За година българинът натрупа в банките 2,7 млрд. лв.

Само за февруари т.г. депозитите са 1,02 млрд. лв.
27 апр 2010 10:29,
46
За година българинът натрупа в банките 2,7 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

В последните 12 месеца депозитите на населението се увеличават с 2,9 млрд. лв. до 25,65 млрд. лв., или с 13%, което е двойно повече от средните лихви, които банките предлагат на вложителите.

БНБ обаче не предоставя директни данни дали тези депозити са на българи или чужденци.

По този начин новината, че гърци са изнесли 8 млрд. евро в чужби банки, засили спекулациите, че българинът реално обеднява, а ръстът на депозитната база е ефект от вложения на чужденци.

Общо привлечените средства в банковата ни система към 28 февруари 2010 г. са 60,8 млрд. лв., като се увеличават с 642 млн. лв. за година. За 12 месеца обаче външният дълг на банките намалява с 2,07 млрд. лв. до 15,09 млрд. лв.

Тоест ако за 12 месеца банките не бяха връщали средства на чуждите си кредитори и депозанти, щяха да имат ръст на привлечените средства от 2,71 млрд. лв., което се равнява на сбора на общо привлечените средства и намаляването на външния дълг на банките.

Още за заемите, депозитите и облигациите в родните банки
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
GOSHO преди 14 години
Кризата се преживява и преборва чрез луксозен живот !!
24
0
 
2
 
! Отговори
KKK преди 14 години
Еми пълна глупост си е :)))) такова нещо като отрицателни лихви нема !!! .. Че аз по добре да си държа парите в буркан :) Щом лихвите са отрицателни, значи има дефлация и всеки знае кво става
23
1
 
2
 
! Отговори
Knopf преди 14 години
нещо се замъглиха статистиките на БНБ - липсват тримесечните отчети за състоянието на отделните банки, само се разбира, че една от банките с преобладаващо гръцко участие е"хвръкнала" в първа група. Абсолютно далавераджийско управление - но за тях не знам дали ще защракат белезници по същия начин, ще се замаже работата, защото в следващото управление няма да има партия с абсолютно мнозинство.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 20Оправия ще има когато американците започнат да идват в БГ и се бият да купят 1 лев за 10 долара.:)
21
0
 
4
 
! Отговори
Лауреат преди 14 години
Криза, а?
20
2
 
5
 
! Отговори
От 11 за 12 преди 14 години
Ок мисля че 13 ми го обясни ясно. Но тогава значи че заглавието е провокативно (не се учудвам) и всъшност НЕ ТОЧНО българинът е натрупал тези пари а по-точно са внесени отнякъде (което пак си е добре). Но не значи че се оправяме.
19
6
 
3
 
! Отговори
sd преди 14 години
"Вадете ги от там и ги харчете, иначе скоро няма да видим края на кризата."-това е истината,докато хората се страхуват и си стискат паричките,ще фалират още хиляди дребни търговци.............като няма търговия,няма икономика
18
0
 
6
 
! Отговори
Колт преди 14 години
При този БВП, който има БГ тези суми са изключително малки. А като се има предвид, че половината вероятно наистина са на чужденци, а голяма част от другите е резултат от свита икономическа активност нещата наистина изглеждат доста мизерно :(
17
4
 
3
 
! Отговори
Ясен преди 14 години
Не са лъжи истина е Гърците яко наливат пари в БГ банките лихвите са много по добри....Нище ,че разби червени *** твърдяха обратното...
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Естествено че е така.Нали затова закриха заводите.Защото бяха енергоемки и неконкурентноспособни.Така принудиха хората да бягат навън.Милион българи всеки месец пращат поне по 200 евро на роднини в БГ.Ъмножи го по 20 години и ще видиш защо закриха всичко тук.Хем хората да видят как се работи на запад хем ако донесат пари и опитат бизнес да им ги вземат щото тука всичко е на едикойси.Така всяко евро остава тук а на хората се дава левчета за да съществуват.БГ нищо вече не изнася за валута само хор
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Левовете в марки
14
2
 
3
 
! Отговори
Muci преди 14 години
Tova sa parite na Borislavova...Tova e nai dobrata formula da pecelich...Ikogato rabotish i kogato pocivash i kogato spish da pecelish...Vse nqakoi ima nujda ot vinetka...ot nqakakav prevod...ili prosto lihvite peqa nejnata si pesen.....KOLKOTO POVECE TOLKOVA POVECE.....
13
2
 
8
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
Сухи статистики както винаги за объркване на народонаселението,което и без това е достатъчно ограничено.Давам пример и всеке ще го разбере без да е нужно да е анализатор от Уолстрийт.Съседа 2-*** братя в испания остават без работа 5 год там и връщат изкараното там в бг Банка.Заради много такиува е повишението.Друг е въпроса че ще се стопят тези пари следващите месеци.Както казва една приятелка работеща по корабите."В България харча 2-но повече от чужбина"Извода е :По зле ще става!!!!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Без значение е това 11.Тук става дума, че се тъпче на едно място заради външни фактори и изплащане на лихви.А това значи че банките нямат реален приход,плащат високи лихви за депозити а неотпускат достатъчно заеми за да печелят.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо ми се струва че тези 2,9 млрд. лв са в ръцете на много малко хора.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Излиза че сме на 0.Ако всеки си изтегли парите банките ще фалират.А всички ги държат заради лихви и изчакват пазара за недвижими имоти.В момента в който тъгне ще има бум на цените и повече купувачи от предлагането.Най лошото е че ще се вдигнат и всички други цени.
9
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 14 години
И сега ако предложиш и като взимаш кредит банката да ти плаща лихва, аз ще те предложа за Нобелова награда за икономика.
8
5
 
6
 
! Отговори
Червен Войн преди 14 години
А ПОСЛЕ НИЕ ПРОЛЕТАРИИТЕ СМЕ БИЛИ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ!!!ГЛЕДАЙ ТОЗИ НАРОДАЕЦ ЗНАЧИ КАК СКРИШНО ОТ НАС, ГОСПОДАРИТЕ МУ Е СКАТАЛ ПАРИ!!!НЕБЛАГОДАРНИ РОБИ!!!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако Цветелина си изкара парите от банката колко ли ще останат
6
0
 
7
 
! Отговори
IND преди 14 години
Да но ако се извадят извън банките те напълно ще спрат вече и без това намалялото кредитиране и пак се получава същото.