Световната икономика навлезе в нова, по-опасна фаза

Страните от еврозоната да реагират бързо, казва шефът на Световната банка
Обновена: 14 авг 2011 12:54 | 14 авг 2011 07:22, Елка Василева
84
Световната икономика навлезе в нова, по-опасна фаза
Снимка: Reuters

Световната икономика е навлязла в нова, по-опасна фаза и страните от еврозоната ще трябва да реагират бързо, предупреди президентът на Световната банка Робърт Зелик в интервю за австралийския седмичник "Уикенд острелиън", цитирано от Франс прес.

Въпреки че паниката на пазарите беше предизвикана от понижението на рейтинга на американския дълг от агенция "Стандард енд Пуърс", Зелик определя европейската дългова криза като по-обезпокоителна в непосредствен план.

Със затъването на Гърция и Португалия в огромен дълг и надвисналата над други страни заплаха от дългова криза, без възможност за девалвация, "предизвикателствата, пред които е изправена еврозоната, може да се окажат по-големи", изтъква президентът на Световната банка.

Инвеститорите започват да се питат колко време Германия и Франция ще могат да продължат да подкрепят застрашените страни, без да изпаднат самите те в опасност от понижаване на рейтинга.

"Поуката от 2008 година е, че колкото повече се изчаква, толкова по-твърди трябва да бъдат мерките", припомня Зелик.

Зелик освен това подчертава, че в момента се наблюдават промени в равновесието на властите в света.

Мощта и влиянието в момента преминават "много бързо от гледна точка на историческите критерии" към нововъзникващите пазарни икономики начело с Китай, посочва Зелик, Той обаче изтъква, че Пекин няма особено желание да играе активна роля в глобалната система.

И действително, Пекин има собствени проблеми, с които трябва да се справи: да избегне прегряването на икономиката си, но също да ограничи екологичното замърсяване, да реформира данъчната си система и да поддържа равновесие между държавните и частните компании, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
21
 
! Отговори
AYYYYYYYYYYYY преди 12 години
Политиците работят за милиардерите.Парите не са изчезнали а са в джоба на политиците и милиардерите.Да ги върнат в държавната хазна преди да е станало късно.Продажните политически *** нарочно задържат фалита на останалите държави за да не пламне европа.След Ирландия,Гърция и Португалия,Италия налага строги мерки и въвежда данък за богатите..къде спяха та не го увеличиха по рано..!!?Идва Белгия и Франция..Народа трябва да реагира незабавно
55
1
 
8
 
! Отговори
.. преди 12 години
Рептили... !!!
54
3
 
24
 
! Отговори
хаха преди 12 години
ще се разпадне като СИВ - един да храни 10 хрантутника не става. както ссср хранеше целия лагер, така и германия сега храни целия лагер *** начело с гърция, португалия, испания, българия и кой още там има. все мързеливци като нас. тоя ес е обречен :)
53
3
 
38
 
! Отговори
няма да стане така преди 12 години
Китай са "лоши" щото строят заводи и произвеждат стоки. Хамерика с бой си взима каквото си иска , останалото си го купува като завърти печатарката. ЕС обаче произвежда само *** чиновници , които изяждат всичко , докато се преструват , че мислят. В БГ последното е умножено по 5. !!!
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХУБАВЕЦЦЦ,
51
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижтате ли къде го стяга чепика *** зелНик ,ч е Китай не трябвало да става световен лидер,ами кои трябва да са световните лидери бе вашата сащ ли която си позволи да пусне атомни бомби над мирно население и дето не спря да пали воини и бомбандира суверенни държави и да граби заради вас чифутчера природните богатства на народите ,а,ре скрии се алчен жидясал крадецо
50
5
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
А чудил/а защо във вашия (а пък и в нашия) град има повече полицаи? Заради хората, които живеят в него. Хората не спазват законите, а полицаите са там за да ни предпазят доколкото могат. А жандармеристите облечени в "доспехи ", замислял/а защо са облечени така? Пак заради хората. Ако тази озверяла тълпа тръгне срещу тях, нали ще ги убие ако нищо. Така че първо се замисли какви *** има навън, а после прави заключения за полицията.
49
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко е една игра и то игра с хората .Трябва да се въведе нов световен ред да се премахнат парите като разплащателно средство .
48
3
 
19
 
! Отговори
FALKONE преди 12 години
ДА ви таковам и световната банкагадове
47
4
 
3
 
! Отговори
за 41 преди 12 години
Изтървал си социалистическият....може би с право, от гледна точка на историята 70 години недомислие не заслужават да се споменават
46
4
 
2
 
! Отговори
до 43 и 44 преди 12 години
Ей, ей успокой се !
45
5
 
5
 
! Отговори
Гагарин до Клавдии преди 12 години
41Тези строеве са според Маркс!А дали ги е имало наистина или е имало винаги само пазална икономика, основана на парите , но в различни варианти според развитието на технологията!защото досега само парите са вечни!Имаше нещастен опит да се построи безкласово общество, в което парите щяха да отпадната /комунизъм/, но сме свидетели на пълния крах на този опит!
44
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нямало било световна конспирация ...има и още как ,една шепа самозабравили се *** поклонници на дявола са си повярвали ,че били някакъв (избран народ ) който може да си прави каквото си иска с останалата част от човечеството ,ама *** предполага ,а Господ разполага и скоро ще ама отново холокост ,ама този път истински ,защото всенародния гняв на цялото човечество ще помете тази гнусна крадлива,алчна шайка на синчетата и щерките на юда ,които са наследници на мъчителите на Спасителя
43
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СМЪРТ НА ЮДЕО-МАСОНСКИЯ -САТАНИНСКИ СВЕТОВЕН РЕД ...ШНУР ЗА КРАДЛИВИТЕ ОТВРАТИТЕЛНИ АЛЧНИ *** И ДА ГО ДУХАТ ПРОДАЖМИТЕ МАРИОНЕТНИ ПРАВИТЕЛСТВА НА ЗАПАД И У НАС
42
4
 
15
 
! Отговори
ЗЕЛНИК преди 12 години
Такива, като този еврейски *** на снимката изядоха и последния ЗЕЛНИК на Човечеството !!! Този се нуждае от помощ, някой да му бърше *** сутрин, но затова пък е сложен да управлява Световните финанси !!! Трябваше, задължително трябваше ХИТЛЕР да спечели войната, но все още не е късно !!!p. s. - махнете Франция от статията, като финансов реаниматор- тази държава е по- зле финансово дори от Гърция !!!
41
3
 
12
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 12 години
Имаше първобитно общинен строй, имаше робовладелски строй, феодален строй капиталистически строй. Защо мислите че не е дошло времето последния да бъде заменен с друг по прогресивен.
40
2
 
32
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Най-сигурният начин да се разруши една нация, това е като се разложи нейната парична система!Кредиторите на САЩ - няколко банкери - фактически са купили страната и я притежават. Англия също е на червено. Eдна групировка - съвсем различни хора - от дълго време заляга да скалъпи световен Нов ред за своите лични интереси. Това, че съществува подобно нещо като клика от финансови брокери, които контролират правителството зад сцената, е било нееднократно показвано в детайли от различни достоверни източници на информация. Послание от средата на века към САЩ относно външната политика публикувано и спонсорирано от фонда на братята Рокфелер. Това предизвикателство съдържа, че САЩ не могат да избягат след като в същност са поканени от задачата която историята им е отредила. Това е една задача да се подпомага създаването на модела на Новия Световен Ред във всичките негови измерение духовно, икономическо политическо социално. Целта е правителство над целия свят: ето защо става ясно, че първите стъпки към световното правителство не могат да се осъществят без преди това да сме овладели 4-те фронта-икономически, военен, политически и социален.Първо, Федералният резерв на САЩ не е правителствен обект. Това е мит. Нито е държавен обект. Тази банка е притежание на едни от най-богатите хора на света.Когато Федералния резерв е създаден, най-богатите хора на света поемат контрола върху паричната система на най-богатата страна на света и после променят правилата за парите. 1913 - Федералният резерв /който нито е федерален, нито е резерв/ е създаден. Неговото основаване е решено на едно тайно събрание на остров Джекил, Джорджия, от страна на група банкери и политици, включително полковник Хаус. Това събрание предрешава преотстъпване правото да се емитират пари, право единствено на държавата, върху една частна фирма представена от група банкери. Това е всъщност най-големият генератор на дългове в света. Това може би е най-важната дата в историята на страната, когато правилата за глобалните пари започват реално да се променят. Работещите за заплата хора би трябвало да запомнят тази дата като начало на атаката срещу личните им богатства. Те промениха правилата, но не го съобщиха на всички. Днес икономиката на САЩ технически е банкрутирала, а хазната им е пълна с документи за собствената им задлъжнялост, известни като бонове и държавни ценни книжа, сметки, които децата на бъдещите поколения ще трябва да плащат. Тази кражба на богатство продължава, тъй-като милиони хора работят във фирмите на богатите, пестят пари в банките на богатите и инвестират в активите на богатите (като акции, бонове и взаимни фондове) чрез банкерите на богатите.
39
5
 
25
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
През 1913 г. банкстерите взеха властта над долара със закона за Федералния резерв, а в 1971 г. му отмениха златното покритие за да могат да го печатат в свръхколичества и да зарибят максимален брой държави. Но най-вече Китай. НСР е идея на лихваро-банкерската клика, която съдаде Федралния резерв, и обвърза Китай за да служи като пореден аванпост, както САЩ служи. Защото те дават пари на Правителството на САЩ под лихва!!! Това е една огромна измама. Краят й е близо, но те няма да сдадат положението без бой. Ще насъскат Китай срещу единствения им сериозен враг - Православна Русия. Наполеон и Хитлер си счупиха главите в Русия, да видим как ще се казва техният китайски амбициран последовател. Трябва достойно да пазим нашия Првославен свят и да бъдем до Русия в трудни времена. Безродните банкери (които някои наричат "еврейски") ще си строшат главата окончателно, защото с инатлък може да се спечелят някои битки, но не и играта. Ще си строшат главите, но няма как, ще трябва да преминем и през това чистилище. А истината и доброто ще победят. Това е по-сигурно отколкото че утре слънцето ще изгрее! "Между Русия и Китай кръв ще се пролее. Ще има сериозно стълкновение /Слава Севрюкова, 1977 г. /.
38
4
 
21
 
! Отговори
ДО 25 преди 12 години
Преди 20 години в нашия град имаше точно 12 милиционера. Знаехме ги по имена и цареше спокойствие и ред. Сега са 50 полицая ( униформени) а не могат да върнат онова спокойствие и ред.А града не е станал по голям а напротив намаля както и цялата община като цяло.Така че недей да казваш че не сме полицейска държава. Освен това имаме и жандармерия като ги гледам по мачовете как са облечени с доспехи като рицарите през средните векове Като ли ще воюват с/у народа си.
37
6
 
20
 
! Отговори
Емо преди 12 години
Гнусен,лъжлив,рижав с жълти зъбки хомосексуален евреин.....Ех,Хитлер,къде си да ги почнеш пак тая ***,ама не от обикновените евреи,ами тия горе...ама майче те и на теб ти светиха маслото (е, и руснаците,де,нищо че Сталин е пак евреин...:)....Лоша работа с тия евреи нещо ми се струва,*** яко....ам като могат и сганта е послушна,що пъм не....и аз ако мога и аз ще ограбя държавата и се махам...Както винаги да го духат бедните