Дянков: Част от фискалния резерв да стои в търговски банки

Финансовият министър предложи същото и за резерва на НЗОК
19 окт 2009 12:32,
63
Дянков: Част от фискалния резерв да стои в търговски банки
Снимка: БГНЕС

"Смятам, че е по-изгодно част от фискалния резерв да стои в търговски банки, тъй като там лихвите са по-високи", заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той посочи, че към момента 2-3 млрд. лв. от фискалния резерв на България, който е общо към 8 млрд. лв., може да се съхранява в търговски банки.

Министърът обаче не уточни кои банки има предвид и по какви критерии евентуално ще бъдат избирани съответните финансови институции.

По думите на Дянков фискалният резерв при съхранението си в БНБ има лихва от 0,3-0,5%, докато ако е в търговска банка, лихвата ще е 6%.

Според пресмятанията на финансовото министерство ако от 1998 г. досега част от резерва се е съхранявал в търговски банки, то размерът му досега е щял да бъде почти двоен.

На въпрос на Investor.bg защо смята, че предишните правителства не са прибегнали към тази мярка Дянков каза, че по принцип това не се изисква от закона, а се одобрява от Народното събрание (НС), в случай че го предложи правителството.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
у4ен преди 14 години
Според мен има логика да се направи това:1.Ако това са Български банки( 100% Български капитал) 2.Ако са 2 милиарда а останалите 6 останат в БНБДоводите са че в момента всички търговски банки изпитват остър дефицит на свежи пари - затова са толкова високи лихвите по депозити! Би донесло приход за държавата, БНБ контролира всеки лош кредит, като изисква провизиониране от Търговската банка тоест тези пари 2 милиарда дадени на банката са в постоянен контрол на БНБ.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дянков,когато не знаеш питай.Не закачай парите от резерва не е разумно.
19
0
 
0
 
! Отговори
Тоня преди 14 години
ОМРЪЗНА МИ!!! Омръзна ми да слушам недоносени идеи и идейчици, недостойни за един министър на финансите! И само като си помисля, че може да ги осъществи, става ми страшно... А на вас?... А дали свалянето на валутния борд няма да е под натиска на новите ни европейски "братя", пардон, господари исках да кажа...
18
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
драги ДФ, дянков точно това предлага - да обезмисли валутния борд. валутния борд без финансов резерв е само лозунг... да ни е честита хиперинфлацията....
17
0
 
0
 
! Отговори
МЪРИ преди 14 години
ХАДЕ СЕГА НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ ЧЕ ТОЗИ НЕ ОЛИ. *** ВИЖТЕ МУ ФИЗИОНОМИЯТА И НАЛУДНИЧАВИЯ НАРЦИСИЗЪМ В ПОГЛЕДА МУ!!!! КАТО ЧЕ ЛИ ББ ГО Е ПРАВИЛ!
16
0
 
0
 
! Отговори
мале мале преди 14 години
Много ми е интересно как в Америка продължават и продължават да фалират банки ,а нашата банкова система е бетон.Доста съмнения се породиха за някои банки ,но държавата им удари по една финасова инжекция и нещата отшумяха.Но ако нямаме и този фискален резер цялата държава потъва.Мисли се като в бизнеса и как да изкараме пари ,но това е все пак цяла държава.Банкрут ще обяви някой фирма ,но държава да обяви банкрут /може би ще сме единствените със сигурност/
15
0
 
0
 
! Отговори
ДФ преди 14 години
ЕЙ, ЧЕ УМНИК БРРЕЕЕ..... НО КОГАТО ОГРАБИХА ДЪРЖАВАТА С ИЗМИСЛЕНИТЕ БАНКИ И ЛУДИТЕ ЛИХВИ, МАЙ ТОВА СКРИТО ГЕЙЧЕ НЕ Е БИЛ ТУК, А СЕ Е ПРАВИЛ НА УЧЕНИК ПО ЩАТИТЕ!!!! ИЛИ ПЪК И НА ТЯХ ИМ СЕ Е ПРИЯЛА МАЗНА ДЪРЖАВНА БАНИЦА... ;) ЗНАМ ЛИ... НО ТОВА НЯМА ДА МУ СЕ СЛУЧИ.. ПОНР ДОКАТО ИМА БОРД..;) ПЪК ПОСЛЕ ЮРУШ НА КЮФТЕТАТА....:)))
14
0
 
0
 
! Отговори
GOSHO преди 14 години
Мога да се хвана на бас, че финансовия гений Дянков не знае какво е търговска банка и как функционира кат институция.
13
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
простете, гошо, но според мен завършен *** е този, който го е назначил за министър на финансите. дянков има още много да расте, за да го достигне....
12
0
 
0
 
! Отговори
Ректорат преди 14 години
Дянков по- добре да се върне в университета да си донаучи материята, вместо да си прави ядрени опити в реални условия!
11
0
 
0
 
! Отговори
GOSHO преди 14 години
Дянков е човека змислил нов вид икономика.Икономиката на покачващите се ударно акцизи което е стимул за икономически растеж!Дянков е майстор на бюрократичния хаос и на финансовите безумия !Дянков е завършен *** !
10
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
интересно, защо тази новина не е достойна за първа страница? малко или много в нея министъра на финансите на република българия предлага да се откажем от валутния борд?
9
0
 
0
 
! Отговори
Фокусник преди 14 години
Ееее, не е истина просто!!!!!! Дянков, ти си ***!
8
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
интересно, от 1998 досега никой не посмя да пипа парите от резерва, знаейки отлично че преместването им в търговски банки ще означава връщане във 1996 година... пак питам - нито царя, нито станишев, нито костов не си играеха така със бъдещето на българия, що тоя хамстер мисли че има право да харизва така леко българските резерви някому? и в сащ ли мисли да се скрие, когато тук започне хиперинфлацията?
7
0
 
0
 
! Отговори
мале мале преди 14 години
Това не е решение ако ще правим пари от лихви .Глупаво е и необмислено.Никъде по света фискалния резерв не се държи в търговски банки ,още повече ,че тези банки имат на 50% чуждо участие.Толкова много банки фалираха ние ще си сложим и малкото пари точно там.Каква е гаранцията ,че именно тези банки няма утре да фалират.И какво става с нашия фискален измъчен резер.Държавата сама трябва да се оправя и да не разчита на глупави лихви ,които после няма да сруват нищо.Освен това тези пари се затварят.
6
0
 
0
 
! Отговори
Кисинджър преди 14 години
Този път си абсолютно прав. Идеята на МъДянков обяснява и кьорфишеците с Искров - управител на БНБ. Явно идеята първоначално не е допаднала на професионалните му възгледи, но след като му раздрусаха стола, а после му дадоха възможност да *** още 5 години и ей това е резултатът! Мръсни мутри и кожодери! Същите *** са като тройната коалиция!
5
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
как с колко? другарката бориславова иска пари, тя само с креватни упражнения не се задоволява, и другаря борисов ще и осигури тези пари.... това че ще се ВЗРИВИ ВАЛУТНИЯ БОРД, и то именно от поредните безумия на недоразумението хаяско, подкрепян безусловно от мухобойко, и че българския народ ще бъде върнат във зимата на 1996 - на кой му пука, нали парите ще са в бойко и любовницата му... добре дошли във първата частна държава на мутрите, и то законно избрани на избори....
4
0
 
0
 
! Отговори
Песоглавец преди 14 години
Дянков, с колко $ те вдъхновиха, че ти хрумна такава "гениална" и "революционна" идея? Вече успешно доказа, че си продажана лукова глАва, но сега се оля окончателно!
3
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
на това се казва ЗАКРИВАНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД. халал да ви е, гласувалите за бойко, като се почне сега една инфлация, ще си спомняте с умиление за ниските нива на инфлацията по виденовата зима :) майтапчия.... и къде ще вложи парите? да познаем ли от раз във чия банка изведнъж и напълно`законно` ще се появят тези пари? аз предполагам - в банката на любовницата на бойко, вашето мнение какво е?
2
0
 
0
 
! Отговори
aAaAa преди 14 години
не разбрах тез 2 млрд кой ще ги гарантира при фалит на банката