САЩ с намален кредитен рейтинг

За първи път в историята даването на кредити на Вашингтон носи риск
Обновена: 6 авг 2011 08:03 | 6 авг 2011 08:00,
289
САЩ с намален кредитен рейтинг
Снимка: Reuters

Една от водещите кредитни агенции - Standard & Poor's, намали кредитния рейтинг на САЩ за първи път в историята.
От 1941 г. до вчера агенцията оценяваше Съединените щати с най-високия възможен рейтинг – ААА, сега той е намален с една степен до АА+ с отрицателна перспектива.

Причините Вашингтон да бъде изваден за първи път в историята от списъка с безрисковите кредитополучатели са проблемите с дълга. Според Standard & Poor's планът, приет тази седмица, не е достатъчен.

Още докато се носеха слуховете, че Standard & Poor's ще обявят намаляване на кредитния рейтинг, от Вашингтон коментираха, че в изчисленията на агенцията има сериозна грешка. Неназован източник от администрацията, цитиран от ВВС, съобщи, че е забелязана грешка от 2 трилиона долара.

По-късно говорител на американското финасово министерство каза: „Грешка в оценката от 2 трилиона долара говори сама за себе си.”

В същото време Джон Чеймбърс, председател на рейтинговия комитет на Standard & Poor's, коментира пред CNN, че САЩ са можели да предотвратят намаляването на рейтинга, ако бяха излезли от патовата ситуация в парламента по-рано.

„Първото нещо, което можеха да направят, е да завишат своевременно тавана на дълга, така че дебатът можеше да бъде избегнат”, заяви Чеймбърс. В миналото ограничението за американския дълг е било вдигано около 60-70 пъти, без това да предизвиква „толкова много дебати”.

Другите две големи кредитни агенции - Moody's и Fitch обявиха в петък през нощта, че в момента не планират да последват S&P в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ.

Решението на S&P дойде на фона на седмица на напрежение на фондовите пазари по света, каквато не е имало от кризата през 2008 г.

Намаляването на рейтинга може да подкопае доверието на инвеститорите в най-голямата икономика в света, която е в сериозни затруднения заради огромния дълг, безработица от 9.1% и страховете за повтаряне на рецесията, коментира ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: САЩкредитен рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
На кого му пука за рейта на амереканските ***?
31
1
 
19
 
! Отговори
Руснак преди 12 години
Не се радвайте, защото тия мизерници ще повлекат целия свят. Доста хора и доста държави си купуват помежду си ценни книжа и имоти и заради група алчни *** във федералния резерв, ще пострадат всички.
30
3
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
така е...в тази графа е...но пак ти казвам това са вложени пари от Русия в Американски книжа...а не както го изкарваш няква делегация да ходи да моли за борчове което е смешно...БВП на САЩ е почти вече 15 трлиона и да ходи да иска борчове от държава която има БВП около 2 трилиона е смешно...тряя си адски *** и *** за да си го преставиш дори...САЩ ква вина има че целия свят влага парите си в техни държавни книжа...а?що никой не ги влага в Руски ме мамка му...що никой не *** Рублата бе..
29
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На "велика" Америка й омекнаха краката! Сега феновете на америката ходят посърнали. Мъка, мъка....
28
2
 
8
 
! Отговори
ПИТ БУЛ ФЕН преди 12 години
А ,и ква стана тя сега?!! ....I booorn in the UUUSAAA....като заидват насам само с визи,разбира се ако не дойдат с танковете...:)
27
3
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
а бе момче САЩ кога е взимала заеми от Русия...ти добре ли си?Русия има вложени пари в Американски ценни книжа на стойност около 100 милиарда$---Ако беше по-грамотен и чеше на английски и разбираше поне малко от икономика, щеше да знаеш, че това е в графата дълг - КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЛАЩА. Написах ти го с големи букви.
26
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
САЩ само веднъж е взимала заем от Русия - и то със супер изгодна лихва... -това стана през 1867 година, когато бедният руски цар им подари Яляска за жълти стотинки...
25
3
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Тезата е, дали Америка е в икономическа криза или не е! А какво ще стане с тях след десет години, тук не е обсъждано. Важното е, че признаваш, че Америка е в Криза и се надяваш след 10 години пак да стене нещо - ама тогава ще е късно! Защото други ще я изпреварят и няма връщане назад на историята. В момента икономиката на ЕС е най-голяма в света, след това Китай, след това САЩ - капиш?
24
4
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 12 години
За разлика от другите кризи, сега американските фирми са в чужбина и на практика вече не са американски. Така, че вътрешният дълг ще ги срине. Само гледайте.
23
5
 
3
 
! Отговори
do 13 преди 12 години
Това е факт - делегации на Обама ходиха до Китай и Русия да се молят за още заеми! Чети икономическите новини! ---------------------а бе момче САЩ кога е взимала заеми от Русия...ти добре ли си?Русия има вложени пари в Американски ценни книжа на стойност около 100 милиарда$...ей тва е дълга на Американското правителство към Руското...и то не защото Американците го искат еми щото Русия си влага парите там...защото поне до сега Американските държавни книжа бяха най-твърдата и сигурна инвестиция.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То и у нас живеем на прага на бедността, но пък сме най-стабилната държава, едва ли не.Да помогнем на *** янки, предлагам аз.
21
8
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Каква помощ ще иска Обама от Русия... - руският бюджет е колкото на един малък щат, технологии ли ще иска - видяхте каква глупава лада направиха, дори *** не издържа да я кара и 300 км, а картечници и танкове на щатите не им трябват... - е, може да ги ползват като файтонджии - да закарат някое оборудване на орбиталните им станции...
20
1
 
17
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
каквото и да пишете, американците са я закъсали здраво.
19
4
 
3
 
! Отговори
do 16 преди 12 години
да имаха криза 1929...и кво стана 10ина години по късно...станаха най-голямата икономика на планетата и така вече 70 години...капиш...
18
5
 
7
 
! Отговори
до СТРАНДЖАТА преди 12 години
Е,като има свръх производство,защо произведения продукт не достига до тези които са го произвели??! Щото трябва за банкерите да има космически заплати,така ли? А ти за Путин не се грижи,те руснаците са свикнали на мизерия,гледай обаче как американците ще усетят вкуса на фалита,интересно ще бъде...
17
7
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
СтранджаМного си прав...но нали знаеш че тука има хора които не могат да направят елемнтарната разлика между ВЪТРЕШЕН и ВЪНШЕН дълг...истината е че от тези внушителни 14 трилиона...10 трл са втрешен дълг...мн ми е страно че има хора които си мислят едва ли не че САЩ взима заеми от Китай и Русия...тряя си на не повече от 5 за да имаш подобно елементарно мислене.Русия да си погледне мизериятя в собствения двор..половината им граждани живеят под прага на бедноста и тогава да дават "заеми" на САЩ..
16
1
 
11
 
! Отговори
888 преди 12 години
Защо се заблуждавате... - в Щатите има свръх производство, а това не е признак за криза, рафтовете са препълнени, --1929 г. когато Америка бе прегазена от невероятна икономически криза, също имаше свръхпроизводство, рафтовете също бяха пълни... това е само в началото... следи новините през следващите месеци...
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА ПРАВ Е 12НАМАЛЯВАНЕТО Е ЗА ДА НЕ СКОЧИ ДОЛАР,ПОКРАИ ОГРОМНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЕВРОПАСКОРО И НЕУКИТЕ ЩЕ ЗАБЕЛЕЖАТ ТОЯ СТИЛ,КОЙТО ЗАПОЧНА С ДЕБАТИ ПО ТАВАНА НА ДЪЛГАВСИЧКО Е ЩОТ ИМ ТРЯБВА СЛАБ ДОЛАР,А НА ПРАКТИКА ТОИ Е НАИ СИЛНАТА ВАЛУТА В СВЕТА
14
0
 
12
 
! Отговори
X преди 12 години
Добре, че не сме като Америка, а сме на острова на стаблиността.
13
2
 
8
 
! Отговори
Бинго преди 12 години
Обама щял да ходи в Москва да се моли за още борчове---Това е факт - делегации на Обама ходиха до Китай и Русия да се молят за още заеми! Чети икономическите новини!