Кой, кога и как се пенсионират по света?

Най-рано се пенсионират в Турция, най-късно - в Исландия и Норвегия
Обновена: 29 окт 2010 13:47 | 29 окт 2010 13:34, Красимир Ангелов
82
Кой, кога и как се пенсионират по света?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Последните месеци са свързани с напрегнати разговори за пенсионна реформа, увеличаване на стажа за пенсиониране и опити за балансиране на бюджета на пенсионната система. Бяха изразени много позиции, а кабинетът така и не взима категорично решение дали и каква пенсионна реформа ще се прави.

Дебатите за пенсионната реформа обаче не са запазена марка само в България. Кризата показа дефицити на много места и в момента много страни в Европа се мъчат да прокарат промени, с които пенсионната възраст да бъде вдигната.

Това е свързано с масови протести, които на този етап са най-бурни във Франция, Гърция и Румъния.

Ако погледнем пенсионните възрасти в рамките на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), може да установим тенденция към все по-висока възраст за пенсиониране. Единици са страните като Исландия, където тя се понижава, но това е заради високото й ниво в минали периоди.

В изследването на ОИСР са включени 30 държави, а резултатите от него са доста интересни.

Те показват, че най-рано се стига до пълна пенсия в Турция – едва в средата на 40-те си години човек може да претендира за пълна пенсия. Следващата страна с най-ниска пенсионна възраст е Гърция – 57 години, а на трето място е Словакия – 57 години за жените и 62 години за мъжете.

В Турция правилото за единната пенсионна възраст е отменено през 1969 година, но за това, дали може човек да се пенсионира, се решава съобразно трудовия стаж.

Правилата за отпускане на пенсия са доста комплексни, но на практика 25 години стаж са достатъчни за пенсия. Така, ако започне работа на 20-годишна възраст, човек спокойно може да се пенсионира на 45, при това с пълна пенсия, се казва в анализ на Marketwatch.

На обратния полюс са САЩ, Исландия и Норвегия. В двете скандинавски страни се получава пенсия чак на 67 години, а в САЩ се насочват към тази възраст.

В 20 от разгледаните страни мъжете и в 16 от тях – жените се пенсионират на възраст от 62 години. Именно такова предложение бе одобрено във Франция, макар срещу него да имаше остри протести.

Като цяло, прогнозите са, че през следващите години в рамките на ОИСР ще се върви към вдигане на пенсионната възраст. Причината за това е, че средната продължителност на живота от 1960 до 2000 година се е вдигнала с 4 години при мъжете и с 5 години при жените.

Очаква се между 2010 и 2050 година средната продължителност да нарасне с още 3 години при мъжете и 3,6 години при жените. Така ще се стигне до средна продължителност на живота от 85 години за мъжете и 90 години за жените.

Поради тази причина вероятно ще се стигне до сериозни дефицити в пенсионните системи и за да бъдат избегнати те, се налага вдигане на възрастта за пенсиониране. Какви са очакванията на ОИСР може да видите в приложената таблица.

Вижте пенсионна възраст в страните от ОИСР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
СИСИ преди 11 години
ПЕНСИИТЕ В ТУРЦИЯЮЖНИТЕ НИ СЪСЕДИ МОГАТ ДА СЕ РАДВАТ НА ЗАВИДНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, КОЯТО ИМ ПОДСИГУРЯВА СРЕДНА ПЕНСИЯ ОКОЛО 1000 ЛИРИ. С МИЗЕРНИТЕ СИ ПЕНСИИ ОТ БЪЛГАРИЯ ПО ОКОЛО 200-300 ЛВ., БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ, ИЗСЕЛНИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ, КОИТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ СЛЕД ОКОЛО 10 ГОДИНИ СТАЖ В ТУРЦИЯ, СЕ РАДВАТ НА ПЕНСИИ ОТ 1200-1300 ЛВ.ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НА ЖЕНИТЕ В ЮЖНАТА НИ СЪСЕДКА Е 50 ГОДИНИ!ПОЗДРАВЛЕНИЯ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ, РАДВАЙТЕ СЕ НА ПЕНСИИТЕ СИ ДЪЛГИ ГОДИНИ И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ОБИКАЛЯТЕ ЕДИН СЛЕД ДРУГ БЪЛГАРСКИТЕ КУРОРТИ. ТЕ БЕЗ ДРУГО ВЕЧЕ СА ИЗПРАЗНЕНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТЪРПЯТ УНИЖЕНИЯТА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ.
80
0
 
3
 
! Отговори
Ахмед преди 13 години
ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК ЩО ЩЕ САКА ТУРЦИЯ В ес където е пълно с мързелани чакашти на готово дървени философи и една тумба "националисти" ПУУУУУФ референдум а БАЧКАЙТЕ `БАЧКАЙТЕ щото ще изчезните от мързел.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изобщо не трябва да получават! Пенсията е за хора които са избачкали своето, преценено е че не трябва да работят повече и за това получават пари - да си гледат живота до колкото могат... цинично да се пенсионираш на 52-58 82ра категория) понеже труда е тежък и не би трябвало да се трудиш повече, но ти да бачкаш до 67 (най възрастния колега)... в същото време хора с деца и семейства са без работа...... жив паразитизъм!
78
1
 
5
 
! Отговори
Щастливият Люк преди 13 години
Най- добре са в Бруней, там се раждат пенсионери. Не плащат ток и вода, училищата са безплатни и не плащат данъци. На това се казва комунизъм.
77
1
 
0
 
! Отговори
сър преди 13 години
А как ти се вижда старото правило по ''татово'' време-ако пенсионерът работи,получава 50% пенсия.Дали тогава ще се натискат на работа?
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали се сещаш че размера на пенсиите не е проблем на работещите и безработните... А именно точно тези хора са прецакани от работещите пенсионери! Как да има пари за пенсии като пенсаците хем опъват пенсии хем заемат работно място в условието на безработица! Освен всичко друго се хващат за малко пари - примерно млад човек му трябват 500 лв за да върже месеца, на пенсионера също му трябват 500, но той взема 200 лв пенсия, и се съгласява за 300!От това губи НОИ и НЗОК - те получават вноски върху 300, а не върху 500, отделно в държавата има един безработен повече... А да видиш какъв цирк става когато пенсак излезе в болнични - опъва по два параграфа НОИ - хем пенсиика, хем болнични.... а младия - хем трябва да бръкне от джоба си за доктор щото е безработен, хем не взема заплата, щото един дъртак се мисли за хитрец... Ще дойде един ден когато родителите ще правят вноска за билет до чужбина още като се роди детето - както навремето ни правеха на нас за "москвич" или за гарсониера... Да видим от къде тогава ще има пенсии, па макар и мизерни за днешните хитреци... и от къде ще си намерят кадърни и образовани хора днешните бизнесмени - които толерират тихия геноцид (който на всичкото отговре е законен) от страна на пенсионерите към непенсионерите...
75
1
 
2
 
! Отговори
Еякулаций преди 13 години
Прав си но какво да правят хората с тези мизерни пенсии?Аз примерно ако съм пенсионер ще гледам да работя някъде. Не мисля, че трябва да бъда обвиняваб за това, че искам да работя.Не знам...
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kъм момента около 20% от работещите в България са пенсионери! Бай *** се стреми към ранно пенсиониране за да може да цица с двата карбуратора - хем от държавата хем от работата... Работя 2ра категория труд, имам колеги които са се пенсионирали на 52, а днес са на 65 - и си идват на работа, цицат си пенсииката, а в същото време заемат работно място за човек които може да пълни пенсионните фондове!... Значи хем може да работи на 65, хем се прави на "луд за пенсия"... а в същото време хора които са инвалиди и не могат да работят мизерстват с ниски пенсии... щото от НОИ много изтича... ЗАПОМНЕТЕ - всеки работещ пенсионер е ощетява НОИ, ощетява младите - тои се пенсионирал на 52, а тези дето му плащат пенсията ще се пенсионират на 65, а той яде хляба на един от тях... В същото време работещия пенсионер вместо да си стои в къщи - тои е навън и работи - контузва се по лесно, разболява се по-лесно - тоест и здравната каса е вътре от него.... Това повече не може да продължава, особенно по време на криза.. Пенсаците които си мислеха че са прекарали системата като хем получават заплата, хем пенсия - нека разберат че прекараха не държавата да децата и внуците си... Е идва времето когато си го набутваш сам - бай *** вече си го опря до бузките...
73
1
 
10
 
! Отговори
ivo преди 13 години
turcia e bogata tirjava kide moje da se sravnim s tyah nie tuka sme napravo vi6ki.......
72
0
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 13 години
TRY Турска лира -нова 10 лева за 9.84363 лири -0.01740 700x9.84=6.888 атакист неграмотен
71
0
 
2
 
! Отговори
45 + 20 > 500 преди 13 години
=
70
0
 
10
 
! Отговори
ха преди 13 години
спасение по единично. когато държавата не мисли за теб - сменяш държавата. мога да плащам данъци и в друга страна срещу повече грижи
69
1
 
5
 
! Отговори
visokrus..... преди 13 години
Прочетете пост 43 и си направете извода,че не нужно да си ислямист за да бъдеш фанатик..........и ***.
68
0
 
5
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
до 67 - добавям -- И С НАЙ-ЛОШИ УСЛОВИЯ НА ТРУД /който има късмет да си намери работа/
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАК МОЖЕ ДА НИ СРАВНЯВАТЕ С ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО СМЕ С НАЙ ВИСОКА СМЪРТНОСТ И НАЙ НИСКИ ДОХОДИ?????
66
0
 
20
 
! Отговори
Еякулаций преди 13 години
Моите родители са турци. Аз съм леко асимилиран тук поради това, че повечето ми приятели и познати са българи. Но само искам да кажа аз често съм путувал до Турция имам познати там и съм забелязал, че там се работи много. Ние тука сме малко мързеливи. Трябва да си признаем това няма защо да се срамуваме. Сигурно това се дължи на 45 те години не знам но е така.Наша е поговорката - ''Учи сине за да не работиш''. Аз мисля, че лека полека ще се променим в положителна насока ама ни трябва време.
65
6
 
3
 
! Отговори
росен преди 13 години
А ти нямащ ли си друга работа че по цял ден кесиш по форумите под различни имена и бълваш помия против държавата в която живееш (а може би това ти е работата - платената ?) Легитимираш се като Турчин и умишлено насаждаш вражда в бъгарите пишещи тук провокирайки ги(имам впредвид вражда м/у българи и турци). Тук е България и могат да я критикуват хора с българско самосъзнание. Представям си колко те мразят близките ти - злобен подмолен и компексиран със самочувствие без покритие!!!
64
0
 
6
 
! Отговори
sofianets преди 13 години
( do kompleksirani moi sanarodnitsi ) Edin 4ujd vestnik pi6e , 4e v4era Turtsia e zapo4nala stroeja na 2'rata po daljina most v sveta , nad Mramorno more. Ednovremenno s mosta po4nal i stroeja na avtomagistralata Istanbul - Izmir ( 11 miliarda dolara ) A nie samo zavijdame , goliam sram!
63
2
 
7
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Не забравяите, че има МЕХАНИЗАЦИЯ и не е необходимо да се работи толкоз много!Само, че сега работимд храним ***, алчни и крадливи политици и бизнесмен които стоят на едно бюро без нищо да произвеждат, както и безкрайно раздутите щатове на държавните служители!А в частния сектор нещата са толкоз зле, че няма никакъв контол и зачитане на рпавата на работниците!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tiq nashti politici golemi hieni,iskat 4ovek cql jivot da ba4ka,posle da ymre i da ne vidi pensiq..........ei hora ne zabravqite 4e ne kato edno vreme sega horata ymirat rano na 40,50,60.........

Спонсорирани публикации