Предричат още по-скъпи горива

За седмица цените са скочили с 2-3 ст. на литър
Обновена: 20 фев 2012 16:38 | 20 фев 2012 16:38,
262
Предричат още по-скъпи горива
Снимка: Reuters

Горивата по бензиностанциите в близките дни е възможно да продължат да поскъпват. Това стана ясно от думите на представители на ръководството на вериги бензиностанции у нас. Никой от тях обаче не се нае с твърда прогноза, дори за седмица напред.

Да се прогнозират цените на горивата е много трудно, дори за кратък период от време, каза за Investor.bg изпълнителният директор на "Петрол" АД Светослав Йорданов.

Той подчерта, че днес са достигнати най-високите цени на суровия петрол от три години насам - 120,74 долара за барел. Максимумът беше през през лятото на 2008 г., когато, макар и за кратко, суровият петрол стигна 147 долара за барел.

Цените на дребно на горивата за нашия регион пряко зависят от котировките им на платц "Средиземно море", посочи Йорданов. А те се базират на FOB цените на пристанище Генуа (Италия).

По думите на шефа на "Петрол", по принцип цените на нефта са чувствителни спрямо влиянието на международни фактори, затова е "много рисковано" да се правят прогнози.

Светослав Йорданов обясни, че цените на дребно на бензиностанциите при тях се формират на базата на цените на платц "Средиземно море" от последните няколко дни, независимо кога са закупени горивата – например месец по-рано или са фючърси.

Що се отнася до цените на горивата на бензиностанциите на "Петрол", за последната седмица те са се вдигнали с 2-3 ст./л.

"След като цените на международните пазари и по-специално на Средиземноморския вървят нагоре, това няма как да не се отрази в посока повишение и у нас", коментира от своя страна и търговският директор на "Ромпетрол"Станимир Смилков.

Цените на дребно на "Ромпетрол" за последната седмица са се вдигнали средно с 4 ст./л.

Смилков също не се нае с прогноза за цените на горивата през следващите дни. Все пак обаче посочи, че е "логично да се очаква поскъпване, макар и не драстично, например с до няколко стотинки на литър".

Търговският директор на "Ромпетрол" също свърза повишението на цените на дребно с международната обстановка – нестабилното положение в Иран, Сирия, Гърция.

По думите му на международните котировки на петрола влияят и понижаващите се кредитни рейтинги на редица европейски страни, което прави пазарите нестабилни.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още по темата: петролгорива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
5
 
15
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
Всичко лошо идва от запада,беше казал някой,но ревящите за демокрация българи не го чуха.
179
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
за лекарства да ги давате тези пари...
178
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИВ Вазов го е казал ние не сме народ а мръша
177
0
 
7
 
! Отговори
do 236 преди 12 години
4ove4e... ikonomiata e maika na mizeriata...drugite rasajdenia biat na psixi4esko otklonenie72..stegni se
176
5
 
18
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
VREME E PRAVITELSTVOTO DA SI PODADE OSTAVKATA SLED KATO NE MOJE DA SE SPRAVI S VSI4KO V DARJAVATA
175
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 12 години
докога сте ги търпим ние овце ли сме
174
4
 
13
 
! Отговори
ЕНИО преди 12 години
ХАХА, РАДВАМ СЕ, чЕ ДО НЯКЪДЕ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ....ЗАщОТО АЗ СТАНАХ ВСЕ ПОВЕчЕ И ПОВЕчЕ ИКОНОМИчЕН, ТА ГАЗТА СТАНА 1.40, ТЕЗИ СА ЛУДИ.ИМА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ И ДА ВИ КАЖА СВИКНАХ И ТОВА Е.ПОГЛЕДНЕТЕ САМО,,,,, В СОФИЯ, ТРАФИКА Е ДОСТА ПО МАЛЪК, ОПРЕДЕЛЕНО КАТО БЕшЕ МАЛКО ПО СКЪП НА ДОЛУ ПЕТРОЛА ИМАшЕ ДОСТА ЛОш ТРАФИК.ПЪК И ДА ВДИГАТ, ТО ПАЗАРА КОМАНДВА НЕщАТА, НАРОДА, НЯМА ПАРИ ЗА СКЪП ПЕТРОЛ, НЯМА ОБОРОТ И ТАКА.КАТО НЯМА ОБОРОТ, БЕЗИНДЖИЙНИЦИТЕ щЕ ЗАТВАРЯТ ЕДНА ПО ЕДНА ОТ МАЛКО ДО ГОЛЕМИ
173
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Литър дизел = 1% от минималната работна заплата ?!?! Къде го има това в Европа ???
172
4
 
17
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
Нали подкрепяме САЩ,които искат да заграбят и Иранския петрол,така ни се полага сега,даже цените са ниски,още трябва да се вдигат.След Англия и Франция,Иран трябва да спре доставките за целия ЕС.Ха подържайте сега САЩ.
171
0
 
4
 
! Отговори
do 228 преди 12 години
toklova nqma da sa ama po 3.00lv litar 6te ima za benzin i dizel
170
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаиде да се вдигнем наистина всички да видят че сме едини а не търтеи които чакат на готово
169
0
 
6
 
! Отговори
z преди 12 години
do kraq na godinata 6te staat 3.00 lv pomnete
168
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Русия А 95 е 1,40 лв./л.
167
0
 
8
 
! Отговори
old smuggler преди 12 години
съгласен съм Иване, обаче се мъча да следя постоянно световните пазари, особено за горивата, и се вижда с просто око каква е хавата въпреки кризата и ембаргото на "ВИНОВНИТЕ" ДЪРЖАВИ...
166
0
 
5
 
! Отговори
ДО 203 преди 12 години
отчайващо тъпо парче си....както и тези *** в които се кълнеш, но това е нормално за герберастката *** с партийни книжки
165
7
 
3
 
! Отговори
Иван преди 12 години
212: Ако това се случваше само в България да виним правителството.Но в случая става въпрос за световна криза.Фирмата в която работих до миналата година изнасяше продукция за Австрия и Белгия.За две години постепенно затвориха пазара и какво да се сърдим на правителството ли ?Собсвеника не успя да намери други пазари защото където и да пипнеше навсякъде се свили на 50 %.Когато света е в подем и тук нещата не вървят можем да си замеряме с камъни управниците.На мен и 1.60 ми е скъп бензин ...
164
0
 
5
 
! Отговори
ov4ara преди 12 години
za kakvo sa ni tez leki koli.ima magareta,kone i katuri.evtino,4isto i ekologi4no.xora varnete se kum prirodata
163
0
 
10
 
! Отговори
old smuggler преди 12 години
протестите вече се изчерпаха и в световен мащаб........аз викам да ги палим вече тея *** скапани, дето се извиняват все на чужд гръб........
162
2
 
28
 
! Отговори
Ицо Хазарта преди 12 години
Лека-полека и нещата си отиват към бой...
161
4
 
11
 
! Отговори
az преди 12 години
Нека,нека,малко ви е българска мълчалива,търпелива,скотска,битова,жалка ***! И аз да съм и аз ще ви клатя докато напълно изпукате от мизерия и глад....ххахааха,*** долна....