За година българинът натрупа в банките 2,7 млрд. лв.

Само за февруари т.г. депозитите са 1,02 млрд. лв.
27 апр 2010 10:29,
46
За година българинът натрупа в банките 2,7 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

В последните 12 месеца депозитите на населението се увеличават с 2,9 млрд. лв. до 25,65 млрд. лв., или с 13%, което е двойно повече от средните лихви, които банките предлагат на вложителите.

БНБ обаче не предоставя директни данни дали тези депозити са на българи или чужденци.

По този начин новината, че гърци са изнесли 8 млрд. евро в чужби банки, засили спекулациите, че българинът реално обеднява, а ръстът на депозитната база е ефект от вложения на чужденци.

Общо привлечените средства в банковата ни система към 28 февруари 2010 г. са 60,8 млрд. лв., като се увеличават с 642 млн. лв. за година. За 12 месеца обаче външният дълг на банките намалява с 2,07 млрд. лв. до 15,09 млрд. лв.

Тоест ако за 12 месеца банките не бяха връщали средства на чуждите си кредитори и депозанти, щяха да имат ръст на привлечените средства от 2,71 млрд. лв., което се равнява на сбора на общо привлечените средства и намаляването на външния дълг на банките.

Още за заемите, депозитите и облигациите в родните банки
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Mirko преди 14 години
ЗА ТЕЗИ КОИТО МОГАТ ДА СМЯТАТ: ИМА 45 МИЛИАРДА НА ДЕПОЗИТИ ПО 6-7 % ГОДИШНА ЛИХВА. ЗА ГОДИНА ТОВА ПРАВИ 2,7 - 3 МИЛИАРДА. АКО ПАРИТЕ НЕ СЕ ТЕГЛЯТ ДОГОДИНА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ С 2,8 - 3,1 МИЛИАРДА. КАКВО СЕ Е УВЕЛИЧИЛО ? ТОЗИ ВИД АГРЕСИВНО БАНКИРАНЕ СЪС ОТНЕМАНЕ И ПРОДАЖБА НА ИМОТИ, СЪС НАКАЗАТЕЛНИ ЛИХВИ, СЪС НЕ СЪОБРАЗЯВАНЕ СЪС КЛИЕНТИ, ТОВА Е ВРЕДНО ЗА СТРАНАТА И ОБЩЕСТВОТО.
44
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН0359 преди 14 години
Поредната "новина"-народът вече не вярва на банки,които пълнят гуши с парите му и му дават мизерна лихва за 1 г.,която след тази 1 г. инфлацията я е изяла поне наполовина.Докато същите банки си изнасят капиталите в чужбина,най-често към банката-майка, водейки я "кредитор",или "депозант".Зер хората си гледат в Европата да си имат пари,крадейки от нашата държава.Пък чакайте тука да сме бъкани с пари.Само в буркана,само така парите ни остават в България.Ако фалира банка,кинтите ви са загубени.
43
1
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 14 години
Наричаш така премиера , ама ако се стисне ще се напишшшшшкаш в ръцете му.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Само за февруари т.г. депозитите са 1,02 млрд. лв. "ЧУ ЛИ ВЕ ДЯНКОВ!? ДРЪЖ!!!
41
3
 
3
 
! Отговори
МИТКО преди 14 години
РАЗБИРА СЕ,ЧЕ РЪСТЪТ НА ДЕПОЗИТИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА - ГОДИНА И ПОЛОВИНА СЕ ДЪЛЖИ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ,ТОВА ГО ЗНАЯТ И ДЕЦАТА! ВИСОКИТЕ ЛИХВИ ПО ВРЕМЕ НА Т.НАР."КРИЗА" ПРИВЛЯКОХА ОГРОМНИ КАПИТАЛИ ОТВЪН...ТУК ПАРИТЕ ОБИКНОВЕНО СТОЯТ ПОД ДЮШЕЦИ И В БУРКАНИ,КАКТО ЗНАЕМ.... НЕ ЧЕ НЯМАШЕ И АКТИВНОСТ ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА ПО ВЪПРОСА,НО ОСНОВНИТЕ СУМИ ИДВАТ ОТВЪН... САМО СИ ПОМИСЛЕТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ,КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА СИ ГИ ТЕГЛЯТ ОБРАТНО,ОБАЧЕ!!....
40
0
 
1
 
! Отговори
Бах преди 14 години
Да трупа още. Така, както е тръгнало, ще е много сгодно да му приберат парите накуп. Нали се сещате как? Не е шега.
39
0
 
1
 
! Отговори
Боко преди 14 години
Кажете му името на тоа бре, къде му е офисо...?
38
0
 
2
 
! Отговори
gtf преди 14 години
странно с 10% безработица от къде се взеха тези спестявания ?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе хора защо коментирате нещо от което не разбирате? Какви са тези *** призиви за отрицателни депозитни лихви? Какви са тези конспирации? Истината е че без депозити няма кредити, а икономика без кредитиране или се свива или расте много бавно. Индиректно когато вие депозирате в някоя търговска банка, някаква сума вие напрактика кредитирате преди всичко малкия и среден бизнес.
36
4
 
3
 
! Отговори
33 преди 14 години
Ти Вальо Златев не го мисли :). Той си е опекъл нещата и е заложил на два коня - единия с Глобална България спонсорира Боко Тиквата, а с втория ще заложи на Гоце. Празно няма. То и Гигов и *** и още куп от тия са спонсори както на Боко, така и на БСП, нали и двете партии са си техни :)))
35
1
 
14
 
! Отговори
Колт - 5 преди 14 години
Ти направо си плачеш за заместник на Дянков :))). По-*** глупост от това не бях чувал - да плащаш на банката, защото ти държи парите :)))). Така било едно време в Япония. И при подобна глупост сещаш ли се какво ще стане? :)) - все пак сме в ЕС :))). А за да си инвестират пари в икономиката се иска добър бизнесклимат. Тук го няма и за това инвестиции в територията БГ реално няма. Ако хвърлиш един поглед на чуждите инвестиции тук ще видиш няколко прости неща - големите т.н. инвестиции са в монополи - ЕРП-та, БТК, Лукойл, където печалбата е гарантирана. На второ място са рисковите инвестиции, които в резултат на кризата се поизпариха, на трето място са ти инвестициите в бизнес с преобладаващ човешки труд и евтина работна ръка. От тези инвестиции виждаш резултата - жестока експлоатация, неплащане на осигуровки и т.н. и обикновено след един период от време прехвърляне на активи от една куха фирма (натрупала големи дългове към работници и държава) на друга куха фирма, която започва да трупа същите дългове. От всички направени чужди инвестиции, дето куп правителства се биеха в гърдите не повече от 10% са полезни т.е. - осигуряват работни места с адекватно заплащане, не дължат пари на осигурителните фондове, произвеждат качествена продукция от която известна част отива за износ.
34
0
 
2
 
! Отговори
?!? преди 14 години
А ако имаш кредит в Гръцка банка кво трябва да направиш?!?! Да им върна ли парите, да не ги връщам ли.....
33
0
 
9
 
! Отговори
спайк преди 14 години
еми кво значи това -щото депозитите в лева може и да са инфлационни:)))ама който като Валентин ЗЛАТЕВ и неговите хора КРИЗА НЯМА И ДА ИМА!!!ми в крайна сметка другаря ГОЦЕ му е ортак и покровител Николай Гигов ще е сред основните инвеститори в политическия проект на Георги Първанов, пише в-к Атака. Според изданието Гоце заформя целия си екип на тайни срещи в Правец. Партията му ще носи името Строители на съвременна България(ССБ). Освен Гигов, сред олигарсите, които ще се съюзат с Гоце са Георги Гергов и Валентин Златев. Всички те натрупаха огромни състояния през последните години, благодарение на закрилата на държавния глава. Президентът на няколко пъти ги спаси и от разработки на службите. Сега изглежда е време те да му се отплатят.
32
2
 
11
 
! Отговори
БГ преди 14 години
БЪЛГАРИНЪТ НИЩО НЕ Е НАТРУПАЛ. Това са кредити от западна европа теглени на ниска лихва и се прехвърлят в българия на депозит за по висока лихва и от това печелят .
31
1
 
2
 
! Отговори
Deano преди 14 години
Е как хем се увеличават депозитите, хем външният дълг на банките намалява? За първи път чувам за външен дълг на банка, а депозитите са точно дълг на банката към вложителя. Ако под външен дълг се има предвид дълг към (депозит на) друга банка, то тогава излиза, че банките просто имат преструктурирани портфейли, което не е никаква новина: 2.7 - 2.07 = 0.63 млрд увеличение на депозитите, което на фона на намаляване на фискалния резерв и влагането на държавни пари в частни банки си е реален спад.
30
1
 
12
 
! Отговори
евробанкер преди 14 години
По-добре хората които си държат парите в гръцките банки да си ги изтеглят навреме и да ги внесат в нааши, защото предстои големи фалити на гръцки банки и техните клонове. При тях идва МВФ и ще има голяма чистка както на администрация, така и на непечаливши предприятия и банки. Така, че хора, побързайте да не останете пак оципани яко, както навремето от Първа Честна Банки и други наши фалирали банки.
29
0
 
2
 
! Отговори
jorkata преди 14 години
Напълно съм съгласен с тебе, по този начин ще намалят и лихвите по кредитите и така големите и средните предприятия (и не само те) ще могат да си вземат въздух и ще им се открият по големи възможности.
28
2
 
7
 
! Отговори
Желев преди 14 години
Това не са пари на народа, а на ония от ЛЪВ нагоре.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Докато се търгува само с вносни стоки така ще е.Търговците отиват с валута в Китай примерно и внасят техни стоки а ние им даваме левчета за тях.А от къде идва валутата?Нали ние неизнасяме?Ами от емигрантите идва изнесли сме хора а не стоки.Ако всички емигранти спрат да пращат пари ще се самоизядем тука.
26
0
 
14
 
! Отговори
Лауреат преди 14 години
Търговията е следствие, а не причина за силна икономика. От 20 години само внасяме и търгуваме и затова икономиката ни никаква я няма. Само производството може да направи икономиката силна.