Дянков: Част от фискалния резерв да стои в търговски банки

Финансовият министър предложи същото и за резерва на НЗОК
19 окт 2009 12:32,
63
Дянков: Част от фискалния резерв да стои в търговски банки
Снимка: БГНЕС

"Смятам, че е по-изгодно част от фискалния резерв да стои в търговски банки, тъй като там лихвите са по-високи", заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той посочи, че към момента 2-3 млрд. лв. от фискалния резерв на България, който е общо към 8 млрд. лв., може да се съхранява в търговски банки.

Министърът обаче не уточни кои банки има предвид и по какви критерии евентуално ще бъдат избирани съответните финансови институции.

По думите на Дянков фискалният резерв при съхранението си в БНБ има лихва от 0,3-0,5%, докато ако е в търговска банка, лихвата ще е 6%.

Според пресмятанията на финансовото министерство ако от 1998 г. досега част от резерва се е съхранявал в търговски банки, то размерът му досега е щял да бъде почти двоен.

На въпрос на Investor.bg защо смята, че предишните правителства не са прибегнали към тази мярка Дянков каза, че по принцип това не се изисква от закона, а се одобрява от Народното събрание (НС), в случай че го предложи правителството.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 14 години
Ужас, ужас...Как фискалния резерв в търговска банка бе, ***? Как ще гарантираш, че тази банка утре няма да фалира? И после "опа, грешка стана, 500 милиона по-малко"?Фалирали банки в България ЩЕ има в следващите 2-3 години.Това мекеренце не е никакъв финансист или икономист, а агент на Щатите, докарано да разклати валутния борд - единственото, което ни крепи да не сме на положението на Литва или Унгария.Триглавата ламя разката фамилията на държавата, тези ще ни довършат съвсем!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
az na mensi nevqrvam преди 14 години
trqbva da se otpuskat pari za invessticiq v parceli i zemi tam sa zarovenite parimalko s rima ama parite sa vi v krakata
59
0
 
0
 
! Отговори
risk преди 14 години
problema e izcqlo risk. tozi ministyr nikoga ne e rabotil v banka, poluchaval e zaplata ot megdunarodna instituciq narechena neznaino zasto svetovna banka. kak taka ste vlogi na depozit v banki s krediten reitning "junk" (***) miliardi dyrgavni pari, koito sa garantirani ot... dyrgavata?!?obligacii na tezi banki biha nosili pone 12% lihva i dyrgavata da e 1va na opashkata pri ***. vmesto tova tozi umnik predlaga dyrgavata da e vlogitel s garanciq ot 100,000lv ot samata sebe i 6% lihva.
58
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
1. какви са гаранциите, че парите ще бъдат върнати, а не откраднати от търговската банка2. откога 10 години със лихва 6% дават 100% доходност? най елементарната сметка показва, че 10 години лихва 6% е 79% доходност...тоя дянков ептен за *** ни взе...3. ще гарантира ли дянков 8% доходност, и как? защото лихвата трябва да е 8% годишно, за да се получи 100% нарастване за 10 години....
57
0
 
0
 
! Отговори
ДеДим преди 14 години
при 300 000 безработни,с тенденция на покачване,с неработеща икономика,с намалено потребление,намален износ и..........реално това е форсмажорно обстоятелство,защо трябва парите да не носят дивидент,защо плащаме 10-15% КРЕДИТИ и печалбите отиват в банките майки а когато може нещо да се направи казваме НЕ,според мен тази операция не е невъзможна и би помогнала и на икономиката и на бюджета
56
0
 
0
 
! Отговори
Диди преди 14 години
То и Велчев обърна външният ни дълг от долари в евро уж щели сме да спечелим много пък какво стана? Той спечели ама ние българите духаме супата. Та...и сега така ще стане! Нали разбирате -ще се печели-ама някой!
55
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
казал го е, за съжаление, а за още по-голямо съжаление всички са сложили наколенките и плонжират пред него и бойко, и голям ще го ручаме като падне валутния борд.... искате ли бас че според бойко пак комунистите ще му са виновни?
54
0
 
0
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 14 години
Не дай си боже! Дянков, изглежда, се заигра с нечия лична полза. *** работа. Просто не мога да повярвам, че го е казал...
53
0
 
0
 
! Отговори
дим преди 14 години
Вижте какво ,това момче трябва да изкара някой лев.Тъй ами няма да ви работи за 1000 евро на месец.То хубаво да работиш на " полозу роду" ама на собственият си род.Не вярвам на хора които са си зарязали големите заплати и добри позиции на предишната си работа са дошли да работят в България за жълти стотинки от родолюбие.Едни дойдоха преди 8 години и видяхме какво направиха и как се по напълниха с парици.
52
0
 
0
 
! Отговори
Пентагона преди 14 години
Я му кажете на това момче, че така наречената Световна Банка, дето се е водил на щат там до 27.07.2009 вкл. - първо никога не е била, не е и няма никакви изгледи да стане някога Банка, ако на него въобще са му обяснили някога началниците му начело с Полански и.т.н. какво е това животно Банката!!!
51
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
ами вземете прочетете, примерно, изменението на закона за бнб, с който се въвежда паричния съвет - там ще намерите отговорите на въпросите си.... включително и на този, колко и как има право да емитира бнб....
50
0
 
0
 
! Отговори
ex nihilo,nihil fit преди 14 години
Я, като особено компетентен, моля, обяснете на нас несведоющите, по какъв начин, фиска влияе върху парите в обръщание, както твърдите по-долу?
49
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
за всички баш финансисти, дето не знаят че има валутен борд докато има фискален резерв :) що не вземете да се ограмотите малце, преди да пишете глупости.... сами ли ще се хванете да прочетете що е то валутен борд или да ви обяснявам?
48
0
 
0
 
! Отговори
ex nihilo,nihil fit преди 14 години
Поне да имахте елемнтарна представа, какво е фискален резерв! Като за начало, я пак прочетете коментара на 46 и помислете малце.... :)
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
С външният дълг един бивш финансов министър си пооправи положението.Сега с резерва друг финансов министър явно е решил да си оправи собственото.И тогава и сега ни убеждават как ще спечели България но от сега се се знае ,че ще спечели някой-друг.
46
0
 
0
 
! Отговори
Такси 1280 преди 14 години
Браточки финансисти, дали няма някаква разлика между "Фискален резерв" и "Валутен борд" Щото нещо се кахърите за валутния борд, а тука става въпрос за нещо друго, така поне си мисля аз....
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Смятам ,че е правилно! По този начин като се зарият тъпите банки с кинти ,оставени на срочен влог ,ще смъкнат лихвите драстично и ще стана като навсякъде. Щото сега с тия лихви по депозитите мамят алчните пенсионери и прецакват цялата държава. Щото не е все едно да платиш 6-те процента на 1000 -та лева на баба Гица и 6 % върху 3-4 милиарда лева!!!!! Даже да ги дадат само на една банка, накуп ,та ефекта да е мълниеносен за цялата система!!!
44
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
виж, нещата са прости. валутния борд се гарантира от средствата в централната банка. в момента, в който извадиш средствата оттам имаш 2 възм.поведения - 1. намаляваш парите в обръщение или 2. премахваш валутния борд. толкова. няма никакви варианти за полубременност или полудевственост. значи престава да имаме валутен борд...дотук ясно ли е?и след като нямаме валутен борд за каква гаранция и стабилност на системата ми говорите, и как бнб ще налага рестриктивни мерки, ако няма съотв. фиск. лостове
43
0
 
0
 
! Отговори
Ко преди 14 години
До Учен Ако искат да раздвижват икономиката, да предоставят кредити чрез Българсака Банка за Развитие, така ще контролират процеса на кредитиране. Оставят ли парите в ръцете на ТБ, БНБ конролира в последствие. Какво ще стане ако тези пари не се върнат от бизнеса ? Кой ще контролира как ще се раздават кредитите ?
42
0
 
0
 
! Отговори
у4ен преди 14 години
"ако още не сте разбрали. или по-точно изведнъж гарантирани се оказват не 100%, а 75% от финансите на централната банка... така че фалити са напълно възможни." Валутния борд са гарантирани средства в страната ако може да се гарантира тяхното оставане и същевремно се подсили икономиката на страната - аз съм за. А и при рестриктивните мерки който БНБ налага на търговските банки пак казвам не е възможно Не връщане на тези пари