Трима с амбиции да оглавят МВФ

Според източници на Reuters Хилари Клинтън иска да е шеф на Световната банка
Обновена: 10 юни 2011 09:47 | 10 юни 2011 09:42,
8
Трима с амбиции да оглавят МВФ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трима души имат амбицията да оглавят Международния валутен фонд. Срокът за оповестяване на кандидатурите изтича в петък.

До този момент фаворити да заемат овакантения пост са френският финансов министър Кристин Лагард и управителят на централната банка на Мексико Агустин Картенс.
 
Тази седмица неочаквано бе номиниран и управителят на централната банка на Казахстан Григорий Марченко, който се ползва с подкрепата на Русия и някои бивши съветски републики.

Директорският стол в МВФ се опразни, след като Доминик Строс-Кан подаде оставка, за да се защитава срещу обвиненията за сексуално посегателство.

По неписано правило МВФ се оглавява от европеец, а Световната банка - от представител на САЩ. Развиващите се икономики обаче открито се противопоставят на това.

Междувременно три източника твърдят пред Reuters, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън действително обсъжда с Белия дом дали да оглави Световната банка от догодина въпреки опроверженията на Държавния департамент и правителството.

Според единия източник на агенцията, който познава Клинтън много добре, тя иска да стане президент на Световната банка, след като в средата на 2012 г. изтече мандатът на настоящия й президент Робърт Зелик.

Втори източник потвърждава, че тя иска да оглави банката. А третият източник разказва, че президентът на САЩ Барак Обама вече е изразил съгласието си тя да смени работата си.

Остава неясно дали Обама официално се е съгласил да я номинира като кандидат за президент на банката пред Общото събрание на ООН, което прави избора.

Официално говорителят на Белия дом Джей Карни опроверга информацията, че Клинтън ще премине от Държавния департамент в Световната банка. Същото направи и Филип Рейнис – говорител на самата Клинтън.

Но според запознати със ситуацията източници, цитирани от Reuters, отричането потвърждава верността на информацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са трима повече са доста повече
7
0
 
2
 
! Отговори
AYYYYYYYYYY преди 12 години
Кристинa Лагард е замесена в скандал за помагане на Бернар Тапи да осъди френска банка на 200 милиона евро.Днес ще кажат дали ще я садят.ДСК е евреин които работеше само за Израел искаше да съсипе европа и по точно да разпродаде Гърция
6
0
 
1
 
! Отговори
do 4 преди 12 години
ta nali DSK e evrein be!!!!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хилари е много злобна и проклета а стане ли шеф на банката, на България й е спукана работата.Да не забравяме, че тази банка контролира половината ни държава а е изпратила най-видните си агенти - Кристалина и Пицата, да ни ликвидират.
4
4
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 12 години
Ясно е, че американските евреи( господарите на света) скроиха номер на Доминк Строс - Кан, за да управляват и МВФ !
3
3
 
3
 
! Отговори
Евреинът преди 12 години
Напротив. Покрай Бил Клинтън Хилари доста намаза, но се доказа, че и тя е способна. Била е 2 пъти първа дама на щатски губернатор (в САЩ и те са следени под лупа), след това 2 пъти първа дама, избирана е за сенатор (изборна позиция е), сега е и държавен секретар на САЩ. Изобщо при нея има бавен, но възходящ преход. Та тази жена е над 25 години в политиката и американците за малко да я изберат за президент.... ако тя се е осрала, не знам какво да се каже тогава за българските политици.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая само там не е осрала още!
1
5
 
5
 
! Отговори
Пишман банкер преди 12 години
И аз искам ама никой не ме пита. Относно Хилари бих казал - бабееее къде отиваш.