Евросредствата за инфраструктура няма да стигнат

Парите за новия програмен период ще са два пъти под необходимото
Обновена: 19 апр 2012 19:34 | 19 апр 2012 19:25, Миглена Иванова
12
Евросредствата за инфраструктура няма да стигнат
Снимка: БТА

Европейското финансиране през новия програмен период няма да стигне за осъществяването на амбициозните инфраструктурни проекти на правителството. Това мнение беше изразено по време на конференция, посветена на усвояването на евросредствата, организирана от асоциацията "Конфиндустрия България", обединяваща италианските фирми в България.

За строителството на пътища са необходими повече от 4 млрд. евро, съобщи Асен Антов, ръководител на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. Само строителството на магистралите "Струма" и "Хемус" ще глътне общо около 2 млрд. евро.

Други 4 млрд. евро ще са необходими за модернизация на железопътната инфраструктура, посочи  Христо Алексиев, зам.-директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Според Антов ресурсът от всички възможни източници за финансиране ще възлязат на около 3,5 млрд. евро по инфраструктурните проекти. От европейските фондове се очаква да дойдат не повече от 2 млрд. евро, а останалите пари ще се набавят от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Световната банка (СБ), допълни той.

България се надява да получи допълнителни средства за изграждане на инфраструктурата и по линия на финансовия инструмент Connecting Europe Facility, каза зам.-министърът на регионалното развитие Николина Николова.

Планира се фондът да съсредоточи инвестициите си в подобряването на транспортната мрежа в Европа, но все още текат дискусии между държавите за създаването му, допълни Николова.

Тя изрази надежда, че ще е възможно със средства от Connecting Europe да бъдат изградени новите два моста над Дунав при Силистра-Кълъраш и Оряхово-Бекет. Индикативната стойност на съоръженията е около 430 млн. евро, като до 2020 г. вероятно ще бъде готов поне мостът при Силистра, допълни зам.-министър Николова.

Амбициите са до 2020 г. да бъдат реализирани и двата проекта, които попадат в дунавския регион и са приоритет по Дунавската стратегия, допълни тя.

Повече за възможностите за финансиране на инфраструктурните проекти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Вече ми намирисва на гражданска война!
9
1
 
3
 
! Отговори
Def преди 12 години
До 4, а защо ЕС ще ми определя какви краставици да ям, какви яйца да ям, да си връзвам ли кучето или да не го връзвам, да пуша или да не пуша, да имаме ли АЕЦ или да го затваряме и т.н. Това е все едно съседа да ми казва по колко пъти да си таковам жената или по колко пъти да ходя до тоалетната. Щом искат да налагат правила ще плащат. П.С. Малко почнаха да прекаляват тия от ЕС, станаха по-големи цербери от СССР.
8
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 12 години
Щом евросредствата ще са наполовина , тогава да им внасяме и половин вноска
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо пръвило в мениджъмнта: Никага не започвай проект, ако не си сигурен дали ще ти стигнат средствата да го завършиш.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Минималната работна заплата става 310 лв. през 2013 г. Това е записано в Конвергентната програма за периода 2012 г. - 2015 г., която Министерството на финансите трябва да изпраща предварително до Европейската комисия. От записаното в прогнозната бюджетна програма става ясно, че всяка година минималната работна заплата ще расте с по 20 лв. и през 2015 г. тя трябва да бъде 350 лв.За периода 2013 г. - 2015 г. се предвижда и осъвременяване на пенсиите, като всяка година те ще се вдигат с процент, равен на индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Също така от 2014 г. отпада тавана на пенсиите.От 1 май 2012 г. пък минималната работна заплата се увеличава с 20 лв. до 290 лв. Според изчисленията на Министерството на финансите допълнителната тежест върху бюджета от това увеличение ще бъде 5.2 млн. лв. за 20012 г. През тази година ще има увеличение с 9 лева и на минималната пенсия. Тя трябва да стане 145 лв., като нетният ефект върху бюджета ще бъде 42 млн. лв.Засега без промяна остават ДДС и данъкът от 10% върху доходите. Непроменени ще бъдат социалните помощи и социалните пенсии. Размерът на социалните и здравните вноски също се запазва засега.
5
0
 
15
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Интересува ме днес, защото живея днес!! Заплатата - днес!!! Цените - днес!!! Утре може ида не съм жив, не ме интересуват обещания, а реални дела, сега!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2014 година минималната заплата ще е 310лв. а през 2015 година ще е 350лв. официално обявено е днеска но никой не го съобщава по медиите
3
13
 
6
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
Абе вие българите що смятате, че другите трябва да ви дават пари, за да си строите инфраструктурата? Това е все едно аз да искам комшията да ми купува обзавеждането за в къщи.
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живее Бойко Борисов
1
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
AKO TEA DVAMATA STROJAT MAGISTRALATA PARI STE STIGNAT TA I STE OSTANAT !