КЗК казва за картел на пазара на горива след месеци

Решението на комисията трябва да бъде потвърдено и от ЕК
21 мар 2012 16:20,
47
КЗК казва за картел на пазара на горива след месеци
Снимка: Creative Commons

 Окончателното решение за наличие или не на картел на пазара на горива у нас между четири компании ще бъде взето след месеци. Това каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов при изслушването на резултатите от проведената проверка за картел на пазара на горива в парламентарната комисия по икономическа политика.

Миналият петък КЗК обвини „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД КЗК в картелно споразумение с мотив, че са извършили нарушение, влизайки в забранено споразумение и съгласуване на цени при търговия на едро на бензин и дизелово гориво.

Николов обясни, че след като определението на комисията за наличие на картел е връчено преди два дни на обвинените четири компании, те имат право в едномесечен срок да представят своите писмени доказателства, че не участват в картелно споразумение.

След това в рамките на още един месец фирмите имат право да поискат и изслушване от КЗК при закрити врати. Въз основа на допълнителните доказателства и твърдения КЗК ще вземе предварително решение и ако то е за наличие на картел, трябва да бъде представено в Европейската комисия, тъй като би се нарушило и европейското антимонополно законодателство.

По закон до един месец след разглеждане на представените доказателства ЕК трябва да се произнесе относно правотата на направените изводи на българския антимонополен орган. В случай че те са потвърдени, седемте комисари от КЗК трябва да гласуват окончателното решение на комисията.

Николов допълни, че при потвърждение за наличие на картел петролните компании ще могат да обжалват решението в тричленен и петчленен състав на ВАС.

Максималната санкция, която може да бъде наложена на участващи в картел компании, по закон е до 10 процента от годишния им оборот за периода, в който се докаже такъв.

Петко Николов обясни още, че процесът на събиране и преценка на доказателствата е възможно да не се съберат достатъчно доказателства за участие в картел на една или повече от обвинените компании. За всяко от твърденията на комисията трябва да има налични сигурни доказателства, за да се наложи санкция и преустановяване на установената практика.

Още новини за българската икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: картел горива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Вижте как се справят с картелите навън
35
0
 
1
 
! Отговори
limonka преди 12 години
Вече не карам колата си,мисля и данък да не плащам.За какво да давам пари по-напред?За разбити пътища,скъпо гориво,за куп други простотии-не мерси!
34
0
 
1
 
! Отговори
бай Промо преди 12 години
Отн.: 'Но хиляди имаше по кафетата и ни гледаха сякаш сме прокажени.'Може би думата не е точно прокажени -по-скоро неадекватно реагиращи. По принцип се протестира срещу причините, а не срещу следствието. Като си дал на един монополист да събира такси (Здравната каса) за какво се чудиш, че си раздава бонуси 'за добре свършена работа'. Като изграждаш хоризонтални и вертикални монополи през последните 60-70 год. (не само в енергетиката) може би трябва да знаеш и какво трябва да очакваш при цените
33
0
 
7
 
! Отговори
Един от многото преди 12 години
Забележете едно интересно правило! Всеки производител, продавач може да си вдигне цената на своята стока когато поиска, а работника, цената на своя труд - когато му разрешат!Още нещо! Вдигат цените почти на всичко, както например с горивата. Потребителят плаща, на комисията трябва три месеца да установи дали има картел и ако ги осъдат, ще ги глобят максимум с 10% от оборота. Парите взети от хората, няма да се върнат при тях, а ще отидат в държавата! А увеличинието на цената на бензина е 17%!
32
0
 
3
 
! Отговори
Вальо Златев преди 12 години
ние от правец сме потомствени аристократи от комунистическо-ченгесарски род...Играем най- често голф с позлатени стикове .Така сме другарите масони а за вас незнам.а Правец ми е като роден-купил съм го целият;)))) Гергов,пускай на раята некой турски сериал по Босфор-тв да плачат:)))хаххааа
31
0
 
9
 
! Отговори
2.74 преди 12 години
Миналата седмица заредих на 2.63 нафта и си казах брех - намаляла с няколко стотинки , днес поглеждам колонката 2.74 !?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mafija do kogaaaaaaaaaaa
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КЗК казва за картел на пазара на горива след месеци когато горивата ще са над 3лв за литър
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В ЕС е така. Гласувахте за тая политика , а сега пищите. Същото ще стане с тока след някоя година и пак ще пищите, но сега сте срещу АЕЦ.
27
1
 
28
 
! Отговори
PROTO преди 12 години
А, глупости пишете колеги!На последния протест (срещу цените на горивата) на който бях, се събрахме по-малко от 100 човека. Но хиляди имаше по кафетата и ни гледаха сякаш сме прокажени. Следователно целокупния български народ е доволен от настоящето си състояние. Аз до два месеца напускам страната, надявам се завинаги. Просто след като от близо 7 000 000 само някакви единици не са доволни има нещо сбъркано в единиците. Та понеже аз съм от единиците - прав ми път...
26
0
 
20
 
! Отговори
писна ми преди 12 години
а бе драги журналисти- кво ми говорите за картели, глоби и политика. Някой пак си прави реклама на голям политик. Защо не пишете за цените на горивата в момента и как реагира народа на ново поскъпване???Защо не споменете датата на следващия протест??? Вие да не би да си карате колите с вода от пералнята???
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май мирише на гражданска война, то вече не се трае.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха Цялата работа е да затворят устата на народа да не прави протести два месеца до лятото, защото тогава управляващите излизат в лятна ваканция, до края на септември.И се надяват че така ще проточат цялата работа поне докато им изтече мандата.Така и няма да има резултати от цялото разследване за картелните споразумения.Бойко ще си е взел парите от Локойл и ще си ***.Всичко е нагласено още от преди 6 месеца когато бяха първите протести и когато уж започна разследването.
23
0
 
31
 
! Отговори
c0ldblooded преди 12 години
абе ей цената на бензина гони 3 лв а тия ми играят на политика. Боко ще си ходиш!
22
0
 
29
 
! Отговори
марти преди 12 години
И сега какво-трябва да сме благодарни на тези нещастници,че след месеци(?!)щели да кажат дали има или няма картел?!?Аз отсега слагам бас,че картел няма да бъде...установен!!!На печелившите,честито!!!
21
0
 
16
 
! Отговори
Стригар на овцете преди 12 години
Блееееееее, ър беч беч беч, звучи ли ни познато ? Е, как не ? Тва си ни е изразното средство в ежедневието. Не мога да се сетя за по - чуждопоклонна, смотана, смирена и смазана нация от българската. Като й го набиват четвъртит, те се навеждат и разтварят тройни бузки. Тва нещо ако се случи в съседна малякия, дали така ще реагират местожителите, щото тука не са и местожители - тва са генно модифицирани овци - прости и необразовани, манипулирани като пешка за шах !
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дискавари трябва да направи филм как се оцелява в български условия, тоя дето оцелява на предела боб да яде пред нашето ежедневие!
19
3
 
9
 
! Отговори
Овчар преди 12 години
*** пак ли сте нещо недоволни? Я моля, моля, блеенето няколко октави по-ниско, пречите ми на следобедния коняк. Трябва да ми бъдете благодарни, че все още ви разрешавам да блеете тихичко в интернет, скоро време и тва ще ви забраня, щото не заслужавате, вашето предназначение е да бъдете стригани и доени. Други задължения към вас нямам! Айде и тихичко, че след малко чакам гости, едно аверче фармацефт и две гъзета дет се занимават с животновъдство. Не искам ни пречите на моабета балъци!
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
картел - глоби - рушвет - отмяна на глобите - вдигане на цените - картел.......
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички знаем, че има, но никой няма да е учуден като след месец КЗК обяви, че всичко е ОК. Колкото повече си траем, толкова повече ще ни стрижат!