Разпределят служебно ниви за арендатори

Регистрацията не е срещу собствениците, успокояват от министерството
Обновена: 13 юли 2012 19:55 | 13 юли 2012 19:01,
80
Разпределят служебно ниви за арендатори
Снимка: Булфото

Собствениците на обработваеми земи, които не са ги дали под наем, трябва да заявят в местните служби по земеделие дали ще използват имота си до 31 юли.

В противен случай нивите им ще бъдат разпределени служебно на арендатори в района, информира БНТ, след серия от сигнали на притеснени граждани.

От Министерство на земеделието и храните успокоиха, че регистрацията в никакъв случай не нарушава правата на хората.

Напротив - собствениците трябва да декларират терените си в поземлените комисии, само ако искат да ги обработват лично, или пък изрично не желаят те да бъдат използвани от друг.

Ако не го направят, нивите им ще бъдат разпределени на база на служебно споразумение между едрите арендатори и собственици в землището.

Това се отнася само за имоти, които са изоставени от стопаните си. И собствениците ще спечелят от това, твърдят в министерството.

„Земеделският стопанин чрез това споразумение е задължен да плаща за ползването на този имот. Той плаща сума, която е в размер на средното рентно плащане за района. Сумата се изплаща в извънбюджетна сметка на общината и в 3-годишен период собственикът може да отиде и да си получи парите“, разясни Лилия Стоянова от Главна дирекция "Земеделие и поземлени отношения".

Ако теренът вече е отдаден под наем или аренда, той не може да се разпредели за служебно ползване, уточняват от земеделското министерство.

Когато нивите се разпределят служебно, интересът на собствениците е най-добре защитен, обясняват експертите.

Причината е, че понякога земята се обработва без стопаните й да знаят и не получават нищо в замяна.

Сега това нямало как да се случи, защото ако в земеделската служба няма официален договор за аренда на съответните ниви, те автоматично ще се разпределят към коректен арендатор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
badeli преди 11 години
Аз съм дребен ЗП При разпределението ние не участваме равноправно На дребните не се разпределя служебно от нас само се изискват хиляди документи и удостоверения че не сме престъпници и ни се обяснява колко било незаконно да обработваме пустеещи земи защото нямаме правно основание така едрите ни притиснаха и ни оставят без възможност да си жраним семействата
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май тоя път ще горят ниви и комбайни.И Миро и Бойко да не питат защо.....направо ще се *** от народното опълчение.
64
3
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Не виждам нищо уважително в това да нямаш желание или възможност да идеш да си получиш парите, но да държиш земята ти да пустее дори без да трябва да го заявиш лично. Не съм срешал през живота си по-върла наглост.
63
2
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Дадената разпоредба идеално опазва интересите на собствениците. Те не губят земята си, но тя се използва и даже генерира рента. Опазено е правото на собствениците лично да се разпоредят дали земята да бъде използвана или не.Не може и не бива да се опазва правото на някой, не само да си държи пустееща обработваемата земя, но и да не си поеме отговорността за това. Безграничната лигня и безотговорност не е в интерес на никого, включително и на този, който ги проявява.
62
4
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Този подход се налага поради неизбежните проблеми, които възникнаха заради разпокъснаността на земята и многото пустеещи земи.Тук трябва да се приоритизирант правилно нещата. По-добре земята да се обработва, да произвежда продукт и благосъстояние, отколкото да се опазва правото на *** и Пульо да получат просветление свише за пустеещата си осбственост. Не може да си вееш оная работа в чужбина и да имаш спешни и неотложни претенции към земята си. Правото на безхаберие не бива да е безгранично
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако аз съм собственика,но съм в чужбина как ще ми дадат земята на някого.Ако се върна и нямам друга работа трябва да чакам новия служебен собственик да си прибере реколтата,че да си ползвам имота. Ако съм арендатор и ми дадат служебно земя,но е на лошо място,годината е сушева или удари градушка,или нямам възможност да обработвам още земя.Какво ще правя за да платя рента на някого.Не съм юрист,но мисля че се натушават правата на хората и в двата случая,А ИЗРИЧНО СЪГЛАСИЕ няма
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По този начин арендаторите стават реални собственици... Истинските стават нещо като крепостни селяни - искаш, не искаш големия арендатор ще ти обработва земята. Легално или нелегално. Ако си изтеглиш имота, все едно, щети го засеят и обработват и след три години може и да получиш някой стотинка. Лобистко - на едрите арендатори много им се усладиха парите от ЕС, антиконституционно и реално отнемане на собствеността.
59
1
 
10
 
! Отговори
666 преди 11 години
Странна форма на представителност на държавата в отношенията арендатор и арендодател ??!Неприятния момент е, че ДЪРЖАВАТА В ЛИЦЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ изплаща на собственика след 3-ри години получените от арендатора средства !по този начин собственика на имота кредитира държавата с парични средства без да получава лихви за ползването на тези средства.ОТДЕЛЕН ВЪПРОС Е КАКВА ЩЕ Е СУМАТА КОЯТО МИНИСТЕРСТВОТО ЩЕ ПОЛУЧИ ОТ АРЕНДАТОРА И КОЛКО ОТ НЕЯ ЩЕ ВИ ПРЕВЕДЕ СЛЕД З ГОДИНИ
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се, дали кооперирането на дребните собственици не е някаква защита срещу насилствената комасация с цел смяна на собственика и разпродажба? Лошото е, че кметовете са в подчинение на партийните централи и повечето нямат интерес да съдействат на съселяните си да създават кооперации.
57
5
 
3
 
! Отговори
Немо преди 11 години
Естествено тази земя беше изкупена на посочените цени от тези които имаха интереси и свободни капитали (сещаме се кои).Гордите собственици получиха за наследствените си земи , с които дядовците им са изхранвали сигурно целия род, няколко жълтици!Колкото за една немска кола на старо!Те бяха ограбени повторно!При това "доброволно".Останалите които искат да работят и да се изхранват от земята си, оцеляват за сега, но утре ще се срещнат с "комасаторите"и болшинството ще бъдат "комасирани" за жал!
56
5
 
4
 
! Отговори
Немо преди 11 години
На първо място раздробяването на земята доведе до разсипването на селското стопанство заради огромните площи които останаха необработваеми.България от износител на земеделска продукция се превърна във вносител.Втория резултат, беше това, че, тези на които беше върната собствеността върху земите, всъщност бяха ИЗМАМЕНИ!Пазарът на земя който се формира от дребните собственици, които не могат (или не желаят) да я обработват, свали цените до там, че дк. земя, струваше колкото приличен костюм....
55
0
 
6
 
! Отговори
Сега като се върнем преди 11 години
Сега като се върнем, от чужбината, и като видим, че ония ми ти "Арендатори" ми ползват имоту. БЕЗ мое позвопление, някак служебно разпределен. Меожем ли да ми натоковаме, таковата, като им разпределим служебно няколко котейла *** в Арендадорския автопарк? Как така че ми го ползват, аз мое да си желаем да си отглеждаме тръни за износ.
54
5
 
0
 
! Отговори
Немо до 61 преди 11 години
Всъщност, това беше официалната версия - държавата обезщетява всички ощетени от комунистическия режим.Върна им "бащинията" и ги направи "горди собственици" на дедовите им земи.Какво се случи всъщност?За тези 50 години, децата и внуците, на голяма част от ощетените са преселени в градовете и са прекъснали връзката си със земята.Част от останалите на село искат, но не могат да я обработват (с Белчо и Сивушка не се получава).Резултатът от това беше чудовищен! - следва
53
0
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
Тотке, не разбираш, че целта на мероприятието е само по-лесна продажба на българската земя.Повечето собственици на ниви и да искат да ги обработват, не могат. Защото нямат средства за инвестиране в регистрации, техника, семена и пр.И защото дребният собственик на село няма никаква защита от групови нападения.Шансът е за богати и няма нищо общо с интереса на ДРЕБНИТЕ български собственици!Това не са обичайни капиталистически отношения, а направо разпродаване на българска територия!
52
0
 
6
 
! Отговори
Oleee do 60 преди 11 години
Sy6tata tazi be6e izp. direktor na Melinvest. Samo v STZ toq fond unishtoji Azotno-toroviq zavod, Domostroitelniq kombinat i Mesokombinata. Taka 4e taq naistina si vyrshi mnogo dobre rabotata!!! Ama ne v polza rodu.
51
5
 
1
 
! Отговори
alf преди 11 години
NAI-SETNE V BULGARIA ZEMIATA SHTE SE VODI NA OTCHET.AKO PRIKLIUCHAT I SAS IZNUDVACHITE,GRESHKA NIAMA DA IMA.
50
6
 
2
 
! Отговори
Тотка Михалева преди 11 години
Съгласна съм с това. Много ниви не се обработват. На хората които искат да се занимават с това трябва да им бъде даден шанс.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно Законът за земята от 1992 реално върна земята на стотици хиляди дребни собственици,върна им бащинията,направи ги истински собственици без условности,без служебни бележки,без заверки от партийния секретар или Служба не Знам си коя!Но в последните години стръвта и желанието на новите червени "капиталисти" да заграбят отново собствеността на хората лека полека избуяват и точно тази идея е част от пъкленият им план.
48
7
 
0
 
! Отговори
Do nomer 53 BIG AL преди 11 години
Do nomer 53 BIG AL! Otnosno onaya ,,selyanka ot Sliven''!!!! Kolega, spored men Desislava Taneva idealno si vurshi rabotata, zalko che ne stana ministur zastoto e mnogo po kadurna ot Miro Naidenov. Horata koito ne si obrabotvat zemyata i tya pustee, podchertavam PUSTEE, tryabva da budat prinudeni da dadut vuzmoznost tya da se obrabotva, da dadut vuzmoznost na tezi koito ne iskat da murzeluvat da iskarvat pari, zastoto v taya strana mnogo hora samo chakat parite da im padnat ot nebeto. Podkrepyam
47
0
 
10
 
! Отговори
МОЛЯ ВИ! преди 11 години
От страна на държавата (управляващата партия няма значение!), това е стъпка към комасацията на българската земя!След години арендаторите ще придобият собственост върху малките ниви и ще могат да продават на едро, за да задоволят интереса на богатите чужди инвеститори.Затова, МОЛЯ собствениците на малки ниви да декларират, че не желаят те да бъдат използвани от друг.Държавата разчита на тяхното незнание и пасивност!