Световната икономика навлезе в нова, по-опасна фаза

Страните от еврозоната да реагират бързо, казва шефът на Световната банка
Обновена: 14 авг 2011 12:54 | 14 авг 2011 07:22, Елка Василева
84
Световната икономика навлезе в нова, по-опасна фаза
Снимка: Reuters

Световната икономика е навлязла в нова, по-опасна фаза и страните от еврозоната ще трябва да реагират бързо, предупреди президентът на Световната банка Робърт Зелик в интервю за австралийския седмичник "Уикенд острелиън", цитирано от Франс прес.

Въпреки че паниката на пазарите беше предизвикана от понижението на рейтинга на американския дълг от агенция "Стандард енд Пуърс", Зелик определя европейската дългова криза като по-обезпокоителна в непосредствен план.

Със затъването на Гърция и Португалия в огромен дълг и надвисналата над други страни заплаха от дългова криза, без възможност за девалвация, "предизвикателствата, пред които е изправена еврозоната, може да се окажат по-големи", изтъква президентът на Световната банка.

Инвеститорите започват да се питат колко време Германия и Франция ще могат да продължат да подкрепят застрашените страни, без да изпаднат самите те в опасност от понижаване на рейтинга.

"Поуката от 2008 година е, че колкото повече се изчаква, толкова по-твърди трябва да бъдат мерките", припомня Зелик.

Зелик освен това подчертава, че в момента се наблюдават промени в равновесието на властите в света.

Мощта и влиянието в момента преминават "много бързо от гледна точка на историческите критерии" към нововъзникващите пазарни икономики начело с Китай, посочва Зелик, Той обаче изтъква, че Пекин няма особено желание да играе активна роля в глобалната система.

И действително, Пекин има собствени проблеми, с които трябва да се справи: да избегне прегряването на икономиката си, но също да ограничи екологичното замърсяване, да реформира данъчната си система и да поддържа равновесие между държавните и частните компании, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
9
 
! Отговори
Разобличителя преди 12 години
Тоя на снимката като го гледам май не е изобщо на земята.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе ,Рапончо,кажи една "структтурна реформа" от предишни правителства ???
34
2
 
20
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Борсов крах, почва нова криза.Живот на вересия. Това е причината за днешната криза. Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. Бедните произвеждат срещу мизерно заплащане за да живеят богатите още по добре. Банките помагат правейки пари от пари без да минат през позиция стока. На подобна алчност никоя икономика не може да издържи. Шепа борсови спекуланти, акули и т.н. "правят" огромни пари за сметка на реалното производство и доходите на хората. После откъде да има стимул. Основна движеща сила в капитализма е мотивацията да печелиш. Е да ама като най-много се печели от преливане на пусто в празно(банкиране инвестиране) на пари, който са в действителност дори не са напечатани, а виртуални. Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците. Америка отдавна не произвежда, а воюва за да крепи долара като световна валута. Единственият изход е Кризата да се реши с крайни мерки от страна на правителството. Но такива няма да бъдат взети тъй като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите. А както знаете те назначават и президента им и всички други. Всичко е изядено на зелено в Щатите за поколения.напред. Това цели и Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ - същата да фалира! И тогава следващата цел е не революция, а налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Тази уж временна криза ще продължи столетия, (като 100 годишната война) докато не се промени модела на човешкото развитие. САЩ са пътници вече, но ако запалят война(за което искренно се моля да не стане) ще стане страшно.
33
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 12 години
Чул те Господ, 24!:)
32
0
 
1
 
! Отговори
страничен наблюдате преди 12 години
27--;май грешките са при теб----претенции без покритие !!!!
31
2
 
15
 
! Отговори
До nimportequi 28 преди 12 години
А бе ти как си представяш ЕС за въведе държавния капитализъм на Китай. Та нали с този държавен капитализъм ще трябва да се въведат и смъртните наказания и тогава хиляди корумпирани държавни чиновници от Португалия до България ще трябва да се простят с живота си, а това е в противовес на всички прехвалени демократични ценности, които стара Европа изповядва.
30
4
 
13
 
! Отговори
71 преди 12 години
Искам да си изкажа голямата болка.Много ще ми мъчно ако сменят валутата с нова.Такива като Доган,Б.Цв. Д.П. Гоце,Костов и мн.др. ще загубят много от досегашните си спестявания от закуските не стига това ами и ще носят резила на крадци и престъпници.Язък дето толкова крадаха и лъгаха.
29
9
 
21
 
! Отговори
Рапончо преди 12 години
Когато Боко *** дойде на власт стопира 600 млна лв., които трябваше да бъдат платени на бизнеса, така той задълбочи кризата в България и е един от главните виновници за липсата на реален икономически разтеж. Плюс това Боко не проведе никакви структурни реформи, апаратът на МВР е раздут до максимум, а в държавната администрация половината от личния състав си чопли зъбите и по цял ден си джиткат по Facebook.
28
3
 
4
 
! Отговори
nimportequi преди 12 години
Китайския модел - по изгоден им е от сегашния и световните елити решават да го въведат. Така че новия световен ред ще бъде китайския комунизъм колкото и да не ни се иска и нищо не можем да направим.Не ви ли е чудно защо американските магнати последните 10 години спряха да наливат пари в "собствената" си икономика а пренасочиха финансовите потоци към Китай? Изкуствено създадоха кризата и сега казват - вижте Китай там всичко работи добре "принудени" сме да въведем техния модел на икономика.
27
2
 
4
 
! Отговори
do 26 преди 12 години
Да от правописа ти си личи, че е на прав път ама да ни погуби ... Сътворява неуки, неграмотни хора с полу-мутренска мислвна дейност и предоставя на тепсия родината ни на споменатите по-долу икономисти. Начело с Дянков планът им много добре се развива.
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не стане така, да се укаже,че в България е по сигурно да се живее ! ГЕРБ е на прав път!
25
8
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
стига с тези 65000 полицая бе, оня ден официлано го казаха -около 55 000 служители в МВР, от тях 18 000 с полицейски функциитова, че на акъла Петков, Миков и Петканов направиха суперведомствои вътре са и пожаран и гранична и 112 и гражданска защита и още стотици други вина полицията няма ....
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Основните виновници за кризата и не само за тази са момчетата от Уол стриит и техните кукловоди. Системата на финансиране на САЩ е измислена от тях. А САЩ я наложиха на цял свят. ФЕД дава пари в кредит на САЩ, ФЕД има право да емитира (печата) ценни книжа и пари. ФЕД печата 100 мил. и ги дава на някоя банка с лихва от 5%. После банката ги дава с като кредити на трети лица с лихва от 8% и така евреите от ФЕД са вложили пари за хартия и срещу това получават реален приход. Схемата се е наложила в цял свят и чрез СБ и МВФ се е превърнала в метод за ограбване не само на бизнеса в САЩ а и на цял свят.Другия клон на международната финансова мафия са борсите и по скоро борсовите спекуланти. Същите въртят несъществуващи активи като манипулират реалните пазари, така доограбват това което не ограбено от собствениците на ФЕД. Лейтенантите на тази пасмина са "Чикагските момчета". Това са хората развили теорията за глобалния пазар и за не намеса на държавата в него, пазарна икономика в чист вид. Техен генерал беше Алън Фриидман, пак еврейн. Всички кризи, грабежи чрез лихви и прочие "благинки" са тяхно дело. Фридман се спомина но поразиите които натвори ще ни тежат още дестки години. И така, ако някоя страна не желае да въвежда шокова терапия и пазарна икономика от либерален тип ЦРУ спретва преврат и на власт докарва "наши хора" които въвеждат "либерализма". Ако така не стане, следват финансова и икономическа изолация а ако страната има природни ресурси за усвочване (окрадване) може и бомбандировки. Дошлите на власт "либерали" са послушни кутрета на играчите от Уол Стриит, ЦБ и МВФ. В тези страни веднага се образува олигархична класа, средната класа почти изчезва и масово населението обеднява. Природните ресурси, бизнеса и финансиите стават собственост на чужди корпорации (на наши хора), национален бизнес няма.След като се опитаха да въведът тази система в страните от бившия соц. лагер (в БГ успяха на 100%) саега се опитват да я въведът и в тези страни от ЕС които все още се опъват.Но играчите губят сили, доста страни вече се измъкват от тази хватка, Русия, Турция, Венецуела, Еквадор, Перу, Бразилия. Китай не ги допуска да припарят а Япония направо си играе сама. В скоро време ще има голям развод между ЕС и САЩ, голям сейр ще стане. Очакваите нова световна валута и погребение за "свободния пазар". Умните народи и държави ще въведът държавно регулирания капитализъм, ще се промени и бюджетирането на страните. Най вероятно *** пари емитирани с цел спекулация и лихварство ще изчезнат яко дим. А САЩ ще го издухат най много защото от високо се пада най лошо. Най вероятно ЕС ще е следващият световен играч който ще диктува правилата. Ще видим ...
23
6
 
20
 
! Отговори
АЛО преди 12 години
криза няма/ всичко е блъф/ и то в *** ни страна/ за да се плаша по малко а печалбите отиват за *** и коли/ народе до кога ще те *** / замислисе излез от съня си
22
1
 
18
 
! Отговори
Тонита преди 12 години
Съгласна съм, че се задава гибелта на капитализма...ясно е вече, че системата издиша. Богатите стават все по-богати...е докога? Европейския съюз с всичките си измислени институции допълнително харчат парите на Европа и нищо съществено не правят... Всичко е ала бала и в Европа и в света стехните борси и индекси и балони. Не може някакъв пикльо за 1 ден да направи на борсата не знам си колко милиона. За това сега ще плащаме, но защо ние? Е в това е тъпотията - едни крадаха, а всички ще плащаме.
21
4
 
12
 
! Отговори
стига лъжи преди 12 години
Айде сега пак се се лъжем - с всеки изминат месец милионерите стават все повече. Каква криза?!
20
0
 
8
 
! Отговори
мен преди 12 години
о този се оказа че не само в Голдман Сакс е бачкал ами и в Енрон, Council of Foreign Relations и що годе всяка ционистка организация сьществувала някога. Да живее новия световен ред.
19
1
 
21
 
! Отговори
мен преди 12 години
това чиче до колкото знам е бачкал в голдман сакс преди да работи в СБ. както и повечето от останалите мумии дето се скьсват да дават акьли по еврейските медии и да ни сьветват. Единственото решение на тази криза е да ги сьберем всичките кьрлежи като него от Голдман Сакс, Морган, Париба и тн и да ги обесим. Ако не ги обесим, ЕЦБ ще продьлжи да си печата парички и да ги дава на банките с 0.5 % лихва а те на нас на 10%. И след една година няма да притежавате нито земя нито апартамен нито бьдеще..
18
1
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
много куха лейка си
17
7
 
6
 
! Отговори
серГЕЙ Станишев преди 12 години
Няма никаква криза!Отвличат ви вниманието!Пред нас е светлото социалистическо бъдеще!