Решителни действия за обуздаване на дълговата криза

ЕЦБ, централните банки в еврозоната, Г-7 на крак
Обновена: 8 авг 2011 07:04 | 8 авг 2011 07:00, Елка Василева
61
Решителни действия за обуздаване на дълговата криза
Жан-Клод Трише. Снимка: Reuters

Европейската централна банка /ЕЦБ/ заяви готовност да започне да изкупува италиански и испански държавни облигации, за да се овладее дълговата криза в Еврозоната, съобщиха световните агенции.

ЕЦБ приветства обявените от двете страни икономически реформи и мерки за съкращаване на бюджетните им дефицити, се посочва в изявление на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише след края на телефонна конференция на управителния съвет на банката, състояла се късно снощи.

Участниците в конференцията приветстваха също съвместното изявление на Франция и Германия, които изтъкнаха ангажимента си към европейските финансови реформи.

По-рано вчера президентът на Франция Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел потвърдиха в обща декларация своята ангажираност към пълното прилагане на мерките за разрешаване на гръцката дългова криза, съгласувани на 21 юли в Брюксел.

Двете страни обявиха, че подкрепят също обявените неотдавна решения от Италия и Испания за скорошна фискална консолидация и особено намерението на италианското правителство да постигне балансиран бюджет година по-рано от първоначалния план. Двамата европейски лидери подчертаха, че бързото прилагане на обявените мерки ще бъде от огромно значение за възстановяване на доверието на пазарите.

Междувременно националните централни банки в еврозоната решиха да се намесят решително на пазарите, за да се обуздае дълговата криза, съобщи пред Ройтерс източник от еврозоната след края на телефонната конференция на ръководителите на централните банки на 17-те страни от еврозоната.

Още по темата

Участниците в конференцията внимателно обсъдиха обстановката в Италия и Испания и взеха под внимание общото изявление на Франция и Германия, които изтъкнаха ангажимента си към европейските финансови реформи, заяви източникът.

Групата на седемте най-развити страни (Г-7) пък се ангажира да предприеме съгласувани мерки за гарантиране на ликвидността на пазарите, финансовата стабилност и глобалния икономически ръст.

Това се посочва в изявление на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, разпространено днес в Токио след състоялата се между тях спешна телефонна конференция, съобщиха световните агенции.

Държавните облигации на САЩ остават привлекателен финансов продукт и надежден инвестиционен инструмент въпреки понижаването на кредитния рейтинг на страната, заяви на пресконференция в Токио японският финансов министър Йошихико Тода. Той отбеляза също, че участниците в телефонната конференция са потвърдили, че прекалената неустойчивост на обменните валутни курсове крайно негативно влияе на икономическата и финансовата стабилност.

През следващите седмици финансовите министри и управителите на централните банки от Г-7 отново ще се срещнат, за да обсъдят допълнителни мерки за стабилизиране на световните финансови пазари, отбелязва БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Yelhsa преди 12 години
Thank God! Someone with branis speaks!
55
0
 
1
 
! Отговори
пулбек преди 12 години
САЩ не, че не може да си плати дълга, а не искат. Което показва, че твърдо са запазили своя курс на световен диктатор-***, издаващ полупокрити долари-копюри срещу реални стоки и услуги. А дълга си е дълг и един ден това ще доведе до пълна стагнация и ще избие в световна война. Неизбежно е,понеже се повтарят симптомите от Ваймарската република в Европа а и по света на много места. За съжаление нашихте управляващи ни впрегнаха в игри, които ни направиха още по-зависими от външни диктати.
54
0
 
1
 
! Отговори
пулбек преди 12 години
В наш инттерес е ЕС да се оправи и стабилизира, но и да запазим националните си граници и суверинитет поне колкото е останал. Но *** резерва ни е в долари и това е рисково? ОПределено обаче долара се покаачва на борсата спрямо кивито, а йената спрямо долара. Мисля че всички тия патаклами са предвестникаа на новата световна война но дано ние се запазим от тия неща, понеже нямаме никаква вина за техните грешки! Определено света стана барутен погреб пълен с войни и ядове.
53
1
 
2
 
! Отговори
нов преди 12 години
Икономиките от сега на татък ще се движат твърде по ръба на кризата, затова е необходимо всички да рискуват. За да се подходи така е необходимо да се владее и метрифицира риска на база теорията на вероятностите. Тел. 0886763512 Ви предлага нов метод на риска, който ще Ви даде възможност да го откривате, предвиждате и управлялавте в желаната посока. Побързайте!
52
0
 
2
 
! Отговори
breh преди 12 години
В същност въобще не е странно, защото е световна тайна, че Америка е с най-висок вътрешен дълг в света и то си е в реда на нещата долара да е един въздух под налягане.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е от нищото а от индексите на собствените им борси неслучайно нюйоркската се срина ред е на другите и на банковата система на САЩ.
50
0
 
1
 
! Отговори
breh преди 12 години
Много интересно значи, Япония беше отнесена от Цунами поради което спря работата на една от АЕЦ-ите им, хакерски атаки разтърсиха едни от най-големите им производители на видео конзоли и игри и йената не падна.Но видите ли в Америка се случват много странни неща ето така от нищото долара им се обезценява .... дааа доста странно.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо европейската напишете еврейската национална банка
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
който е създал проблема сега ще си плаща за него - всичко тръгва от еврозоната и това че в нея влязоха страни които не са готови и им излезе скъпо . даже в Италия като приеха еврото и един хляб като стана 5 пъти по-скъп с цена 2 евро всички италианци почнаха да гледат Евръ Съюза накриво .
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЮДЕО-МАСОНСКАТА САТАНИНСКА *** ОПЛЕЛА В МРЕЖАТА СИ НАРОДА НА САЩ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ ФАЛИРА СЕГА МИШОЦИ КАТО ТОЗИ ГОРЕ НА СНИМКАТА СА В ПАНИКА ,ЗАЩОТО СКОРО НА ТАКИВА КАТО НЕГО И НА ЦЯЛАТА ИМ ЦИОНИСКА ПАСМИНА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ ИМ ПОТЪРСИ СМЕТКА
46
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
голяма риба, ама миризлива
45
0
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
".Пекин, който е най-големият кредитор на САЩ, призовава Вашингтон да спре да живее над възможностите си и предупреждава, че Китайската централна банка ще продължи да разнообразява инвестициите си в чужда валута, заради заплахите, тегнещи над долара.."Садам кадафито и русия бяха луди да инвестират в Сащ вместо да развиват собствените си страни!С тези милиарди да бяха направили инфраструктура да бяха създали работни места..кадри да имат..не е луд този дето яде баницата а този дето му я дава!
44
3
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Това е само теоритично , НО.....Тези пари много лесно ще си "платят" като завъртят машината за банкноти. Докато световната валута е долар и хамериканците налагат своята политика със сила и побеждават ЕС няма никакъв шанс да се противопостави . И го чака разпадане.
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа ще се оправи, тъй като има огромен финансов ресурс. САЩ обаче ще се сринат, те вече за заборчняли отвсякъде. И докато ЕС се чуди как да помогне на Гърция с нейните триста милиарда евро борч, то САЩ в същото време трябва да се бори с 14 трилиона дълг, от които 4 трилиона външен и 10 трилиона вътрешен. САЩ дължат на Европа общо : на Великобритания 272 милиарда. на Русия 151 милиарда и на Швейцария 107 милиарда долара.
42
0
 
1
 
! Отговори
kofe85 преди 12 години
franka 6te raste za6toto e edna ot nai sigurniite faluti vav sveta :)) ako iska6 da izbie6 ne6to igrai spad na borsata v USA :)) minimum 40 % 6e naprai6 do 3 4 meseca !
41
0
 
5
 
! Отговори
Набутал се с кредит преди 12 години
КАКВО ЩЕ СТАВА С ТОЗИ ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНК??? НАБУТАХ МЕ СЕ КАТО АНЕТА В КЛАДНИЦА!!! ДА НИ Е ЧЕСТИТО:" ЮРО ГРУП EFG" MADE IN GREECE
40
0
 
2
 
! Отговори
do 40 преди 12 години
липсва Русия
39
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
а само да питам - не беше ли Г-8??? кой липсва?
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все повече става ясно , че без хиперинфлация няма да мине. Естествено умишлено създадена от алчни за световно господство фанатици.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айдееееееее,,,фанатиците се събудиха...абе томас изроде небесен ,,изчезни като пръдняяяяяяяя