Какво означава смяната на Шойгу от Путин?

Това е една от най-големите рокади през последното десетилетие
13 май 2024 10:31, Нели Христова
144
Какво означава смяната на Шойгу от Путин?
Снимка: БГНЕС

Години наред заместник-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов живееше на щат, парадирайки с достъп до вили, яхти и ролс-ройси в Сен Тропе.

Когато 48-годишният Иванов най-накрая беше арестуван миналия месец и обвинен в подкуп в големи размери, анализаторите казаха, че ножът виси и над неговия близък съюзник и шеф, министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Шойгу, един от най-старите съюзници на президента Путин, също не страни от лукса. Антикорупционните кампании установиха през 2015 г., че той живее в комплекс в стил пагода за £12 милиона извън Москва, който е регистриран на неговата снаха и е построен върху земя, закупена от 18-годишната му дъщеря, за да прикрие собствеността.

Откакто Путин започна инвазията си в Украйна през 2022 г., въоръжените сили под ръководството на 68-годишния Шойгу са обхванати от слухове за разточителност и некомпетентност.

Сега президентът се намеси, за да го отстрани и да го замени с опитен технократ в една от най-големите рокади през последното десетилетие. 65-годишният Андрей Белоусов беше първи вицепремиер и икономист, който някога е бил съветник на Путин.

Според анализатори неговата задача ще бъде да опъне юздите.

"Целта на Путин е да повиши ефективността на производството на оръжие и оптимално да отговори на военните нужди, каза Татяна Становая, старши сътрудник в Центъра за Евразия на Карнеги Русия, пред The Times. В този контекст Белоусов е логичен избор."

Роб Лий, военен анализатор, каза, че назначението е "вероятно отражение на личното доверие на Путин в Белоусов и необходимостта от по-добър вътрешен мениджър на бюрокрацията на Министерството на отбраната".

Кремъл посочи, че Белоусов е човекът за поста, тъй като военните разходи нараснаха до 6,6 процента от БВП.

"Днес на бойното поле печели този, който е по-отворен към иновациите, по-отворен към практическото им използване в битка", каза Дмитрий Песков, говорител на Путин. "Така че е естествено на сегашния етап президентът да е взел решение министерството на отбраната да се ръководи от цивилно лице."

Самуел Бендет, експерт по руската военна технология, отбеляза, че Белоусов е "голям двигател на разработването на домашни дронове и UAV [безпилотни летателни апарати], заедно с подкрепата на вътрешните високотехнологични изследвания и разработки".

Назначаването на Белоусов означава, че Шойгу ще оглави Съвета по сигурността, отстранявайки дългогодишния секретар Николай Патрушев, бивш директор на Федералната служба за сигурност.

Това може също така да предвещава "смъртта" на Валери Герасимов, началник на генералния щаб на руската армия. Бъдещите министри на отбраната обикновено искат съюзник да бъде назначен в тази роля, въпреки че това може да не е така по време на война.

Въпреки усещането, че е свален, Шойгу ще остане на високопоставена позиция като ръководител на съвета за сигурност. Това е начин Путин "да държи Шойгу близо, но откъснат от "системата", където намирането на алтернативна роля би било предизвикателство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от Русия
Кой е Андрей Белоусов, който става министър на отбраната на Русия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
1
 
! Отговори
ПакПадналов преди 1 седмица
Айдееее. Падащите по стълби или скачащи от високи етажи без парашути ще се увеличи, ако Шойгата не се гръмне в главата с 2 въйстрела.
126
5
 
2
 
! Отговори
ваня преди 1 седмица
До Анонимен .....Слава на УКРАИНА
125
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слава на Русия!
124
7
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 седмица
До :) 122 Путин няма приятели и съюзници.Използва ги и като се изтъркат ги изхвърля.
123
2
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 1 седмица
Шойгу да бъде изпратен в Киев като посланик в руското посолство. Добре ще му дойде.
122
3
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 седмица
Сега Шайгу , след него Лавров и аутиста Медведев.
121
7
 
4
 
! Отговори
каро преди 1 седмица
много умен ход,за да се ръководят военните заепди е нужен икономист този които в момента го поставят на пост,аШайгу го правят координатор на всички спец служби като това е много по голяма отговорност
120
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Означава че Украйна до няколко години ще се свие до размерите на Белгия. Изконните руски територии се връщат завинаги под крилото на Русия.
119
2
 
4
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Аудит и Дълбока Ревизия в МО и във ВПК!!! Времето на корупционните схеми във ВПК-то свърши, иде Война, голяма Война!!!!!
118
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шойгу не е ангел. Той заблуди октъснатия от действителността Путин, че украинците за два дни ще премитан на страната на Русия. И защо. Защото в загубите от войната ще се скрият собствените му кражби и кражбите на жена му.
117
6
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
До Пян_Гъ Вече съм го учил руския и не мисля да повтарям.А теб като те влече:чемодан,вокзал,Москва.Защо все още си в ЕС? Или е по-комфортно да славиш Путин по-отдалечко,за предпочитане някъде в ЕС?
116
2
 
13
 
! Отговори
Разяснителен отговор преди 1 седмица
На практика или де факто:означава че русия става царство защото си има пожизнен цар.Царя има царедворци,които тънат в лукс и охолство,който се постига с нападане,заграбване,плячкосване а мужиците са длъжни да мрът в тинята в името на царя!Който му е най-големия *** и лакей получава най-големите перверзии.Структурата е лижи,ближи,днес ако не си номер 1 утре може да ти се получи,няма нищо за губене!Така,докато се окаже че царят е гол
115
3
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Това много странно...не казвам, че Шойгу не е корумпиран ама..."Шойгу, един от най-старите съюзници на президента Путин, също не страни от лукса. Антикорупционните кампании установиха през 2015 г., че той живее в комплекс в стил пагода за £12 милиона извън Москва, който е регистриран на неговата снаха и е построен върху земя, закупена от 18-годишната му дъщеря, за да прикрие собствеността."Той има 2 дъщери. Доста над 18. Няма снаха.
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обяснявам какво означава: Шойгу е министър на отбраната от 2012-та насам. Подписът му е на всички документи. КГБ спечели първия рунд срещу армията и понастоящем управлява СССР 2.0. Трябва им изкупителна жертва. Чий подпис е на всички документи? Именно.
113
17
 
11
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 седмица
половината от това което се нарича украйна е вече в русия, половината от това което се наричаше българия е в някаква си северна македония и съсипаната от бомбардировки и войни сърбия и българите ги е страх да гъкнат да не се ядосат батковците от европа и да им спрат гръцките портокали. не знам кой е сринатия
112
7
 
19
 
! Отговори
Означава че преди 1 седмица
Клоаката е пълна и прелива !
111
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днес на бойното поле печели този, който е по-отворен към иновациите, по-отворен към практическото им използване в битка и технократът Андрей Белоусов е човекът, който ще осъществи победните планове.
110
23
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да е жив и здрав Путин още дълги години, така че да срине Русия до основи.Той е наше момче!
109
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
До Пян_Гъ Забавлявам се на фантасмагориите на руските наколенки, но още повече се забавлявам на това, че дори те не си вярват. Примерно, това, което си "прогнозирал" означава, че ще те натисне брутална диктатура, в която глава няма да може да надигаш и ще правят с теб каквото си искат. Дали си вярваш, че го искаш?
108
12
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 седмица
Хей, Алекс, Малекс, Анонимници разни, я вижте тук: "УКРАЙНА ПРИЗНА: ТАКТИЧЕСКИ УСПЕХ НА РУСИЯ В ХАРКОВСКА ОБЛАСТ". В същия вестник е. Хванете малко да почетете, стига сте заработвали центове към Посолството. Боравите само с обиди и тъпотиии, които издават безпомощност пред очевидното. НЯМА ДА ИЗБЯГАТЕ ОТ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА. Просто няма къде!!! И ще стоите тук и ще учите руски, защото в САЩ ще стане по-зле оттук, ясно ли ви е? Да си знаете отсега, да не кажете, че не съм ви предупредил!!!