Две банки (КТБ и VTB) може да придобият БТК

Очаква се сделката да бъде приключена през септември
20 юли 2012 11:45, Бойчо Попов
67
Две банки (КТБ и VTB) може да придобият БТК
Снимка: БТК

По всичко изглежда, че "Българска телекомуникационна компания" АД (БТК) скоро ще има нови собственици. По информация на Investor.bg купувач на телекома ще бъде консорциум между КТБ и VTB.

Два месеца, след като стратегическият инвеститор Turkcell получи официално уведомление, че кредиторите на телекома прекратяват усилията си да намерят купувач, се оказва, че все пак сделка ще има, но не с турската компания.

БТК e получила уведомление от Royal Bank of Scotland (RBS), координатор на главния координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК, че съветът и компанията майка на БТК принципно са се споразумели относно условията за продажба на компанията на двама финансови инвеститори, се казва в уведомление на БТК, публикувано чрез БФБ.

От компанията очакват сделката да бъде приключена през септември 2012 г. Сделката подлежи на одобрение от страна на инвеститорите, на някои компании от групата и на старшите обезпечени кредитори, които в момента са в процес на одобряване на споразумение за основните условия на сделката.

Планира се продажбата и преструктурирането да бъдат осъществени чрез компромисна схема, която се очаква да стартира по-късно този месец.

Според предложените от инвеститорите условия за преструктуриране, те ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие, като миноритарен дял ще остане за старшите обезпечени кредитори. Дългът на концерна ще бъде намален до 588 млн. евро.

Офертата на инвеститорите включва възможности за старшите обезпечени кредитори да продадат експозицията си на инвеститорите по време на приключването на сделката.

В случай, че бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро.

Така ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0,81 лева и 1,92 лева на акция, или общо между 234 и 554 млн. лв.

В момента мажоритарен собственик на БТК с 93,99% от акциите е "НЕФ Телеком България" ООД – консорциум, начело на който някога беше AIG.

Приключването на сделката обаче зависи от определени условия, включително получаването на одобрение от съответните регулаторни органи.

След приключване на придобиването и при спазване на българското законодателство, новият мажоритарен собственик на БТК ще направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции на БТК.

За последната половин година БТК отчете 428,03 млн. лв. приходи и 27,56 млн. лв. печалба. Увеличението в печалбата е повече от 43% в сравнение със същия период на миналата година.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: БТК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Velev преди 11 години
Публична тайна е че Прокопиев не плаща редовно заплатите на служителите си и ги ангажира със съчинителството на материали срещу враговете му. А относно Павлов мога да отбележа, че безкрайно ми е интересно как този бивш психиатър нямащ абсолютно нищо общо с журналистиката успя да си присвои най-влиятелните медии :) Със сигурност не чрез висок морал и професионализъм. Дори тръгна да прави доноси в ЕС, че наша банка давала пари на конкуренцията. А че той изпра сума пари като закупи Труд и 24 часа премълча тактично:)
60
0
 
1
 
! Отговори
kocito преди 11 години
Изданията около групата Икономедиа ще дойдат нещо като съвременен вариант на Работническо дело, който бълва тонове манипулирана информация и деликатно подвежда читателя с непотвърдената си информация, а всички опити да се опонира на това статукво биват мигновено парирани от ***. Смешна картинка!
59
0
 
2
 
! Отговори
Zmei Gorianin преди 11 години
Добре казано е олигархична цензура:) Но откак приближеният на Прокопиев Л. Павлов завзе бившите ВАЦ-ови ежедневници все се чудя как стана така, че толкова ограничен човек си присвои ежедневници като Труд и 24 Часа и чрез тях съсипа реномето на сума народ, включая и експрезидента!
58
0
 
2
 
! Отговори
alesia преди 11 години
Леле, тук сме по-зле и от Китай по отношение на цензурата и ако там тя е политическа, у нас е олигархична. На гуруто на Икономедия Прокопиев май не му изнася, че лъснаха консултантските му провали покрай сделката с БТК по времето на царя, от която и момчето от Делиормана се облажи здраво, после консултира и НЕК и паралелно с това бъдещият купувач EVN..., а подопечните му плащоносци журналята веднага парираха всички опити неудобната истина да лъсне, хората обаче не са толкова късогледи.
57
0
 
1
 
! Отговори
fridzider преди 11 години
Вие пък! Като че ли не знаете, че главен редактор на Икономедия е съпругата на Прокопиев, която коли и беси там. Шуробаджанащината е убила професионализма и професията журналист вече е заменена от тази на наемни ПР агенти. Не се чудя на олигархичната простащина, а на журналистическата продажност. Словото вече е морално деградирала стока, която се търгува само ако служи за благото на чичко паричко.
56
0
 
2
 
! Отговори
Didunka преди 11 години
Какво е това тенденциозно *** на коментари в Дневник и Капитал?! И преди ми се е случвало да ме отрежат, ама такава поголомна сеч никога не е било. Май олигархичните битки от медиите на Павлов и Донев бяха прехвърлени към техния сателит и близък приятел Прокопиев, с който си лансират и цяла новичка партия с едничката цел да отърват съдилищата, а в същото време не спират да нападат основните си конкуренти.
55
0
 
2
 
! Отговори
Дафин преди 11 години
Как е възможно в 21-ви век сайтове като Дневник да трият коментарите на своите потребители. Това определено нарушава свободата на словото. Аз съм просто възмутен - днес написал няколко гневни коментара по темата за продажбата на БТК и всичките ми бяха изтрити - явно не собственице на медиятя Иво Прокопиев и Теодор Захов не им изнася да се коментира темата. Щото споменах консултантската фирма на Прокопиев "Булброкърс" - и започнаха да ми трият кементарите.
54
0
 
2
 
! Отговори
arateon преди 11 години
Хора, дайте да направим една фейсбук група, за дето ни трият коментарите, една "Анти-Икономедия" група да направим - срещу Дневник и Капитал. Да видите колко хора ще се включат, които са възмутени от отношението на медията към свободата на словото, в това число изразяването на мнение посредством коментар. И да се разбере защо на точно определени хора с точно определени мнения им се трият коменатарите!
53
0
 
2
 
! Отговори
Doncho преди 11 години
Не мога да си обясня как уважавани медии като Дневник и Капитал си позволиха да трият коментари днес? Толкова разчитах, че те са едни от малкото безпристрастни сайтове у нас, а се оказа, че обслужват определени интереси и не търпя никаква критика. Вече към тях гледам с друго мнение по разбираеми причини.
52
0
 
0
 
! Отговори
Lilit преди 11 години
Жалко е човек да види как четвъртата власт преминава в ръцете на олигарсите и се превръща от журналистика, подчинена на идеята да изнася ОБЕКТИВНА инвормация в инструмент за търговия с влияние и моделиране на общественото мнение в тази група категорично мога да заявя, че попадат сайтовете от групата на И(в)кономедиа.
51
0
 
1
 
! Отговори
Ивони преди 11 години
Когато човек иска да каже нещо, то той трябва да може да го прави. Дневник и Капитал днес показаха на всички, че не всеки може да изкаже това което мисли и изтриваха определени неудобни коментари, които бяха според всички правила. Въпреки това те си позволиха да ги скрият, поради една или друга причина. Време е някой да им потърси сметка за тези им действия, та да видим какво ще кажат по въпроса те самите.
50
0
 
0
 
! Отговори
Paraskeva преди 11 години
Иво Прокопиев да впрегне слугинажа си и да го обуздае малко, че свободата на словото за която говореше преди време изобщо я няма вече в неговата манипилативна медия. В момента там се трият всички коментари, които подкрепят сделката и хората имат положително мнение за нея! Всички!! И това, ако не е медийна манипулация, кое е!?
49
0
 
1
 
! Отговори
kastrona преди 11 години
Аз като гледам там си коментират едни и същи щатни драскачи, инструктирани да се заяждат с всеки, който има различно мнение, от това на автора на статията:) Живи и здрави да са! Това е най-добрата политика, чрез която ще отпъдят читателите.
48
0
 
1
 
! Отговори
Царя преди 11 години
Браво, искам да я източат до край.
47
0
 
0
 
! Отговори
vess преди 11 години
Човек не може да изрази критичното си мнение дори в Интернет, който се смята за мека на свободното слово. Не стига, че долу споменатите интернет издания са на две печатни медии с вече доста хилав тираж, но пък за сметка на това приличен форум, който обаче се оказа тесен за всички инакомислещи, които изразяват мнение различно от политиката, която следват двете издания, а именно силна подкрепа на определени фигури, в това число разследвани бизнесмени с дела зад гърба си.
46
0
 
1
 
! Отговори
Бримка преди 11 години
Много мразя медии като Капитал и Дневник да се правят на интересни. Не може човек да иска да си изкаже мнението като бял човек и онези да се опитват да налагат цензура на словото. Това го няма никъде другаде, където има демокрация. Характерно е за страните с диктатура и режими, но не и за държава от Европа и членка на ЕС.
45
1
 
0
 
! Отговори
lilava_duga преди 11 години
Сделката за мен е справедлива и много добра. Надявам се, че тук няма да ми изтрият коментара, както в момента правят в Икономедиа - трият всички коментари на хора с различно мнение от тяхното общоприето...Каква наглост!!
44
0
 
0
 
! Отговори
Anita преди 11 години
Явно останаха много малко коректни медии, където можеш да изкажеш свободно мнението си. Дневник и Капитал не са вече измежду тях, защото ограничават словото на изказване. Това за мен е абсурдно, защото има претенциите, че са честни и безпристрастни, а в същност нещата изглежда по съвсем друг начин. Не живеем в средата на 20 век, когато имаше комунизъм и цензура във вестниците и радиото.
43
1
 
0
 
! Отговори
Rangel_55 преди 11 години
А Икономедиа в момента трият коментари на всички, които искат да изразят положително мнение за сделката, представяте ли си!? Няма такава наглост, всичко е ясно обаче - това е защото Мтял подковават Прокопиев и Захов здраво и сега те трябва да плюят срещу Василев и Виваком. Конкуренцията между компаниите е голяма, а иначе и по традиция се пише, винаги срещу Василев и КТБ в Икономедиа.
42
1
 
0
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
Изключително нагло от Дневник и Капитал нещо се случва в момента по темата - всички коментари под статитие за сделката са изтрити и са оставени само тези, които плюят по Василев. Това не е за първи път да ви кажа, случвало се е много пъти. Просто защото на шефовете на Икономедиа не им отърва да се пише различно от това, което заповядват на троловете си. Това е истината.