Шистовият газ няма да ни превърне в "Катар на Балканите"

Разработването на находищата би понижило обаче цената на газа
Обновена: 21 юни 2012 19:45 | 21 юни 2012 19:44, Миглена Иванова
94
Шистовият газ няма да ни превърне в "Катар на Балканите"
Снимка: БТА

Развитието на шистовата индустрия в България има потенциал. До този извод стигнаха експерти от индустрията по време на конференцията "Проучване и производство на нефт и газ – новата технологична граница" в София.

Авийзър Тъкър от Енергийния институт към Тексаския университет предупреди обаче, че шистовият газ няма да превърне България в "Катар на Балканите". 

Според него разработването и експлоатацията на шистовите находища у нас биха увеличили местния добив и вероятно биха спомогнали за понижаване на цената на газа. Той обаче попари очакванията за печалби от износ, тъй като според него страната няма капацитет да изнася шистов газ, ако започне добив.

Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че направените проучвания за шистов газ в Европа не са достатъчни, за да дадат яснота за възможността да се намали енергийната зависимост на Стария континент от Русия.

Редица експерти изразиха и мнения, че е необходимо Европа да усъвършенства енергийното си законодателство, както и да подготви единна нормативна рамка не само за регулиране на сондажите за шистов газ, но и за целия енергиен сектор, както и да ускори либерализацията на енергийния пазар.

Участниците в конференцията обаче признаха за възможностите сондажите за шистов газ да причинят екологични проблеми, макар и да ги ограничиха единствено до отнемането на почвен слой. Те коментираха, че няма доказани случаи на замърсяване на вода заради технологията на добив на шистов газ, както и на земетресения заради сондажите.

Въпреки че беше направена сериозна ревизия в посока надолу на очаквания капацитет на залежите от шистов газ в Полша и въпреки решението на Exxon Mobile да се откаже от сондажи за шистов газ в страната, Варшава продължава да смята, че шистовите находища на синьо гориво са единствената ѝ алтернатива да намали енергийната си зависимост и потреблението на въглища.

"Оценките на залежите, с които страната разполага, не могат да дадат точна картина на производствения капацитет на находищата от шистов газ в Полша", посочи Павел Поправа от полския Институт за енергийни изследвания по време на конференцията.

Поправа допълни, че единственият начин да се направи точна оценка на залежите в страната е да се продължи с проучванията.

"Занижените оценки за залежите от шистов газ в Полша засега не са променили плановете на правителството за тяхното проучване и евентуално последваща експлоатация", категоричен бе той.

Експертът допълни, че влошените данни и решението на Exxon да спре да сондира в страната, не се е отразило на шистовата индустрия, на която Полша силно разчита за енергийната си независимост.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
9
 
! Отговори
Лъжа преди 11 години
Че това е лъжа се вижда от пръв поглед. Газта от тези находища ще е по-скъпа. Целта е да се забави изграждането на южен поток. Колко плаща ЦРУ на ГЕРБ и Борисов?
33
1
 
6
 
! Отговори
321123 преди 11 години
накрая ще взема един АК 7,63 от окрадените складове за и като вляза в парламента пиле няма да прехвръкне и душа по душа ще ходят при свети Петър
32
7
 
3
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Искам само да вмъкна, че това, което показват в GASLAND, където водата се пали, няма нищо общо с шистовия газ и това дори създателя на филма не го отрича.
31
2
 
31
 
! Отговори
Замислихте ли се? преди 11 години
Пример: Аз имам токсични и радиоктивни отпадъци. Много ми е скъпо да ги съхранявам, както е законовото изискване! Откривам обаче, че ако продавам тези отрови на трета компания, която има разрешение да ги излива под земята, ще печеля яко. И измислям коктейл от над 500 токсични и радиоактивни вещества, които като се смесят с ужасно много вода под налягане се получава нова отрова + метан. Взимам метана, а отровата остава някъде и аз не знам. Само трябва да ги убедя, че има Шистов газ примерно ;-)
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 45 че си русофил и неграмотен комунист разбрахме,но не е лошо да идеш на психиатър
29
1
 
16
 
! Отговори
Peace преди 11 години
Ако открият газ или нефт по нашите земи веднага ще тръгнат да ни "омиротворяват". Ще си намерят повод.
28
6
 
3
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Каквото са решили ще стане, важно е далаверата да върви. Пък ние нека си мислим и пишем.
27
0
 
24
 
! Отговори
фито преди 11 години
НЕФТА ПАДНА ДО 89- Д0ЛАРА ОТ 125 ЗА БАРЕЛ. КОГА ЩЕ СВАЛЯТ ЦЕНАТА С 25% НА БЕНЗИНА ТЕЗИ КАВАЛИ МРЪСНИ
26
1
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
В Катар не знам ама в Сахара наистина ще ни превърне шистовия газ. И защо си мислите че ще станем независими, Exxon ще си печели а на нас ще продава прескъпо както и всички останали.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разработването на кои находища? Ние нямаме доказани никакви находища. Всички приказки по тая тема в момента са добри пожелания и нищо повече.
24
2
 
36
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Уважаеми сънародници! Моля изтеглете си филма GASLAND, гледайте те го, после пак ще си поговорим. Филма отразява безсилието на обикновенният американец срещу големите компании като Шеврон срещу добива на шистов газ. Филма описва отравянето на почвата на питейната вода, заболявания по животните и хората живеещи близо до места където има сондажи. Филма показва и властта на парите над правдата не е нужно да коментирам повече просто го гледайте и помислете че един ден това може да дойде и до нас!
23
3
 
16
 
! Отговори
много бързо ва изрод преди 11 години
ммного бързо погребахте българия само малко акъл от белите роднини на ония дето хвърлчха заразените одиела на ***, и айда оправихте тъпия български народ който си верва в кралимарковци вампири ,кокали и всекакви простотии, айда и вода няма да има за пиене и отрова и глад и мор, и бедните руси дет си оставиха кокалаците да ни спасяват от турците, ///не мож да бъде спасен робски ,просташки народ, амин
22
1
 
16
 
! Отговори
. преди 11 години
Онзи ден си мислех - толкова ли е трудно да се управлява една държава, която има по-малко от седем милиона души население, по-малко от населението на повечето световни мегаполиси? При това тази държава не е пустиня, хората са трудолюбиви, макар и отвикнали да мислят за себе си като за част от общност, но не са глупави...
21
3
 
25
 
! Отговори
Р-29РМУІ2 преди 11 години
Тази дивотия шистов газ освен да унищожи и последното ни останало богатство след Гаргамеловота приватизация, природата нищо друго няма да постигне! За разлика от обикновения газ при шистовия трябва да се правят стотици сондажи, с вкарване на милиони литри отровна и радиоактивна вода, Добруджа ще заприлича на поляна осеяна с къртичини! Освен това себестойността е много висока, не случайно Ексон се отказва от разработката на шистовите полета в Полша.
20
2
 
10
 
! Отговори
... преди 11 години
Твърде малка държава сме, за да спрем интересите на по-големите... Малките винаги са използвани. Просто до сега наистина не са знаели, че съществуваме на картата... Може би са ни възприемали като част от Съветския съюз, а руснаците не обичат да им пипат тяхното, колкото и тъпо да звучи, и всички останали го знаят. Отгоре на всичкото Боко е марионетка на бизнестъпанарите, които "управляват" България и които мислят само за толупите си...
19
0
 
1
 
! Отговори
до гогата преди 11 години
гога,друг е проблема.няма политик в България,който да не се е компрометирал.всички са за бунището.кажи за кой да се хванем.Борисов прави неща които се виждат,но явно не може да се справи с икономиката и там е големия проблем.плюват го,че изпапал резерва.в тая скапана криза как да се справи без постъпления?не го защитавам,но и не го обвинявам.това може,това прави.какво правим после.кой нов спасител издигаме?кунева!!!!айде моля ти се.казвай.
18
2
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
тоя лаф за "зависимостта " от Русия тръгна от американското посолство ,откъдето впрочем идват и всички останали тегоби на човечеството!
17
0
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
колега не мисля че гербер може да бъде синоним на каквото и да е човешко!
16
2
 
27
 
! Отговори
AHA преди 11 години
*** народ слаба държава.Ако Европейците бяха независими от руския газ защо немците пуснаха 2 северния поток,а южния през България ще отиде чак до Франция? Дори и да има газ,той ще осигури само 7% от българските нужди и пак оставаме зависими от Русия както цяла Европа,само че от чешмите ще пиете газ,почва и вода няма да има.Толкова ли сте тапи да не зацепите че еврейската шеврон иска да експлоятира не само земята ни ами и да ни заличи като нация.Това се нарича изкуствен геноцид заради няколко милиона в джоба на пожарния.Тоя трябва да се изпрати на доживотна ваканция
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-навити за шистовият газ са поляците. То е ясно. Смята се, че имат огромни залежи. Нека да ги оставим, да видим какво ще стане - еко катастрофа или забогатяване. Нашият няма да се премести в друга страна. И ако го има няма да се изпари.