Готвят стандарти за СПА и балнеотуризъм

СПА туризмът е най-бързо развиващият се туристически сегмент у нас
9 сеп 2010 15:28,
2
Готвят стандарти за СПА и балнеотуризъм
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
В подготвяния нов Закон за туризма ще бъдат определени специални критерии, на които трябва да отговарят хотелите, за да могат да бъдат определени като СПА, уелнес или балнеоложки център, съобщи председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм Стефан Шарлопов.

Той посочи, че сега няма такива критерии и много хотели се наричат „СПА“, без в действителност да са такива според европейските изисквания.

 
По думите му в центъра на София не може да има хотел, който да отговаря на тези изисквания, но биха могли да бъдат покрити стандартите за уелнес комплекс.

Освен това в самите сегменти – СПА, уелнес и балнеология – ще бъдат определени критерии за категоризация, вероятно със звезди, както е при хотелите. Работи се и по въпроса на какви изисквания трябва да отговаря един курортен център, за да се определи като цяло като СПА дестинация.

Според Шарлопов Велинград и Хисаря в момента са много близо до определението за СПА център.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отбеляза, че към момента СПА туризмът е най-бързо развиващият се туристически сектор у нас.

Той посочи, че ЕК изработва директива, според която здравноосигурените лица в Общността, на които е препоръчано балнеолечение, ще могат да посещават подходящи балнеоложки центрове в целия ЕС. Това допълнително ще спомогне за развитието на този вид туризъм в България.

Има предложение в новия Закон за туризма част от събираните туристически такси да отиват не в съответните общини, а в държавата, стана ясно още днес.

 
Причината е, че общините невинаги ги използват по направление, т.е. за реклама в туризма и подобряване на инфраструктурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мек.рето Трайчо подготвя нов грабеж от общините!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мда,ако държавата вземе тези пари /от таксите/ сигурно ''по предназначение ''ще ги използва -да запълва дупките в пробития бюджет