САЩ с намален кредитен рейтинг

За първи път в историята даването на кредити на Вашингтон носи риск
Обновена: 6 авг 2011 08:03 | 6 авг 2011 08:00,
289
САЩ с намален кредитен рейтинг
Снимка: Reuters

Една от водещите кредитни агенции - Standard & Poor's, намали кредитния рейтинг на САЩ за първи път в историята.
От 1941 г. до вчера агенцията оценяваше Съединените щати с най-високия възможен рейтинг – ААА, сега той е намален с една степен до АА+ с отрицателна перспектива.

Причините Вашингтон да бъде изваден за първи път в историята от списъка с безрисковите кредитополучатели са проблемите с дълга. Според Standard & Poor's планът, приет тази седмица, не е достатъчен.

Още докато се носеха слуховете, че Standard & Poor's ще обявят намаляване на кредитния рейтинг, от Вашингтон коментираха, че в изчисленията на агенцията има сериозна грешка. Неназован източник от администрацията, цитиран от ВВС, съобщи, че е забелязана грешка от 2 трилиона долара.

По-късно говорител на американското финасово министерство каза: „Грешка в оценката от 2 трилиона долара говори сама за себе си.”

В същото време Джон Чеймбърс, председател на рейтинговия комитет на Standard & Poor's, коментира пред CNN, че САЩ са можели да предотвратят намаляването на рейтинга, ако бяха излезли от патовата ситуация в парламента по-рано.

„Първото нещо, което можеха да направят, е да завишат своевременно тавана на дълга, така че дебатът можеше да бъде избегнат”, заяви Чеймбърс. В миналото ограничението за американския дълг е било вдигано около 60-70 пъти, без това да предизвиква „толкова много дебати”.

Другите две големи кредитни агенции - Moody's и Fitch обявиха в петък през нощта, че в момента не планират да последват S&P в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ.

Решението на S&P дойде на фона на седмица на напрежение на фондовите пазари по света, каквато не е имало от кризата през 2008 г.

Намаляването на рейтинга може да подкопае доверието на инвеститорите в най-голямата икономика в света, която е в сериозни затруднения заради огромния дълг, безработица от 9.1% и страховете за повтаряне на рецесията, коментира ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: САЩкредитен рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
S/u amerikancite germancite izprashtat fermeri,pensioneri i mladeji(tineidjuri).
211
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
220 - Мижави, мижави, ама руски:)) И както казах не Русия е в дългова криза и не тя има проблеми:)) Засега се плаче да не умре САЩ! Сигурно сега щатите ще обявявт дълговете за "омразни" и ще искат да спрат да ги плащат:)) Нали така направиха и с Ирак:))
210
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
215Самият факт, че смяташ американците за ***, защото са реешили ДА НЕ жертват войниците си в края на войната, говори достатъчно за умственият ти капацитет. Явно живееш в съветските филми още.
209
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Dano Rusia da e dala raketi na talibanite.Kraino vreme beshe.
208
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
216115 млрд долара са мижави пари 14 трилиона БВП на САЩ :))) Виж, за Русия - 100 млрд с 10% от техния БВП :))) ***
207
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според някои сенатори и водещи икономисти в САЩ и АА+ им е много!Решението на Обама и сената няма да реши финансовата криза на САЩ, а времено ще я отложи във времето водейки до хипер инфлация или .... война.псгоспода от днес бг, защо не четете и не цитирате водещите електрони издания в САЩ, "Вашингтон пост" например или се боите от реакцията на американския посланик в София? ))))))))))
206
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудесна новина! Бойко Борисов няма ли да организира САЩ+, за да станем гаранти и за САЩ, че да не вземе да им падне стандарта на живот нещо ей!
205
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
Prez 43-ta godina CCCP pre4upva grubnaka na Vermahta pri Kurskata Duga,ubivaiki 1 milion elitni germanski voinici v ramkite na nekolko sedmici.
204
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
209 - Ми доколкото виждаме Русия не е в кредитна криза:)) Дори са милостиви и са отпуснали някой долар на американците, да не умрат от глад:)) Май над 115 млрд бяха:))) Нещо друго имаш ли да питаш:))
203
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
208 - Самият факт, че говориш за пари, довели до унищожаването на стотици хиляди, ме прави щастлив, че сме на различно мнение! Хайде бягай да гледаш Рамбо:))) После можеш да си пуснеш и истинските бомбандировки в Ирак и Афганистан в youtube и да видиш разликата между действителността и реалността:)))) Все пак може някога да научиш, че освен виртуален има и реалин свят:))))
202
2
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
USA se vklu4va vuv voinata v Evropa prez 44-ta godina za da spasi nacistite i fashistite ot totalen razgrom.
201
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
Talibanite sa bastisali 31 amerikanci.
200
4
 
1
 
! Отговори
Марс преди 12 години
До 197...атомната бомба е измислена от англичаните, но принципно си прав и те подкрепям!
199
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
200 - А ти не чети само в уикито, защото там пиша и аз:)))))
198
2
 
9
 
! Отговори
митко преди 12 години
да попитам американофилите защо не обявиха война на германия още 39 като са такива миротворци.ами ако германия не беше нападнала ссср едва ли смешните американци щяха да се включат
197
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
207Що бе ? Ще закриват Русия ли ?
196
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
203Разработването на атомната бомба е един най скъпите и сложни научни проекти в познатата история. В днешни пари, той би струвал 25+ млрд долара. Няма втори такъв проект досега !
195
0
 
10
 
! Отговори
987 преди 12 години
Идва краят на тази изкуствено създадена Държава.Това е краят на злото защото парите не са вечни това е моментно състояние което си мени притежателя /вятър работа/.Господ забавя но не забравя ще има възмездие за всички злини и страдания който са причинили по света.
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1
193
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
***,voinicite sa za tazi rabota-da se srajavat.