Бетонни скелети "красят" покрайнините на Пекин

Все по-често в Китай се появяват изоставени строежи
Обновена: 27 дек 2011 15:21 | 27 дек 2011 15:19, Бойчо Попов
20
Бетонни скелети "красят" покрайнините на Пекин
Изоставеното вилно селище в покрайнините на Пекин е трябвало да бъде луксозен курорт. Снимка: chinahush.com

Балонът на китайския пазар на имоти явно доведе и до синдрома на изоставените строежи. След като недовършеният атракцион „Страната на чудесата“ се превърна в призрачен приказен град, блогъри представиха още една призрачна „атракция“ на Пекин – изоставено недовършено вилно селище.

„В северния край на Bahe East Road има едно недостроено вилно селище, обрасло с бурени и дървета. Къщите изглеждат точно като малки приказни замъци, но изненадващо всички до една са празни“, пише един от блогърите, цитиран от chinahush.com.

Според него къщите са изоставени от години, а проектът заема огромна площ, която би могла да се оползотвори по друг начин.

„Не е ли това загуба на ресурс? Кой е отговорен, че къщите са оставени неуправлявани?“, пита се блогърът.

Журналистическа проверка е установила, че в комплекса има повече от 10 недовършени двуетажни вили, пише BusinessInsider. Оказва се обаче, че там все пак живее едно семейство.

Една от сградите се обитава от човек, който е бил нает за градинар на комплекса. Той заявява, че не знае кой е „истинският шеф“ и че е нает от мениджъра на проекта.

Градинарят обяснява, че комплексът е трябвало до бъде луксозен курорт с конферентен център, кафенета, ресторанти и плувен басейн.

Хората от близкия квартал обаче възприемат изоставеното вилно селище като своеобразен „призрачен град“ и се плашат от обичайните му обитатели – диви зайци и птици. Любопитните, които са дръзнали да се разходят из изоставения строеж, споделят, че зейналите врати и прозорци на сградите им се струват като „зловещи отворени очи" и избягват да замръкват в района.

Оказва се, че земята, върху която е построен скелетът на комплекса, принадлежи на близкото село. Преди да започне строежът, земята се е ползвала за земеделски цели, а сега само децата ходят да играят край къщите.

Строителството на вилното селище е започнало през 1997 г. През годините инвеститорът е имал редица проблеми с разрешителните, а накрая проектът му се оказал в конфликт с проекта за преместването на коритото на една от близките реки.

Тези проблеми довели до пълното изоставяне на строежа.

Местните власти са категорични, че „призрачното селище ще бъде съборено някой ден, но кога и как ще бъде изпълнена процедурата, това никой не знае.

Наскоро китайски и световни медии показаха „Страната на чудесата“ край Пекин – изоставен атракцион, който е трябвало да бъде най-големият увеселителен парк в света.

Според Ройтерс строежът е изоставен през 1998 г. заради спорове между инвеститора и властите за цените на имотите.

Все пак земята, върху която стърчат руините, се оползотворява. Фотографът на агенцията Дейвид Грей е установил, че местните фермери обработват свободните парчета от полето.

„Това е още един тъжен пример от китайското строителство, което пропиля огромно количество пари и съсипа поминъка на много местни фермерски семейства“, коментира Грей.

Вижте как изглежда призрачната „Страна на чудесата" край Пекин в галерията на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: китайската икономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
histurieman преди 12 години
След 500 години в учебниците им ще пише, че археолози са намерили останки от древно селище, в което всички хора са изчезнали мистериозно :-D
18
1
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
това за непроменените граници го кажи примерно на тибетците
17
1
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
Ами същото горе долу се повтаря или вече го има и при нас , строят се огромни и безмислени сгради (хотели , молове , джамии) от всякакъв тип някои от които са напълно ненужни и безполезни и след време ще се събарят. Всичко това е плод на човешката глупост и идиотизъм , загуба на време и пилеене на пари. Успокоително звучи статията че поне не сме само ние с безмислените строежи , макар че това не ни топли.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китаецот не го мислете-те от няколко хилядолетия имат ДЪРЖАВА,почти с непроменени граници и етнически състав.Ойропата я мислете,че още една петилетка нема да изкара.
15
1
 
12
 
! Отговори
впечатлително преди 12 години
Какви "Бетонни скелети"? Това на снимката са красиви сгради неизмазани и без дограма. Тези китайци строят различно от нас. :)) И защо не се вижда никъде разкопки или строителни отпадъци ? Даже на алеята има бордюрчета.
14
1
 
8
 
! Отговори
чичо Хо преди 12 години
Я се разходете в покрайнините на София. Колко изоставени строежи има... Колко мъка има в софийските изоставени и изтърбушени строежи, Господи. Та сме се загрижили за горките китайци?
13
2
 
18
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Идеята е добра. Тъкмо ще се докаже че с правилен подход *** могат да се "интегрират".Китайската Народна Република според мен има най-добрата интеграционна стратегия .Като ги оставят да избират- да работят за издръжката си или да умрът от глад... тогава ще си спомнят с умиление как нашата държава ги хранеше и поеше, а те само с претенции и оплаквания.
12
1
 
14
 
! Отговори
взаимопомощ преди 12 години
Да им пратим от наште *** да го заселят и одухотворят това тъй призрачното селище. За нас добре за тях също. Приятел в нужда се познава! :))
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре сте се загрижили за Китай. "... в комплекса има повече от 10 недовършени двуетажни вили"
10
1
 
11
 
! Отговори
chicago преди 12 години
Това не е проблем на света .Проблема на света е че, китайците вече разбират,досега са яли гарнитурата. Индия и тя ще разбере че освен маймуни ,змии , плъхове и паяци има и други интересни манджи.Тогава ще настъпи истинска рецесия.
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА ХА ХА..!Уф! Смях до сълзи!Видите ли и китайците са в строителна криза!Че то цялата ни страна с малки изключения (България не столицата!) е една изоставена строителна площадка!В Китай открили ДВА (2!) такива обекта и то порадади опит за измама със земя....Наистина горките Китайци :)Абе малумни новинари - не се бойте за китайците, земята им е най-ценния ресурс със сигурност няма да я оставят както ние го правим!!!
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В БЪЛГАРИЯ СЪЩО ИМА ПРИЗРАЗЧНИ СЕЛА. САМО ДЕТО НЕ СА НОВОПОСТРОЕНИ, СТАРИ СА СИ. ПРОСТО ХОРАТА ИЗБЯГАХА.
7
2
 
18
 
! Отговори
за 6 преди 12 години
Ще се сгромоляса дааа, тя от 4000 години е тръгнала да се разваля.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е още един тъжен пример от китайското строителство, което пропиля огромно количество пари и съсипа поминъка на много местни фермерски семейства, коментира Грей."Няма угодия откакто китайците си върнаха Хонг Конг.
5
9
 
11
 
! Отговори
долу -изма преди 12 години
Китай са майстори на градовете призраци, много скоро и тази икономика ще се сгромоляса. Правете си сметката тогава... Да живеят градинките по селата, ооле! А ти, засади ли си картофите!!!
4
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То от България по-голяма страна на чудесата има ли?от 22 г. какви ли не чудеса се случват в БГ.Сигурно една от най-плодородните земи в света пустеят.Ядем домати от Турция, Македония и пр.Ябълки от Гърция.Абе все едно едно сме Египет и около нас е пустиня.
3
2
 
28
 
! Отговори
Сомангела матрашеске преди 12 години
Ай, *** нямат ли мо? Що джилязу има у туй битон?!
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Хората от близкия квартал обаче възприемат изоставеното вилно селище като своеобразен призрачен град и се плашат от обичайните му обитатели диви зайци и птици"ЗЛОВЕЩА ИСТОРИЯ ВИ КАЗВАМ
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно Китай е демократична страна. Ето ние сме демокрация и тук е същото.