Румъния се озъби на Nokia. Запорира фабриката ѝ

Заводът не платил мита за компоненти в размер на 10 млн. долара
12 ное 2011 11:04,
66
Румъния се озъби на Nokia. Запорира фабриката ѝ
Снимка: Reuters

Финландският комуникационен концерн Nokia не слиза от първите страници на вестниците със своя румънски завод.

В петък румънските финансови власти са наложили запор и възнамеряват да конфискуват фабриката на компанията в Клуж. Това е превантивна мярка, след като проверка е установила, че Nokia не е платила мита в размер на 10 млн. долара, са обяснили властите в Букурещ, цитирани от германския ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nokia има намерение да затвори фабриката си до края на годината. Производството в индустриалната зона Юку край Клуж започна едва в началото на 2008 г. В същата година бе затворен завод на компанията в Бохум, Германия.

Според румънските власти по незаконен начин Nokia е получила освобождаване от мито при внос на части от Китай, Тайван и САЩ, обяснява директорът на митницата Виорел Команита. Финландците са внесли готови части, като например зарядни устройства, но са ги декларирали незаконно като компоненти. Според европейското право освободени от мита са само компоненти, които ще се използват за производство в страна от Европейския съюз, но не и готови части.

Запорът върху фабриката няма да се отрази на текущия производствен процес, обясняват от румънските власти. Той се отнасял до недвижими имоти на Nokia, включително офиси и производствени халета.

Nokia стартира производството в румънската си фабрика, в която инвестира почти 60 млн. евро, през февруари 2008 г. В замяна румънският град изгради цялата нужна инфраструктура. Предприятието произвеждаше 5% от телефоните на финландската компания.

През септември обаче финландците решиха да преустановят производството в Румъния, следвайки новата си корпоративна стратегия. Така 2200 румънски служители ще загубят своето работно място.

Nokia вече изплати като компенсация по 3 месечни заплати на уволнените работници, докато при затваряне на завода си в Германия раздаде по 30 заплати на тамошните работници.

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Nokiaрумъния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"За кое браво на румънците, че имат нови 2200 безработни ли?!"Ако четеш бавно и внимателно ще разбереш, че Нокия си затваря завода заради бизнес стратегията си, а румънците им честитят решението със сметка от $10млн.Така че, браво на румънците.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ез септември обаче финландците решиха да преустановят производството в Румъния, следвайки новата си корпоративна стратегия. Така 2200 румънски служители ще загубят своето работно място. KATO VIDELI CHE MAHAT ZAVODA OT GRADA SA SE SETILI KAK PARLAMENTA DA VZEME NQKOI EVRO OT NOKIA ZA POSLEDNO :)
24
2
 
4
 
! Отговори
kikibery преди 12 години
трябва да накараме европа да ни плати по100000000000 сто милиарда евро за да се омешаме с тях,гадните ***.
23
7
 
15
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Данъци за зарядни устройства, глупости...Румънците пищят на умряло, защото 2200 души висококвалифициран персонал без работа не е просто цифра за статистиката!
22
8
 
52
 
! Отговори
ZANZA BAR преди 12 години
"Nokia не е платила мита в размер на 10 млн. долара" - а в България , Лукойл Нефтохим нанася щети на бюджета за стотици милиони , ама няма нищо - те си играят заедно я футболче , я баскетболче с бат' Бойко
21
3
 
6
 
! Отговори
Пример за РЕД преди 12 години
Какво са платили бре???????? 1/ 100000 от скритите данъци ли??????????????
20
3
 
6
 
! Отговори
до Пример за РЕД преди 12 години
"Чукча не читател, чукча писател", а?!?! Четеш ли въобще статиите или направо коментираш?? Къде пише, че NOKIA не са платили на работниците?
19
4
 
9
 
! Отговори
Пример за РЕД преди 12 години
Няма да останат безработни, не им бери грижата!!!! Щом някой на плаща - ДА СЕ МАХААААААААААА!!!!!!!!!
18
11
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
За кое браво на румънците, че имат нови 2200 безработни ли?!?! Твоето браво звучи като "Браво!" на затварянето на заводите в България и строенето на молове!
17
7
 
29
 
! Отговори
Пример за РЕД преди 12 години
БРАВО НА РУМЪНЦИТЕ!!!БРАВО, БРАВО, и сто пъти да го напиша, пак ще е недостатъчно!!!!МАЙНАТА й НА НОКИА!!!!
16
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румъния спря холанските цветя/хол.вето за Шенген/Финланците ги подкрепиха.Сега и те ще платят 10 милиона долара.....Нещо да кажете?България какво взе?
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Nokia вече изплати като компенсация по 3 месечни заплати на уволнените работници, докато при затваряне на завода си в Германия раздаде по 30 заплати на тамошните работници."И румънците пазарни отличници като българите. Евала Боце, сред най-добрите сме!
14
1
 
42
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Заводът "Калиакра" никога не е бил в Унгария, а е в Плоещ, Румъния. Безродникът, извършил този "приватизационен" договор заслужава линч...
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Три заплати обезщетение си е напълно нормално за две години работа, не виждам нищо некоректно в случая. Да не би стотиците затворени заводи в България, спуснали кепенците през последните 20 години да са изплащали обезщетения?!?! Хайде стига глупости, в България пак сме много далече от истината!
12
7
 
13
 
! Отговори
До 1234 преди 12 години
Има какво да произвеждат ! Най-малкото ще преместят завода за олио от Унгария в Румъния ,който произвежда реномираната УНГАРСКА МАРКА "Калиакра "
11
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дъбжавата трябва незабавно да забрани правото на работа на граждани и фирми от страни ,които забраняват правота на работа на български граждани на своя територия ! Като реципрочна мярка, целяща равнопоставеност на гражданите в ЕС !
10
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На българина му дай да мърмори за обезщетения :-)) ... Интересно дали след като ви съкратят от работа в България получавате 3 заплати?!?! Май не получавате и заработеното до момента, а??? Но там си траете, по форумите иначе сте по чисти и от ангели! Нокия не ги мислете, да му мислят румънците!
9
16
 
12
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Май първо Нокия се е озъбила:)))Интересно какво ли ще произвеждат сега румънците? Перодръжки?
8
11
 
23
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
30 заплати...И с какво работници, които са работили две години /24 месеца/ заслужават 30 заплати обезщетение?!?!
7
4
 
58
 
! Отговори
SS-Totenkopf преди 12 години
Всички наши съседи си отстояват правата до край ,само ние си оставаме п.тки и постоянно си подаваме *** ... НЯМА ОПРАВИЯ С ТАЯ РОБСКА ПСИХИКА !!!

Спонсорирани публикации