Nokia изобрети смартфона, но пропусна да го покаже

Компанията винаги е разполагала с добри патенти и отлични решения
Обновена: 27 юли 2012 11:19 | 27 юли 2012 11:19, Бойчо Попов
54
Nokia изобрети смартфона, но пропусна да го покаже
Снимка: Reuters

Още преди десетилетие Франк Нуово знаеше как ще изглежда бъдещето на мобилния интернет. Повече от седем години преди Apple да пусне на пазара своя iPhone, бившият директор на развойния център на Nokia представи пред инвеститори и представители на мобилни оператори телефон с цветен дисплей, чувствителен на докосванията.

С телефона щастливият собственик може да проследява кои ресторанти са в близост, да играе компютърни игри или да поръча червило. Към края на 90-те години финландският производител в тайна своя мисия разработва друг прелъстяващ продукт – таблет с безжична връзка към интернет и чувствителен на докосвания екран – точно онези функции, които днес обединява толкова търсеният iPad на Apple, пише в свой материал Wall Street Journal.

„O, Боже“, казва Нуово, докато разглежда старите снимки на многообещаващите му творби. „Та ние сме уцелили всичко“.

С изключение на разработчиците обаче почти никой друг не е видял устройствата. Те паднаха жертва на корпоративната култура, която наистина инвестираше доста пари в изследвания. Но след това пропусна шанса да изнесе иновациите на пазара. 

През 90-те години Nokia беше начело на мобилната революция. Финландците бяха на границата на това да поведат света към ерата на смартфоните. Сега ерата на смартфоните е тук, а компанията се бори с всички сили да представи конкурентни продукти. В същото време акциите на Nokia губят все повече от стойността си, а хиляди служители се страхуват за работните си места.

14 години подред Nokia заемаше първото място сред най-големите производители на мобилни телефони в света. На всичко това обаче бе сложен край. Тази година даваната някога за пример финландска компания бе изпреварена от конкурента си Samsung Electronics.

Производителите на евтини телефони също наваксват бързо изоставането от Nokia. Делът на компанията в продажбите на мобилни телефони е намалял през първото тримесечие до 21%, показва докладът на пазарните анализатори от IDC. През същото тримесечие година по-рано пазарният дял бе 27%. А в рекордната година – в края на 2007 г., делът на Nokia беше 40,4% от всички продадени мобилни телефони.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
15
 
! Отговори
до НСС преди 11 години
абе ти още ли си тук? Нали ти казаха сваляш там квото API намериш (кеф ти андроид, АйФоня, WM7 и т.н.) и да си гледаш фетиша... и поздрави на *** от украйна майна
13
8
 
2
 
! Отговори
usa преди 11 години
mnogo ste na zad detca
12
4
 
19
 
! Отговори
до НСС преди 11 години
напротив,в кол центра работят българи,тк той е в БГ и недей да говориш глупости
11
4
 
18
 
! Отговори
Хуманоид преди 11 години
"ericsson p800 2003 годнина" О боже чак сега разбирам че чукалото за орехи на баба всъщност било телефон. Ох дано не разбере това ще я съсипе
10
4
 
12
 
! Отговори
Android преди 11 години
Първия телефон с голям тъч дисплей на пазара тук беше Sony ericsson p800 2003 годнина.Можеше да се ползва със хардуерна клавиатура или без. Когато хардуерната клавиатура я няма телефона прилича като днешните smartphone. Телефонабеше със операционна система Symbian на Nokia. В тези времена Apple бяха малко известни в България и се разминаваха с фалита а Нокия бяха N1.Поздрви на феновете на ябълката на раздора
9
13
 
14
 
! Отговори
nikolov преди 11 години
Само да припомня ,че Нокия първи пуснаха телефон/таблет с Андроид (справка n800). Първия популярен модел с тъч също беше техен (справка 5800). Основната им грешка според мен е ,че насочиха усилие в заключване на софтуера (symbian 9.2 / 9.3 / ^3) , вместо да предоставя куп ненужни безплатни приложения на потребителите си. Втората голяма грешка е да се опитват да съживяват умряла ОС като windows. Все пак продължават да правят най-качествените телефони от нисък клас и са съвместими с Garmin.
8
9
 
40
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
Nokia правят най добрите телефони... с фенерче...
7
12
 
15
 
! Отговори
Blake преди 11 години
На Симбиан ли викаш достатъчно добра ОС? Тва прилича и работи като нешо от миналия век :)
6
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе точно windows-a им е косура. Нокия много преди бяха загубили пазар. Изтърваха влака. Сега и на андроид да минат вече е късно
5
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори да не бяха пристанали на Андроида, финландците си имаха достатъчно добра OS за да конкурират, ама не - Windows, та Windows! Е, резултатите са налице! И за мен Нокия вече не съществува!
4
13
 
38
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Нокиа решиха да си партнират с Майкрософт, вместо с Гугъл и това им беше голямата грешка. Както виждаме Самсунг и ХТЦ са номер едно заради Андроид системите си.
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си разчиствам акциите от там значи?
2
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нокиа умря до 2 години ще са в историята или ще бъдат купени от някой но като марка най-вероятно ще престанат да съществуват.
1
3
 
62
 
! Отговори
Фена преди 11 години
XEROX са измислили мишката, но Apple са я използвали в компютъра си Lisa, като дори е послужила са основа на новия тогава(1984) графичен интерфейс на операционната им система. А друга операционна система DOS, която направи Microsoft милиардери също е дело на фирма от Сиатъл, която Бил Гейтс купува за 50 000 долара. Това е една от големите трагедии на бизнеса. Компаниите да имат *** шефове и страхотен персонал.