Шистовият газ няма да ни превърне в "Катар на Балканите"

Разработването на находищата би понижило обаче цената на газа
Обновена: 21 юни 2012 19:45 | 21 юни 2012 19:44, Миглена Иванова
94
Шистовият газ няма да ни превърне в "Катар на Балканите"
Снимка: БТА

Развитието на шистовата индустрия в България има потенциал. До този извод стигнаха експерти от индустрията по време на конференцията "Проучване и производство на нефт и газ – новата технологична граница" в София.

Авийзър Тъкър от Енергийния институт към Тексаския университет предупреди обаче, че шистовият газ няма да превърне България в "Катар на Балканите". 

Според него разработването и експлоатацията на шистовите находища у нас биха увеличили местния добив и вероятно биха спомогнали за понижаване на цената на газа. Той обаче попари очакванията за печалби от износ, тъй като според него страната няма капацитет да изнася шистов газ, ако започне добив.

Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че направените проучвания за шистов газ в Европа не са достатъчни, за да дадат яснота за възможността да се намали енергийната зависимост на Стария континент от Русия.

Редица експерти изразиха и мнения, че е необходимо Европа да усъвършенства енергийното си законодателство, както и да подготви единна нормативна рамка не само за регулиране на сондажите за шистов газ, но и за целия енергиен сектор, както и да ускори либерализацията на енергийния пазар.

Участниците в конференцията обаче признаха за възможностите сондажите за шистов газ да причинят екологични проблеми, макар и да ги ограничиха единствено до отнемането на почвен слой. Те коментираха, че няма доказани случаи на замърсяване на вода заради технологията на добив на шистов газ, както и на земетресения заради сондажите.

Въпреки че беше направена сериозна ревизия в посока надолу на очаквания капацитет на залежите от шистов газ в Полша и въпреки решението на Exxon Mobile да се откаже от сондажи за шистов газ в страната, Варшава продължава да смята, че шистовите находища на синьо гориво са единствената ѝ алтернатива да намали енергийната си зависимост и потреблението на въглища.

"Оценките на залежите, с които страната разполага, не могат да дадат точна картина на производствения капацитет на находищата от шистов газ в Полша", посочи Павел Поправа от полския Институт за енергийни изследвания по време на конференцията.

Поправа допълни, че единственият начин да се направи точна оценка на залежите в страната е да се продължи с проучванията.

"Занижените оценки за залежите от шистов газ в Полша засега не са променили плановете на правителството за тяхното проучване и евентуално последваща експлоатация", категоричен бе той.

Експертът допълни, че влошените данни и решението на Exxon да спре да сондира в страната, не се е отразило на шистовата индустрия, на която Полша силно разчита за енергийната си независимост.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шистов газ в БГ. ама през крив макарон!Да си дупчат в Щатите и да не пипат ЖИТНИЦАТА на България!Ама ха,аман от продажни управници ,които за жълти стотинки си продават народа!
53
5
 
4
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
АЗ ВЕЧЕ СЪМ ВЗЕЛ РЕШЕНИЕТО - В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ДОБИВА ШИСТОВ ГАЗ!!! НЕЗАВИСИМО ОТ НЕЗНАЧИТЕЛНОТО ВИ МНЕНИЕ!
52
3
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Тръгнат ли да дупчат за шистов газ ще има бой. Румънците го забраниха, във Франция и в цяла Европа натириха Шеврон, и оттук ще ги изхвърлим щатските прасета. Тока поскъпва с 10% заради американската AES Гълъбово. Американците евтино не дават нищо! Дори да го добиват от собствената ни територия. Вън от България американски лай...ри!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво боко,размажи тези българи,гласували за теб,покажи им кой командва парада!!!!!
50
2
 
4
 
! Отговори
JORO преди 11 години
Може би както Костов ни превърна в Швейцария на Балканите
49
0
 
4
 
! Отговори
ЮНЕСКО ПРОТИВ ГЕРБ преди 11 години
На първо място, в своя доклад Комитетът по световното наследство отбелязва, че построените през 2010 г. лифтове в ски зона Банско (в м. Платото и над Бъндеришка поляна) са одобрени от Министерството на околната среда и водите в нарушение на националното законодателство. Като резултат от предишни проверки на състоянието на Световното наследство Национален парк Пирин беше постигнато споразумение между България и ЮНЕСКО най-сериозно засегнатата от развитието на ски туризма част ски зоната Банско - да бъде изключена от територията на обекта за сметка на включването в него на нови площи. ЮНЕСКО отново изтъква, че с изграждането на ски зона Банско е нанесено максимално допустимото увреждане на природата в Национален парк Пирин, като новият доклад просто отбелязва, че силно засегнатите от строителството терени не са пострадали съществено при строителството на новите лифтове. Специално внимание е обърнато на липсата на прозрачност при вземането на управленските решения и нарушаване границите на зоните в Национален парк Пирин, както и на слабо контролираното строителство на ски съоръженията в ски зона Банско. На второ място, ЮНЕСКО отново заявява твърдата си позиция, че България не трябва да допуска строителство на нови ски съоръжения и ски зони в границите на обекта. Настоява се при подновяването на съществуващите ски съоръжения в ски зоните Банско, Кулиното и Добринище да не се нарушават българските закони и устройствени документи и ремонтите на съоръжения да бъдат последвани от възстановителни мерки, каквито невинаги се прилагат от инвеститора. Заради уврежданията от ски зона Банско, през 2010 г. площта й беше изключена от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО и беше включена в т.нар. буферна зона на обекта. България получава силен упрек и за допуснатото прекомерно и лишено от икономическа логика застрояване с хотели в землищата на Банско и Разлог, което не дава възможност за балансираното и устойчиво ползване на световния обект Пирин. В заключение, Комитетът по световното наследство призовава институциите и бизнеса да потърсят възможности за разнообразяване на туристическите услуги в района на Национален парк Пирин, така че да се намали зависимостта на местните икономики от едностранното развитие на сезонния ски туризъм. Възможности за това представляват оптималното използване на минералните водни ресурси, подобряването на техническото и санитарно-хигиенно състоянието на туристическите обекти в националния парк и др. Тези предложения фигурират и в Стратегията за устойчиво управление на природните ресурси в Национален парк Пирин, която беше изготвена от дирекцията на националния парк с финансовото и експертно участие на ЮНЕСКО.
48
1
 
3
 
! Отговори
Да, ама не! преди 11 години
Ако пенсиите и заплатите бяха над 4 000 евро, не бих се чудил дали ще ми добиват газ.
47
3
 
6
 
! Отговори
! преди 11 години
Плевелите и комунистите не можеш да ги унищожиш.И едните и другите са ***,ама упорити!
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шистов газ в РъБъ ще се добива въпроса е само колко ще ви лъжат платени природолюбители и ще плащаме най-скъпия природен газ на газпр.
45
1
 
20
 
! Отговори
koko преди 11 години
Не знам докога ще търпим тия нагли американски посланници.И новата им звезда започна да ни натиска -- Е СТИГА ТОЛКОВА .Да си копат в щатите - нали не е вредно.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
благодарение на канадската концесия за злато в момента златото в българия е на половин цена. благодарение на шевронските концесии в еквадор всички индианци карат ламборгинита и сипват бензинец без пари. да живее англосаксонският капитализъм.да живее българия катар и швейцария на балканите с цвети банкерката и валю шейха.щастливец си ти *** че 70% от българите не говорят западен език за да могат да се информират какво става по света
43
0
 
0
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
Ти пък, какво ще правят тези от парламента при св. Петър? Тях ги чакат направо за надолу...
42
0
 
12
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
А я кажи рожбо рептилска, водата има ли алтернатива, а почвата има ли алтернатива, а въздуха има ли алтернатива? А жалкият ти животец и свръх лекия ти умствен багажец алтернатива имат ли? Планетата Земя алтернатива има ли?
41
1
 
4
 
! Отговори
Хъм преди 11 години
В България шистов газ няма, няма и да има.
40
1
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
В БГ шистов газ НЯМА- има една последна крепост на българина наречена хляб- житницата на Бг Добруджа след като бъде отровена -хлябът ще стане поне 5лв и много бързо беднотията и глада ще завладее народа- определен кръг еврейски бизнесмени ще почнат да внасят жито-и националната сигурност на страната ще бъде застрашена- Целта е по бързо обедняване и по бързо унищожение на българският народ
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека не се спекулира, че цената на газа ще падне! Технологията е скъпа и самото извличане оскъпява продукта.При тези алчни български хиени, как може да се очаква понижаване цената на газа!!! Кажете, кога се е случвало в последните 23 години, някаква ценада падне?!
38
12
 
3
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Отдавна Ви говоря, че България ще добива шистов газ! И да се плюнчите и да не се плюнчите, решението съм го взел! Така, че по-добре се примирете и не протестирайте!
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да станем като Катар, а като Долината на смъртта !
36
2
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Точно за Куба не си познал. Лекари и специалисти си имат достатъчно. Въпреки климата и "лошото здравеопазване" , страни като Австралия и Канада са с по-висока детска смъртност от Куба (на деца до 10 години) .
35
1
 
17
 
! Отговори
FGH преди 11 години
Най- нагло се опитват да пробутат поредната химера на българския народ. Какво стана като дадоха концесията за злато на канадците - изнесоха цялото злато под формата на руда, а тук не остана и една стотинка. Ето някои други химери, за които се сещам - приватизация на всяка цена, влизане в ЕС - щяло да подобри живота ни, прехода към пазарна икономика - чиста проба бандитизъм, "демократичните" държави като САЩ и т.н. ги е грижа за нас, не ни е необходимо производство, а само туризъм, и т.н.