От ОДС предлагат ДДС да бъде понижен до 18%

От ОДС посочват, че предлаганите от тях промени в данъчните закони значително ще намалят стимулите за "сенчестата" заетост и ще ограничат корупционните практики в България
9 сеп 2005 15:09,

Депутати от ОДС са внесли днес в деловодството на Народното събрание четири законопроекта за промени в данъчните закони, съобщиха от пресцентъра на ОДС.

Проектите предвиждат намаляване на осигуровките с една трета, редуциране на броя и размера на ставките по облагане на доходите на физическите лица (личен данък) до три ставки - от 0, 10 и 17 на сто, намаляване на корпоративния данък до 10 на сто и премахване на данъка върху дивидентите. От ОДС предлагат и да бъде намалена ставката по ДДС от 20 на 18 на сто.

Според депутатите от групата решението срещу бедността са мерки, ускоряващи икономическия растеж и способстващи създаването и натрупването на капитал.

Във връзка с европейската интеграция правителството е поело ангажимент и ще увеличава облагането с акцизи, което ще доведе до повече приходи в бюджета както от акцизи, така и от ДДС, посочват народните представители от ОДС. Ако правителството не намали преките данъци, преразпределението (данъчно бреме) ще нарасне, смятат те. Според тях стабилната макроикономическа ситуация позволява да бъдат направени значими данъчни реформи, от които като най-важна определят намаляването на осигурителната тежест.

От ОДС посочват, че предлаганите от тях промени в данъчните закони значително ще намалят стимулите за "сенчестата" заетост и ще ограничат корупционните практики в България. Те оценяват, че комбинираният ефект от намаляването на осигурителната тежест и на личния данък ще означава 1000 лева повече в "джоба на българско семейство" годишно.

Според вносителите на законопроекта намаляването на корпоративния данък, премахването на данъка върху дивидентите и намаляването на ставката по ДДС ще подобрят инвестиционната среда и ще насърчат предприемачеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации