен да 3 години
18
3
 
10
 
! Отговори
А утре съвсем случай преди 3 месеца
Но и Паметника на Царя Освободител пред НС ще бутнат уж за ремонт!
17
7
 
12
 
! Отговори
Да да преди 3 месеца
Всички знаем как ще го реставрират както и Паметника на Съветската Армия ;) Незаконно!
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Костя пак се оказа,лъже кат дърт индиец.
15
4
 
4
 
! Отговори
1111 преди 3 месеца
Спекулациите по темата са меко казано неуместни.Всеки нормален човек с Българско самосъзнание знае и може да направи разлика между Български паметник и *** "паметник" така както отличава деня от нощта или истината от лъжата.Без подвига и саможертвата на Българските опълченци дали щеше да се увенчае с успех Руската военна кампания ?!Шипка е Българска история и памет ! *** , Альоша и другите тотеми на окупацията са пропаганда и лъжа.
14
2
 
1
 
! Отговори
Възрожденеца преди 3 месеца
Дано, дано.......
13
9
 
4
 
! Отговори
Динамит за Шипка преди 3 месеца
Разтуряй това русофилско сборище! Там копейките ходят да развяват руZки знамена и да се молят на бога си Путин!
12
1
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
И ти, 6, и подобните ти и пречите, и вредите даже, ама що ли ви търпим, та не ви натирим У любимата ви империя?... 'баси!...
11
1
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Ти къде я видя тая заповед, бе, папуняк червендалест?!
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Костя Копейкин се конкурира с Нинова за приза - Г-жа Лъжа.
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Костя да си изтрие соц апове от телефона, да се извини на хората и после да го изяде. Лъжещ спекулиращ и лаещ манипулатор