Карлос Слим взе една пета от собственика на Mtel

Мексиканският магнат вижда изгодна възможност за инвестиции в Европа
Обновена: 17 юни 2012 07:42 | 15 юни 2012 19:03, Бойчо Попов
8
Карлос Слим взе една пета от собственика на Mtel
Централата на Telekom Austria във Виена. Снимка: Reuters

Американската компания America Movil SAB придобива 21% от дяловете в най-голямата австрийска телекомуникационна компания Telekom Austria AG, собственик и на българския оператор Mobiltel. Продавач е частният инвеститор Рони Печик, който заедно с египетския си партньор Нагиб Сауирис държеше 21%-ен дял в Telekom Austria.

Контролираният от мексиканския милиардер Карлос Слим щатски концерн придоби 5% от телекома в петък, а останалите 16% ще бъдат придобити през годината, след като надзорните органи дадат разрешение за сделката, се казва в съобщение на America Movil до мексиканския борсов регулатор. С купуването на 5%-я дял America Movil държи вече 6,7 на сто от Telekom Austria.

America Movil не предостави финансови данни за сделката. Акциите на Telekom Austria на Виенската борса в четвъртък бяха с 1,8% по-скъпи до 8,036 евро. От началото на годината обаче акциите загубиха около 13% от стойността си. Борсовата стойност на компанията е в размер на 3,56 млрд. евро, пише Bloomberg.

В свое съобщение America Movil подчертава, че с днешната сделка става дългосрочен стратегически партньор на Telekom Austria и създава атрактивно присъствие в Средна и Източна Европа. America Movil очаква „да създаде конструктивна връзка“ с останалите акционери и е оптимист за бъдещето на дружеството. Рони Печик ще остане вицепрезидент на Надзорния съвет на компанията.

За възможно влизане на Слим на европейския пазар преди близо месец писа австрийското списание Format. Според материала обаче пакетът с акции може да се продаде само с голяма загуба, затова и според изданието подобна сделка може да отнеме до две години. До този момент като главен заинтересован за влизане в Telekom Austria се считаше норвежкият концерн Telenor.

Най-голям акционер в бившата държавна компания е държавното дружество Österreichische Industrieholding AG (ÖIAG).

Telekom Austria оперира в Австрия, Словения, Хърватска, Македония, България и Беларус. Както през миналата година, и през това тримесечие компанията трябваше да се примири с масивна загуба заради хиперинфлацията в Беларус, като резултатът в страната натовари общите оперативни резултати с 38 млн. евро.

За текущата година концернът продължава да очаква спад на приходите до 4,4 млрд. евро, след 4,5 евро година по-рано, и печалба преди даници и такси от около 1,5 млрд. евро.

America Movil е най-големият мобилен оператор в Северна и Южна Америка и е представен в 18 държави в Латинска Америка, Карибите и САЩ, в сферата на фиксираните и мобилните телефони и интернет.

Слим се обръща към Европа, след като растежът на нови абонати на пазари като Бразилия и Мексико се забавя. През миналия месец синът на Слим – Карлос Слим Домит, който е съпредседател на America Movil, заяви, че мексиканският милиардер вижда в дълговата криза в Европа "добър момент" за прилагане на стратегията си за инвестиране в лоши времена.

През май America Movil направи предложение за 2,6 милиарда евро, с което да увеличи дела си в KPN. KPN обаче отказа офертата, тъй като е била ниска и нае инвестиционни банки, за да проучи възможностите.

Още новини за сектора на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: MobiltelКарлос СлимAmerica Movil
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
безумна држава преди 11 години
"Борсовата стойност на компанията е в размер на 3,56 млрд. евро, пише Bloomberg." ИНТЕРЕСНО Е ДА ДОПЪЛНИТЕ СТАТИЯТА С ДАННИ КОЛКО ПОЛУЧИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРИ ПРОДАЖБАТА МУ И КОЙ ГО ПРОДАДЕ.И КОЙ СЛОЖИ КОМИСИОННАТА В ДЖОБА ЗА НАША СМЕТКА.БЕДНИ СМЕ ЗАЩОТО ТЪРПИМЕ ПРОДАЖНИ ТИПОВЕ ДА РАЗПРОДАВАТ ВСИЧКО НА БЕЗЦЕНИЦА САМО ДА ПОЛУЧАТ МИЗЕРЕН ПОДКУП.ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ДА ЗАПОЧНЕ ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ОСЪЖДА И РАЗСТРЕЛВА.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ще и Папата да ги купи от тях съм се отказал завинаги!
2
3
 
12
 
! Отговори
www преди 11 години
КАРЛОС СЛИМ ВЗЕ ЕДНА ПЕТА ОТ *** НА БЪЛГАРИЯ - ЗАЩО ЛИ ????????? ИЗНЕСИ СИ ГО В МЕКСИКО ...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kakvoto i da imate i vie shte izmrete niama nachin,samo deto marsite zemiata.