Не се очакват кандидати за Кремиковци на търга следващата седмица

Вероятно инвеститорите ще изчакат
11 сеп 2010 10:53,
34
Не се очакват кандидати за Кремиковци на търга следващата седмица
Снимка: БГНЕС

На насрочения за следващата седмица търг за металургичния комбинат Кремиковци вероятно няма да се появят никакви кандидати, което ще доведе до понижаване на цената на предприятието. Такова е мнението на синдика на компанията Цветан Банков, цитиран от Bloomberg.

Потенциалните инвеститори са поканени да подават оферти за Кремиковци между 12 и 13 часа на 13 септември, като се изисква авансовото заплащане на депозит от 10% от стартовата оценка.

Определената начална тръжна цена е 565 млн. лв.

„Съмнявам се, че ще има кандидат-купувачи“, коментира Банков. „Досега не сме получили нито един депозит. Разбира се, бихме могли да бъдем изненадани в последната минута.“

Ако не се появят инвеститори на този търг, държавата е предвидила нов – на 15 ноември. Тогава, по думите на Банков, началната тръжна цена ще бъде намалена с 20%.

Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика и основател на консултантската компания KC 2 реалистичната цена за комбината е между 180 млн. и 200 млн. евро – „нива, които биха гарантирали възвръщаемост на новия собственик“.

„Стартовата цена е твърде висока“, казва той пред агенцията. „Потенциалният купувач може да бъде или финансова компания, сключваща сделки със затруднени фирми, или голяма металургична група.“
 
Станчев, който консултира една трета от облигационерите на Кремиковци, казва, че те очакват финансовата институция или директният купувач да участват в транзакцията след провалянето на първия търг и понижаването на цената.

Според икономическото министерство министър Трайчо Трайков е поканил за участие в наддаването металургичния гигант ArecelorMittal.

Най-атрактивната част от Кремиковци според Станчев са трите нови производствени мощности, сред които е подразделението за студеновалцувана стомана, което отговаря на изискванията на екологичните и технически Европейския съюз.

Според много други експерти обаче най-апетитни са имотите на комбината.

По данни на синдика на дружеството Кремиковци има задължения за 1,9 млрд. лева, от които 42% са към Булгаргаз, БДЖ и данъчните власти.

Още икономически новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Sigomota - Japan преди 13 години
Тия, които ги изненадват в последната минута... Хммм..., нали знаеш да не е ....отзад...?
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко Борисов и главният крадец на София - Петър Диков трябва да бъдат съдени за лобистката война, която поведоха срещу Кремиковци, довела до затварянето на комбината и оставането без работа на над 100 хил човека (общо по веригата). Мисля че ще се повтори сценарият с Южната дъга на Околовръстното от преди 5 години - т.е. мутрите на Бойко ще трупнат още някое милионче за сметка на електората.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Големият комбинат ще бъде подарен на мутрите на Бойко Борисов като поредната приватизационна сделка на мафията, започната с приватизацията на Иван Костов. Най-апетитни за строителната мафия на ГЕРБ и СДС са имотите на Кремиковци, които се изчисляват на най-малко 10 милиарда евро .
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПРЕМАХНЕТЕ КРЕМИКОВСКИЯ ЗАВОД!ТЕРЕНА Е ЧУДЕСЕН ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ КВАРТАЛ!ВЪЗДУХА Е ФАНТАСТИЧЕН, КОГАТО НЕ ПУШАТ ГАДНИТЕ КОМИНИ НА КОМБИНАТА!СЕГА Е МОМЕНТА ,ДА СЕ КУПУВАТ ТАМ ПАРЦЕЛИ!СЛРЕД 2-3 ГОДИНИ ,.....ЩЕ Е УЖАСНО КЪСНО!!!!
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
шегата настрана - тази снимка къде е правена ? В Сев. Корея ?
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко-тиквата и клисарят му Диков да построят по-бързо там,, града на слънцето,,Нали такива ги бръщолевеха преди 1-2 години.Ама нещо и арабите ги нямааааа...вече.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами докато мислите така,ще ядете на муро к.ро и ще има още повече занапред да се редите пред бюрата за безработни и помощи.Аман от тази овча нация.Затова децата ви ще продължават да бягат да мият чиниите и *** на западняците.Пфу...И сто тояги са ви малко.
25
5
 
4
 
! Отговори
ФАЛИТ преди 13 години
КРЕМИКОВЦИ---ЗА СКРАБ!ТЕРЕНА Е ЗА ПРОДАН ,НА ПАРЦЕЛИ!ДРУГОТО Е МЪКА И ПРОСТОТИЯ!
24
0
 
4
 
! Отговори
До Зарко преди 13 години
Споменаваш БТК , но там сделката е приватизационна чрез Агенцията за приватизация и държавата е поставила условие - цена + покриване на дългове ! При Кремиковци АД се върти процедура по Търговския закон на предприятие в несъстоятелност ! Преди да твърдиш някои неща просто се информирай добре ! Аз съм добре запознат , защото следя казуса от две години ! Лека вечер ! :)))
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко се прави съвсем тенденциозно.Това е видно и за децата дори.***,пак ще продадат останките му за левче.
22
1
 
4
 
! Отговори
До Зарко преди 13 години
Участниците в търга ще може да са от всякакъв бранш, защото евентуалният победител няма да купи юридическото лице "Кремиковци" АД, което вече е заличено от правния мир. Собственикът ще придобие неговите активи, освободени от всякакъв вид задължения.
21
0
 
1
 
! Отговори
stef преди 13 години
това е кремисовския ТЕЦ бе 100 мегавата
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Снимката къде е правена ? В Северна Корея или в Бг ? .........
19
3
 
2
 
! Отговори
Къци преди 13 години
Станишка, що не млъкнеш? Къде се пъхаш и ти между мъжете?
18
3
 
8
 
! Отговори
Станишка преди 13 години
Щом Костов участва в управлението,макар и непряко-ще се продаде за 1$ накрая,на тоя който даде най-тлъстия комисион!НИЩО НОВО В Б-Г!
17
2
 
1
 
! Отговори
До Зарко преди 13 години
Какви бяха дълговете на БТК?
16
3
 
3
 
! Отговори
Зарко преди 13 години
Недей приказва глупости да заблуждаваш хората.Предприятието се продава със всички активи и пасиви, това включва вземания и дългове.Купувача ще трябва да плати 2 милиарда дългове, както беше при продажбата на БТК, там също продадоха евтино, но купувача плати дълговете.
15
4
 
4
 
! Отговори
мито преди 13 години
Дайте комбината на Дамбовеца той си е от Кремиковци
14
1
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 13 години
Какви два милиарда ви гонят ? Кремиковци се продава на чисто без дълговете ! Малко ли статии имаше по въпроса , но тук пак има неразбрали ! Плащаш 565 млн. и получаваш предприятието - земята плюс всички сгради и мощности върху нея ! Нямаш никакви дългове и най-важното - не си длъжен да развиваш производство или да запазваш на работа малкото останали работници-охрана ! Можеш да развиваш каквато ти дейност душа даде ! Според мене 25 хил. декара с добре развита инфраструктура е много изгодно !
13
1
 
9
 
! Отговори
Курец преди 13 години
2 милиарда ще се вземат само от разфасоването на завота за скап! Ясно е, че няма да има търг другата седмица. Нали трябва да се намали цената. Кремиковци е цял град. Не може да бъде продаден за по-малко от милиард. Плюс това "трите нови производствени мощности, сред които е подразделението за студеновалцувана стомана, което отговаря на изискванията на екологичните и технически Европейския съюз." Митал е *** мошеник и измамник. Ще го вземе на безценица и ще го предаде за скап.

Спонсорирани публикации