Румъния се озъби на Nokia. Запорира фабриката ѝ

Заводът не платил мита за компоненти в размер на 10 млн. долара
12 ное 2011 11:04,
66
Румъния се озъби на Nokia. Запорира фабриката ѝ
Снимка: Reuters

Финландският комуникационен концерн Nokia не слиза от първите страници на вестниците със своя румънски завод.

В петък румънските финансови власти са наложили запор и възнамеряват да конфискуват фабриката на компанията в Клуж. Това е превантивна мярка, след като проверка е установила, че Nokia не е платила мита в размер на 10 млн. долара, са обяснили властите в Букурещ, цитирани от германския ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nokia има намерение да затвори фабриката си до края на годината. Производството в индустриалната зона Юку край Клуж започна едва в началото на 2008 г. В същата година бе затворен завод на компанията в Бохум, Германия.

Според румънските власти по незаконен начин Nokia е получила освобождаване от мито при внос на части от Китай, Тайван и САЩ, обяснява директорът на митницата Виорел Команита. Финландците са внесли готови части, като например зарядни устройства, но са ги декларирали незаконно като компоненти. Според европейското право освободени от мита са само компоненти, които ще се използват за производство в страна от Европейския съюз, но не и готови части.

Запорът върху фабриката няма да се отрази на текущия производствен процес, обясняват от румънските власти. Той се отнасял до недвижими имоти на Nokia, включително офиси и производствени халета.

Nokia стартира производството в румънската си фабрика, в която инвестира почти 60 млн. евро, през февруари 2008 г. В замяна румънският град изгради цялата нужна инфраструктура. Предприятието произвеждаше 5% от телефоните на финландската компания.

През септември обаче финландците решиха да преустановят производството в Румъния, следвайки новата си корпоративна стратегия. Така 2200 румънски служители ще загубят своето работно място.

Nokia вече изплати като компенсация по 3 месечни заплати на уволнените работници, докато при затваряне на завода си в Германия раздаде по 30 заплати на тамошните работници.

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: NokiaРумъния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
39
 
! Отговори
na 21 преди 12 години
последните 2 реда са доказателство че не ни смятат за хора това е обида
5
8
 
23
 
! Отговори
Отвратен преди 12 години
Тиквата да се учи, а не да толерира шпионина на Пичкин и да му позволява да укрива стотици милиони годишно от държавата!
4
4
 
7
 
! Отговори
ben преди 12 години
a rollman koito iznudva rabotnici s trista leva zaplata da mu plachtat hilydi levove obechtetenie koi chte izgoni ot bulgarij.............///
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3 <30 !!!!Ааааааааааа, мръсни фини!
2
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Ако беше в България ,нашичките политици ,щяха да ги целуват по задните части и дума нямаше да им кажат А и това със заплатите си е още едно доказателство за какво ни смятата всички От 3 до 30 заплати / и то немски/ има разлика от поне 50-60 000 евро на глава .
1
2
 
57
 
! Отговори
тиририрам преди 12 години
ми евала на румънците

Спонсорирани публикации