Половината фирми трудно намират персонал

У нас най-търсени са инженери и висш мениджмънт
Обновена: 29 май 2012 21:16 | 29 май 2012 21:15,
272
Половината фирми трудно намират персонал
Снимка: архив Reuters

 Половината (51%) от българските работодатели срещат трудности при намиране на персонал за ключови позиции в своите фирми. Това показва Седмото годишно изследване на Manpower България, свързано с недостига на таланти (Talent Shortage survey).

За сравнение, 42% от българските работодатели са регистрирали през миналата година трудности при запълване на позиции.

В България мениджърите посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт. Топ 3 на позициите остава непроменен в сравнение с миналата година. Инженерите остават номер 1 сред топ 10 на трудните за запълване позиции. Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства, смята Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. 

Резултатите от проучването на Manpower за недостига на таланти показват, че над половината (60%) от българските работодатели срещат трудности при намирането на кадри за конкретни позиции поради липса на технически умения. Около 30 на сто са затруднени заради липсата на професионална квалификация, а 27 процента заради недостиг на опит.

За да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегии на допълнително обучение и развитие на наличния персонал, 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. Едва 11% от мениджърите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

Според Надя Василева е обезпокоително, че бизнесът е по-малко загрижен за въздействието, което недостигът на кадри оказва върху развитието на компаниите. Само 17% от българските мениджъри отговарят, че липсата на търсени служители ще окаже сериозно влияние на бизнеса им.

Седмото годишно изследване на Manpower Group разкрива, че в глобален мащаб един от трима работодатели не успява да намери подходящи кадри за важни за своята компания работни места. Работодателите, които срещат най-големи трудности при запълване на свободните позиции в световен план, са в Япония (81%), Бразилия (71%), България (51%), Австралия (50%), САЩ (49%), Индия (48%).

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом мислиш че е профанско значи изобщо не си в час с реалността... Аз се съмнявам и че разбра за каква техника говоря... Но както и да е ... И още.. наистина, че никой висококвалифициран кадър, та бил инженер или икономист няма да работи на бай *** за 500 заплата и да търпи маргазите и избиванетона комплекси нанякой *** новобогаташ, при условие, че може д аработи в голяма престижна чужда компания в белия свят...
163
0
 
3
 
! Отговори
до 184 преди 11 години
Само не ми казвай, че интегралите сам си ги смятал. Ще ме умориш от смях.
162
7
 
0
 
! Отговори
До 178 преди 11 години
Ето пресен пример - преди седмица ми трябваше да разуча един хардуерен декодер на JPEG. Съответно трябваха ми всичките операции с матрици. Преди месец пък трябваше трябваше да направим симулационен модел на магнитните полета за един сензор - яко интеграли. Преди това пък една нова методика за високо КПД при степ ъп конверторите - яко интеграли, Фурие, комплексни числа. Наскоро пък ми тябваха всичките видове интерполации, за едно мое си хоби проектче, за хардуерно рендерване с FPGA.
161
0
 
12
 
! Отговори
тарикат преди 11 години
След магистратурата ще се мисли.Всеки ден нещата се променят.Моята идея е, че дори и да не работя по специалността навън или да трябва да се доказвам много повече, предпочитам навън охрана 20Е/час, спасител 1000/месец или сервитьор 50Е/4 часа, отколкото мениджър с 600лв и собственик на обекта ***, защото този филм съм го гледал вече
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 171е като си в паралелен свят как да се впишеш
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се, че ВМ е нужна, 176, само че е срамно да учиш КТТ и да не ти с епреподава поне блоковата схема на едно EWSD, което е класика в жанра... а за сметкана това д ати тъпчат главата с А29 нали? Да те заведат в една западнала РРС и да ти покажат клистрон, при условие, че по светатова се използва само за специални приложения вече, но не и за граждански цели! СОри, ама в ТУ дори и поялник не ти дават да държиш и ако не си се занимавал сам или нямаш техникум по старата програма просто няма се н
158
1
 
6
 
! Отговори
до 176 преди 11 години
Ти в кой век живееш? Защото в нашият век висшата математика трябва само ако е спрял тока.
157
1
 
11
 
! Отговори
ан преди 11 години
ЗАЩО ГЕРМАНИЯ Я НЯМА В СПИСЪКА ЗА ЛИПСА НА СПЕЦИАЛИСТИ? ЩЕ ВИ КАЖА. ЗАЩОТО ОЩЕ ПРЕЗ 90 те ГОДИНИ ДОКАТО ДРУГАРИТЕ МУТРО-КОМУНИСТИ СИ РАЗПРЕДЕЛЯХА БАНИЦАТА ГЕРМАНЦИТЕ НИ ЛАПНАХА ВСИЧКИ СПЕЦИАЛИСТИ. ТУКА ОСТАНАХА САМО СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТЧЕТА ДЕТО НА ЕДНО МАГАРЕ СЛАМА НЕМОГАТ ДА ДАДЪТ. И НАЙ ВАЖНОТО КОЕТО Е КАТО ВИДЯТ НЯКОЙ Е ПО УМЕН ОТ СЕЛСКОТО ТАРИКАТЧЕ НЕ ГО ВЗИМА НА РАБОТА ЗАЩОТО ЩЕ МУ ПРОЛИЧИ КОЛКОЕ УМНО ТАРИКАТЧЕТО..
156
5
 
3
 
! Отговори
До 173 преди 11 години
Е ти какво разбираш от технологиии, ако не разбираш висшата математика?? Как въобще можеш да разбереш най-*** физичен закон, без висша математика примерно? Мен до сега в работата ми е трябвало почти всичко от нея, като изключим тройните интеграли за намиране на произволен обем. Математиката е езика, на който се пише материала за съответната наука. Без да знаеш буквите, не можеш да четеш. Не знаеш логиката на нещата. Пак може да станеш проектант, на потребителско ниво, но не и проектант на ръба
155
0
 
4
 
! Отговори
до 174 преди 11 години
и в коя държава ще работиш по специалноста, това е най-важното?
154
1
 
3
 
! Отговори
тарикат до 170 преди 11 години
Ами когато записвах, нещата тъкмо взеха да се оправят тук.Пък и навън таксите почват от 1к евро .....
153
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
164, ами за какъв дявол ти са инженери - вземи хора със средно специално - оттехникумите.. Аз съм инженер, имам и техникум по същата специалност и мога д ати кажа, че ТУ е пародия, за разлика от средното (някога!)... А вие като работодатели , запознати ли сте с учебните планове на ТУ-тата по съответната специалност и дали очакванията ви са реални? Защото в университетите практика почти няма! Там се учи амнайсет части висша математика и се претупват предметите по специалността... Тъжно, но истина
152
3
 
1
 
! Отговори
до Пинчо преди 11 години
А бе ти кодош си правиш с хората, но те наистина си вярват, че в ИТ сферата се вземат най-големите заплати. Имам доста познати на различни длъжности и мога да споделя, че с най-добра заплата от тях е технолог във винарска изба.
151
2
 
3
 
! Отговори
До 169 от 164 преди 11 години
Страшно много се радвам че не се вписвам в твоя свят. Честно.
150
3
 
3
 
! Отговори
до 167 преди 11 години
е защо си записал в България, след като после ще работиш в чужбина?
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 164разбираш ли че си написал 1 тон глупости....или живееш в паралелен свят
148
4
 
2
 
! Отговори
Пинчо преди 11 години
В ИТ сферата е бъдещето ,вземаме най-високите заплати,добър стандарт на живот водим ,и винаги ще има работа и ще бъдем търсени.
147
1
 
18
 
! Отговори
tarikat преди 11 години
Работодателите си търсят балъци.Следвам предприемачество и мениджмънт.Последна година съм.Следвам задочно, за да работя в чужбина да мога да плащам като поп и да се издържам.Сега се върнах, защото последната година е най-тегаво.Между другото съм специалист ЕИТ и имам 3 години опит.От 18 годишен бачкам сервитьор, охрана, спасител и т.н. навън.Извинете ме, не се хваля, но карам Ц класа предпоследен модел, а тук на интервю предлагат стартово 400лв.Смях в залата, ще има да чакате кадри .......
146
1
 
17
 
! Отговори
banderas13 преди 11 години
А половината работодатели знаят ли как да си намерят персонал ? Всички правят фиктивни интервюта, и взимат някой, който им е препоръчан от негов роднина по селска линия и ще свърши дадената работа, колкото да се свърши, без мисъл за каквото и да е, за половината от възнаграждението, което е нормално за тази работа !
145
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
търся портиер с 2 висши+2-3 чужди езика, опит в мултинационална фирма , заплащане 333.99 лв/мес., еи такива хора се търсят

Спонсорирани публикации