САЩ с намален кредитен рейтинг

За първи път в историята даването на кредити на Вашингтон носи риск
Обновена: 6 авг 2011 08:03 | 6 авг 2011 08:00,
289
САЩ с намален кредитен рейтинг
Снимка: Reuters

Една от водещите кредитни агенции - Standard & Poor's, намали кредитния рейтинг на САЩ за първи път в историята.
От 1941 г. до вчера агенцията оценяваше Съединените щати с най-високия възможен рейтинг – ААА, сега той е намален с една степен до АА+ с отрицателна перспектива.

Причините Вашингтон да бъде изваден за първи път в историята от списъка с безрисковите кредитополучатели са проблемите с дълга. Според Standard & Poor's планът, приет тази седмица, не е достатъчен.

Още докато се носеха слуховете, че Standard & Poor's ще обявят намаляване на кредитния рейтинг, от Вашингтон коментираха, че в изчисленията на агенцията има сериозна грешка. Неназован източник от администрацията, цитиран от ВВС, съобщи, че е забелязана грешка от 2 трилиона долара.

По-късно говорител на американското финасово министерство каза: „Грешка в оценката от 2 трилиона долара говори сама за себе си.”

В същото време Джон Чеймбърс, председател на рейтинговия комитет на Standard & Poor's, коментира пред CNN, че САЩ са можели да предотвратят намаляването на рейтинга, ако бяха излезли от патовата ситуация в парламента по-рано.

„Първото нещо, което можеха да направят, е да завишат своевременно тавана на дълга, така че дебатът можеше да бъде избегнат”, заяви Чеймбърс. В миналото ограничението за американския дълг е било вдигано около 60-70 пъти, без това да предизвиква „толкова много дебати”.

Другите две големи кредитни агенции - Moody's и Fitch обявиха в петък през нощта, че в момента не планират да последват S&P в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ.

Решението на S&P дойде на фона на седмица на напрежение на фондовите пазари по света, каквато не е имало от кризата през 2008 г.

Намаляването на рейтинга може да подкопае доверието на инвеститорите в най-голямата икономика в света, която е в сериозни затруднения заради огромния дълг, безработица от 9.1% и страховете за повтаряне на рецесията, коментира ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: САЩкредитен рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
Posledni ***:Izrael 4e napadne Iran do tri dni.
171
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
Mursho USA,na 1-vi septemvri 1939-ta g. *** *** e bila futbolist.
170
0
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
s edna dsyma smart na amerika.
169
3
 
1
 
! Отговори
арсенал до 179 преди 12 години
абе отивай си в лудницата.нали израел нападеше иран какво стана
168
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
Amerikanskite napoleonovi maimuni sa nezakonno okupirali Havaite.
167
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Murshata USA razmishljava 4e rusnacite e trebvalo da hvurlat atomna bomba nad Tbilisi.
166
1
 
4
 
! Отговори
Меркел преди 12 години
Първо Гърция, сега и САЩ... И тях ли ще спасяваме с милиарди евро? Аман вече!
165
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нема се плашите! "Храбрите" американци не можаха да понесат, че японците ги удариха с акъл при Пърл Харбър и като всички безмозъчни посегнаха на атомни бомби! Сега е същата работа! В безсилието си и като знаем колко им е акъла може да бомбандират с някоя атомна бомба някой кредитор, дето си поискал парите:))) Просто американците са си такива, първични! Без акъл, но с претенции! ненапразно на Обама му дадоха Нобелова награда без да е подарил едно цвете:)
164
0
 
4
 
! Отговори
арсенал до 175 преди 12 години
оо *** е дошъл.нали израел нападаше иран до 3 дни.нито война има нито нищо.ай пий си хапчетата
163
2
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
A za kitaiskata reakcija zashto ne pishete?Zashtoto e mnogo ostra li?
162
5
 
1
 
! Отговори
арсенал преди 12 години
сащ са сила.смешните русофили се напъват страшно много.само сащ
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ааа! Поклениет тип "Холивуд" изпълзя вече изпод завивките:)) Хайде сега вървете разгледайте зелените човечета, дето ги показваха американците:)))))
160
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
167 - па ти чувал ли си, че американците прекратиха нещо и ще разчита за това нещо на руснаците:))) Май беше свързано с Космоса:)))) Хйде багай пак да питаш гугъла:))))
159
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русофилистичните изпращяха :))) СССР били изпратили луноход с ядрен двигател ! Цирк :))) Значи, Луноход 1 работи 11 дена и изминава 10 км. Захранването е с мощност 180 Вата.Луноход 2 се захранва от ел.батерии (отново) но през ноща, електрониката се отоплява от радиоактивен разпад на полонии. Работи около 4 месеца общо.Луноход 2
158
8
 
0
 
! Отговори
USA преди 12 години
Там няма само еврей има от целия свят включително и много българи и всеки един от тях дава своя принос за това да бъдат велики,всеки един от тяхй е горд ,че е американец,колкото до последните войни и най големия профан във форума знае, че във футбола най-добрата защита е нападението,катеначото върши работа донякаде и за съжаление тези войни струват много скъпо,а атомната бомба над хирошима спря едно безмислено клане,което щеше да вземе много повече жертви или поне така са разсъждавали тогава.
157
4
 
0
 
! Отговори
до 159 преди 12 години
Ти си болен мозък !
156
1
 
6
 
! Отговори
митко преди 12 години
много филми правят американците как астероид удря света и те го побеждават.чудя се ако наистина ни удари много мощен астероид дали ще го победят
155
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
доо 165Аве минзухар, за Лунар Роувър чувал ли си ?
154
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
165Апропо, марсоходите са един признак за технологичната немощ на НАСА, нали :)))
153
1
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
До 157Моето момче, руснаците изпратиха дистанционно управляем апарат с ТВ камери и ядрена елекртостанция, която работи 1 почти година! Американците пратиха хора, защото не можаха да направят луноход... Апропо, лазерният отражател на Луноход 1 още работи...