Предричат още по-скъпи горива

За седмица цените са скочили с 2-3 ст. на литър
Обновена: 20 фев 2012 16:38 | 20 фев 2012 16:38,
262
Предричат още по-скъпи горива
Снимка: Reuters

Горивата по бензиностанциите в близките дни е възможно да продължат да поскъпват. Това стана ясно от думите на представители на ръководството на вериги бензиностанции у нас. Никой от тях обаче не се нае с твърда прогноза, дори за седмица напред.

Да се прогнозират цените на горивата е много трудно, дори за кратък период от време, каза за Investor.bg изпълнителният директор на "Петрол" АД Светослав Йорданов.

Той подчерта, че днес са достигнати най-високите цени на суровия петрол от три години насам - 120,74 долара за барел. Максимумът беше през през лятото на 2008 г., когато, макар и за кратко, суровият петрол стигна 147 долара за барел.

Цените на дребно на горивата за нашия регион пряко зависят от котировките им на платц "Средиземно море", посочи Йорданов. А те се базират на FOB цените на пристанище Генуа (Италия).

По думите на шефа на "Петрол", по принцип цените на нефта са чувствителни спрямо влиянието на международни фактори, затова е "много рисковано" да се правят прогнози.

Светослав Йорданов обясни, че цените на дребно на бензиностанциите при тях се формират на базата на цените на платц "Средиземно море" от последните няколко дни, независимо кога са закупени горивата – например месец по-рано или са фючърси.

Що се отнася до цените на горивата на бензиностанциите на "Петрол", за последната седмица те са се вдигнали с 2-3 ст./л.

"След като цените на международните пазари и по-специално на Средиземноморския вървят нагоре, това няма как да не се отрази в посока повишение и у нас", коментира от своя страна и търговският директор на "Ромпетрол"Станимир Смилков.

Цените на дребно на "Ромпетрол" за последната седмица са се вдигнали средно с 4 ст./л.

Смилков също не се нае с прогноза за цените на горивата през следващите дни. Все пак обаче посочи, че е "логично да се очаква поскъпване, макар и не драстично, например с до няколко стотинки на литър".

Търговският директор на "Ромпетрол" също свърза повишението на цените на дребно с международната обстановка – нестабилното положение в Иран, Сирия, Гърция.

По думите му на международните котировки на петрола влияят и понижаващите се кредитни рейтинги на редица европейски страни, което прави пазарите нестабилни.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още по темата: петролгорива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
7
 
! Отговори
Пора преди 12 години
Ха,ха,ха - в Холандия при поне 5 пъти по-големи заплати LPG = 0.80 e/l, в изродска България за сега е 0.70 е/л с тенденция скоро да ги минем европейците. Явно яко ни доят.
139
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русофилите са предатели и сега тяхното предателство бърка в джоба на всеки от нас.
138
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 12 години
Нарооодеееее, цените са си съвсем нормални , малко по-високи от европейските. Заплатите са ни български .Това ли е да сме в европа ? незнаех писна ми, само спазване , изпълнениеи т.н . И *** изисквания - балоните забранени за деца , запалки дето на палят лесно, гаснещи цигари, захарта в сладкишите спираме - МЕКИ КИТИ. Да взимат да вдигат доходите на тоя изтормозен народ че..
137
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живее ЕС+,да погине .Аре гласувайте.
136
1
 
9
 
! Отговори
море и мъка преди 12 години
Абе ***, морето да стане от бензин пак ще ти го продават скъпо и прескъпо целта е една - много бедни и малко богати тарикати на които да слугуваш за жълти стотинки - руснаци,американци разлика няма.
135
0
 
10
 
! Отговори
до 171 преди 12 години
Глупости, борсовите цени на втечнения газ приравнени към 1000 куб. м е около 160 долара кето е близо 2,5 пъти по=малко от цената на Газпром за Бг. затова в Гърция намаляват цената на газта, а тук ще я вдигат :)
134
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
50 % е акциз за Боко и дружина.Отделно 20 % ДДС.Духайте супата.
133
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е, като оставихте доносници да правят демокрация, и правешки овчари да сключват енергийни договори. Следващия път като гоцето се яви на избори гласувайте за него и хич не се замисляйте.
132
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ НАИСТИНА СМЕ НАЙ БЕДНИТЕ В СВЕТА-140 ЕВРО МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗА 100ЛИТРА НАФТА-АФРИКА 100ДОЛАРА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ПРИ 20 ЦЕНТА БЕНЗИН=500ЛИТРА И ЗА ТОВА Е ВИНОВЕН ТЪПИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ В АМЕРИКА ,АЗИЯ ЛИТЪРА Е ЕДИН ЛЕВ ТУК Е 3 ЛЕВАКАК ДА СМЕ КОНКУРЕНТНО СПОСОБНИ И КРИЗА В ЕВРОПА ВИНАГИ ЩЕ ИМА ОТ ТУК НАТАТЪК
131
2
 
3
 
! Отговори
benzidzijata преди 12 години
ne stresiraite NARODA be gadove taka eeMAFIJATA komandva
130
2
 
3
 
! Отговори
клаустрон преди 12 години
da go duhate .ne vi e sram.evropeiski ceni za gorivata , a zaplatite? ve4e po4nahte da vzimate ot sira4e blizalka.
129
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видяла жабата,че подковават коня и тя си вдигнала крака.И така ние в ЕС.Барабар Петко с мъжете.
128
1
 
9
 
! Отговори
до 159 преди 12 години
Да има сребърен фонд и той е част от настоящия фискален резерв, но това не го пише в книжката Винету
127
2
 
13
 
! Отговори
марти преди 12 години
Нямат спирка дитирамбите на шепа самозабравили се дерибеи,които си мислят,че търпението на някои е...безгранично!!!И къде са онези,които ни уверяваха горещо,цените на петрола ще се стабилизират след...Ирак,Афганистан,Либия,Арабската пролет???Но се случи точно обратното-цените оттогава насам вървят само нагоре!!!И всичко си има едно точно определение-някой трябва да плаща милиардите борчове на САЩ и страните от ЕС!А ако някой не вярва,то нека да провери как се образува цената на...горивата!!!
126
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие се благодарете, че купуваме руски бензин, който е доста по-евтин от този на американските и арабските монополи на ОПЕК. Шистовият газ на американския Шеврон е също доста по-скъп от този на Газпром.
125
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз казвах ли ве,че ЕС ще бъде по-лош от Съветския Съюз?Яжте сега демократския...
124
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Купувайте нефт от Русия, Купувайте газ от Русия, Купувайте ядрено гориво от Русия, Подарете нефтена рафинерия на Русия, Скъпо ли е ви е?, Пак купувайте от там, Ама много ли ви е скъпо? Пак купувайте оттам, може някой да реши че щото сме толкова лоялни мозъка ни е лоясал.
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех петрол, петрол...кога ли ще мога да закича един готин електромобил и да им го "забия" на петролните компании.
122
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали искахте ЕС,бе мамата ви.На ви сега.
121
2
 
8
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
По-скъпа газ дори в условията на мега икономическия ни растеж не съм сипвал, пфу... тогава макса беше 1.30