Цените на жилищата ще спрат да падат

Движение надолу може да се очаква при офертните цени
23 фев 2012 12:33, Миглена Иванова
32
Цените на жилищата ще спрат да падат
Инж. Галина Максимова. Снимка: Личен архив

Цените на жилищата няма да падат повече, прогнозира в интервю за Investor.bg инж. Галина Максимова, управител на „Софконсулт“ и член на комисията по професионална етика към Националното сдружение Недвижими имоти.

Движение надолу може да се очаква при офертните цени, но не и при цените, на които реално се сключват сделките, посочи Максимова.

„Офертните цени, които се виждат по обявите, в много случаи са завишени. За това сме виновни и ние брокерите, че понякога приемаме оферти с нереално високи офертни цени. Ако всички брокери кажат на продавача, че цената му е нереална и че няма да се ангажират с продажба, той ще отиде в няколко фирми и накрая ще стигне до извода, че трябва да си коригира офертата“, коментира тя.

Според инж. Максимова започват да се изчерпват най-търсените обекти на пазара, което води до разминаване на търсенето и предлагането. Започва да се чувства един известен недостиг на качествени жилища, а същевременно строителите не могат да работят, защото липсва финансиране.

Според Максимова предприемачите в строителния бранш вече трудно ще набират средства от продажби „на зелено“. „Това трябва да го забравим, никъде по света не се продава „на зелено“. Предприемачите трябва да имат, ако не разрешение за ползване на една сграда, то поне Акт 15, което означава, че те трябва да разполагат с капитал“, посочи тя.

Галина Максимова също така смята, че българският пазар трябва да изостави и практиката да определя цените на квадратен метър, защото в много случаи това води до заблуда за клиентите.

Цялото интервю с Галина Максимова можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цените най-добре ги регулира пазарът, без изкуствени хватки и подмолни намеси.Недвижими имоти ще се търсят винаги, защото всеки човек мечтае да започне да живее самостоятелно веднага щом навърши пълнолетие. За всяко новосъздадено семейство пък е най-здравословно /за стабилен и продължителен,ако може и вечен брак/ да заживее отделно, в свое жилище от самото начало.Всичко това обаче зависи от финансовите възможности. Докато недостигат парите и пазарът на недвижими имоти ще крета!
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това го слущам от 2010
7
1
 
19
 
! Отговори
:) преди 12 години
Поне някой призна, че брокерите надуват цени заради по-голямата краина сума която биха получили от продажбата!
6
1
 
28
 
! Отговори
товаро-разтоварач преди 12 години
Цените спират да падат и пазара спира. Цените тръгват надолу, а пазара нагоре. Друг начин няма. Няма абсолютно никаъв вариант цените да спрат да падат. Ще падат докато не достигнат 30-40 % от нивата от 2008 г.
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При тази покупателна способност на населението или ще падат, или ще стоите гладни, госпожо Максимова:)
4
1
 
30
 
! Отговори
666 преди 12 години
ПАЗАРА НА ИМОТИ ПОЧИНА.ОТ УМРЯЛ ПИСМО НЕ ЧАКАЙТЕ.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е точно пьк през 2012 цените на жилищата ще падат с едно две изключения в София на центьра ! ГАРАНЦИЯ !!!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно как ще спрът да падат след като те никога не са почвали да падат.Спад от 100 лв на крайната цена не е никакъв спад.Спад с 20 000 лева е истинския спад който трябва да го има реално и за който да се говори.
1
0
 
35
 
! Отговори
Йордан преди 12 години
Абе не ви ли писна да пишете платени статии? Свършиха баламите дето да плащат по 1000 евро на квадратен метър. Поради каква причина няма да падат имотите повече, след като българина няма пари?

Спонсорирани публикации