От октомври найлоновите торбички по-скъпи с 35 ст.

От 2014 г. екотаксата за неразградимите опаковки става 55 ст. за бройка
Обновена: 10 сеп 2012 10:06 | 10 сеп 2012 10:06,
120
От октомври найлоновите торбички по-скъпи с 35 ст.
Снимка: БТА

От първи октомври при всяка покупка с найлонови торбички клиентите ще плащат и продуктова екотакса от 35 стотинки, а от началото на следващата година размерът й се увеличава с още 10 стотинки.

Това съобщиха за Investor.bg от Mинистерство на околната среда и водите по повод нормативните промени, извънредно въведени заради продължаващото масово използване на изкуствените чанти, чието потребление се очакваше да бъде ограничено, така че хората да не използват замърсяващи природата опаковки.

През миналата година администрацията въведе продуктовата такса от 15 стотинки само за торбичките с дебелина от 15 микрона, което доведе до нужния резултат, като магазините престанаха да ги използват.

Изискването влезе в сила от първи октомври 2011 г., като само след три месеца произвоидителите прекратиха производството на тези торби заради 70-процентния спад в тяхното използване, поясни Антон Пейчев, експерт в екоминистерството.

Въпреки че от тази година таксата нарасна на 35 стотинки за торбичка, употребата им не намаля, като потребителите се насочиха към по-дебелите опаковки. Това наложи извънредните промени, които да въведат такса и за дебелите пазарски чанти, позволяващи многократна употреба.

„Целта на екотаксите е не толкова да се събират приходи от нея, колкото да бъде ограничено използването на найлоните“, поясни още експертът. Той припомни, че от 2011 г. досега приходите от екотаксите са минимални. За първите три месеца са били събрани 4 хил. лв.

Самата наредба залага таксата да нараства с по 10 ст. за всяка година, така че до 2014 г. да стане 55 ст.

В първия вариант на наредбата администрацията не беше заложила преференция за производството на книжни и друг вид биоразградими пазарски чанти, но от първи октомври по настояване на бизнеса в наредбата изрично беше записано, че няма да има екотакса за тяхното производство.

Целта е да се формира култура у потребителите за опазване на околната среда и за ограничаване на производството на замърсяващите опаковки, поясниха още от екоминистерството.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
с тая логика, не ти трябват торбички въобще, направо изсипва всичко до казана, защото бай *** тъй или иначе там ще го изсипе. Хем ще спестиш парите за торби и чували, хем ще спиш с чиста съвест - то от тебе не зависи, пък и никой не те "одрал" с измислени каузи
78
4
 
7
 
! Отговори
алоооо преди 11 години
тъпацииииии-върнаха ни със 100 и кусур години назад-сега ЩЕ БЪДАТ ВЕЧЕ НА МОДА ДИСАГИТЕ и бохчичките....
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де , а торбите с които извърляме *** си у дома не са ли найлонови? Дали тези за пазар или онези за *** ,нещата са еднакви откъм замърсяване.
76
1
 
0
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
... чета ти какво пишеш, та се чудя, да плача ли, или да се смея.значи за да нямаш ти усложнения, какво става около тебе не е твоя работа.ами хубаво, тогава защо се дразниш от ***? кой да откаже *** да ти ровят в ***, дедо господ ли?
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До умниците дето искат спирането на торбичките, а не оптимизиране работата на сметоизвозващите фирми. Ето почвам аз да си нося линената торбичка с мен, дотук хубаво. Но трябва да си изхвърля органичният *** и какво правя. Копувам си найлонов човал за смет. Изхвърлям го и минава бай ***, вика си я ударих киоравот - вади чувала от казана изсипва всичко наоколо и хоп става пак същото. Разберете само ни дерат с разни измислени каузи, ими елемнтарни решения, но нямат сметка от тях - не им дреме
74
2
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
а ти, умнико, излизал ли си от населеното си място?това, дето го разравят *** и кучетата, е нищо, в сравнение с това, дето се изсипва по незаконните сметища по дерета и край пътя. И е капка в морето, в сравнение с това, което стига до законните сметища, но го отвява вятъра.Вервай си, че *** и кучетата са ти проблема. А, да не забравиш и тия, дето си хвърлят *** от балкона.
73
2
 
1
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
допреди да ти прочета коментарите, нямах никаква идея, дали живееш мъдро.
72
3
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
Хайде стига с тази 'фондация' 'Кеше'... Стоящите зад нея са доказани Интернет измамници. Само такива като @Алтернатива, както и тези вярващи в чудеса или пък в конспирации им се връзват :-) Като толкова им вярвате защо не им направите едно дарение от 500 евро например? Те това само и чакат :-)
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зарязах ги тези торбички отдавна.Ходя си с торбето от мола и ич не ми пука.
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Събирането на *** не е решение, защото дори и на сметището са нужни над 100 години за да може наелоновите торби биологично да се разградят! Може би най-правилното е изобщо да забранят ползването на наелонови пликчета.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Носете си винаги със себе си платнени чанти за пазаруване, пътувайте с метрото и т.н. и няма да плащате такса за наелонови торбички, 2 лева за паркиране в центъра и т.н.
68
2
 
4
 
! Отговори
до 79 преди 11 години
Прав си мързи ги полицаите. Миналата есен празните кофи ги духаше вятъра и те се движеха по цялата Сливница, слезнах издърпах двете кофи и ги сложих легнали да не са но колелата си.Като се връщах след два часа пак бяха на пътното платно. Обадих се на 112 ми казаха, че са частна собственост на сметоизвозващата фирма и да се свържа с тях. Отидох до 3-то районно и те ми се изсмях. Казаха да седна и да изчакам и така почти два часа. Накрая ми казаха че нямат ресурс и да съм звънял в общината.
67
1
 
7
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
Не трябва да се оптимизира работата на фирмите за смето събиране, трябва да се направи работеща система за разделно събиране, а не както е сега да изсипват всичките разделно събрани *** наедно и трябва най - накрая да дадът да се правят частни рециклиращи цехове, а не както сега Тиквата не иска да издава лицензи на никой, а и не иска и да построи държавен или общински цех както обеща, а само прехвърля *** от община в община. Преди Доган и Станишев му бяха виновни, а сега?
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 79Извини ме ,но боят не може да оправи нещата! Най- много ако е *** да последва оплакване и после да плащам за нанесена телесна повреда. С очите си видях как бутнаха дете под кола заради осъждането на шофьора после ,той успя да спре и те го псуваха докато не изчезна по пътя. Ще стоя да *** да възпитавам клошарите и ***... четеш ли какво пишеш?
65
6
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 11 години
Именно, и затова трябва да се намалят торбичките? Трудно ли ит е да свържеш двете неща?
64
3
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
а ти го гледаш клошаря и викаш "не е моя работа", нали?като пребиеш някой за дете е освинил пред къщата ти, и го накараш да си почисти, може пък и да се променят нещата.то има и друг проблем - ченгетата от нас не е6***ват да пипнат нещо, дето не им е конкретно възложено.В Австрия например пътен полицай ако види някой да бере цветя в парка, ще иде да го глоби. Тука Ушев гледа как *** демонтират перилата на подлеза но чака някой да завие без мигач, за да го глоби. Това глоба за *** ..
63
1
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
А ти ходил ли си на сметище да видиш какво е там и как всичко хвърчи наляво и надясно.
62
1
 
3
 
! Отговори
от 71 до 73 преди 11 години
Абсолютно си прав/а!Трабва по сериозно да се дискутира това. Когато беше кампанията на бтв за почистването 10000 пъти ги помолих ако трябва и платен репортаж да направят по темата, а те ми казаха да се занимавам с неща, от които разбирам, а не с това.
61
3
 
1
 
! Отговори
Алтернатива преди 11 години
Иранският инженер по ядрени технологии Мехран Тавалоки Кеше.Ето част от официалното изявление на фондация Keshe по въпроса:След среща на Фондация Keshe с посланици на всички държави, поканени в Брюксел на 21 април 2012 г., сега нашата покана е адресирана към народите на света да присъстват на заседанието на 6 септември 2012 г. на Фондация Keshe в Ninove, Белгия (или където другаде те предпочетат) чрез своите посланици и ръководители.След като установихме, че нашата технология работи перфектно, ние поканихме представители от всички страни на първото нейно представяне на 21 април 2012 г. Посланиците на някои страни присъстваха на тази среща, но други предпочетоха да игнорират поканата, поради външен натиск. Те решиха да не присъстват или пък се оттеглиха от срещата в последната минута.С тази втора покана ние директно и недвусмислено ние каним лидерите на всеки народ, да участват от името на своите правителства в следващата среща на фондацията на 06.09.2012 г. Същите лидери могат да определят експерти, които да участват заедно с тях на срещата.През последните шест години ние използвахме международната патентна система, за да се гарантира, че всички нации и водещи учени от цял свят ще могат да разполагат с копие на нашите патенти като свое притежание. Тези патенти ще могат да бъдат изтеглени от европейския сървър за патенти.Така избегнахме всяко евентуално блокиране на тази технология от което и да е физическо лице или група, и с това гарантирахме народите да могат да ползват безпрепятствено нашите патенти за производство на електроенергия, медицински системи и пространствени пътувания.По този начин, методите, използвани в миналото за блокиране на международното развитие, сега не ще могат да функционират. Сега всички народи ще имат еднаква възможност да работят заедно за развитието на тази технология по безпроблемен начин.Основният момент е, че нашата технология е проектирана така, че да бъде свободна и достъпна за всички правителства, в полза на всички свои граждани. Чрез системите, които ние сме разработили, всички страни ще могат да имат достъп до енергията, водата и храната, от която се нуждаят, както и до нови методи на здравеопазване и транспорт всичко това с много малко разходи.Според устава на Фондация "Keshe", всички технологии са собственост на народите на света. Патентите представляват активи на всички хора на тази планета и право за монопол и собственост не може да бъде заявено от никое лице, организация или нация. Това означава, че всички приходи, генерирани от технологиите, принадлежат на нацията, която ги използва.Ние ще публикуваме списък на страните, поканени на срещата на 6 септември 2012 г. и е-имейл адресите на тези, които ще получат покани. Така че ще бъде въпрос на избор на всяко отделно правителство да бъде представено на тази среща.Въпреки че това послание ще достигне до всяко посолство, копие на адреса и текста му ще бъдат публикувани във форума на фондацията и на сайта ни, за да могат гражданите на съответните държави да са наясно с офертата. След това ще бъде давана информация на всяко лице, което я поиска, както и ще съобщим имената на всички делегати, които са утвърдени, а също къде и кога ще се срещнат.След тази среща, представянето на 21 септември 2012 г. ще бъде първата стъпка в програмата за обучение на Фондацията Keshe, на която тя ще сподели своите знания и да ги направят достъпни за хората по целия свят. След като тези нови технологии и ползите от тях станат известни на широката общественост, лидерите на всяка нация трябва да решат как да ги приложат в полза на всички.От този момент натам има две възможности: или ние всички работим заедно за да променим живота на всички хора на земята към по-добър по подходящия за това начин или напредналите държави в света ще бъдат отговорни в близко бъдеще за наводнението от милиони имигранти, които ще засипят големите градове.Ние сме готови да предоставим тази технология на представители от всички краища на света, така че те да могат да разбират нейните последици, както и промените, които тя ще донесе.От сега нататък, ние можем да гарантираме, че занапред никое дете или възрастен не ще трябва да умира от жажда или глад и че никоя нация няма да може да бъде е атакувана от друга, защото потенциалните приложения на новите технологии във военната сфера са толкова ужасно разрушителни, че нямаме друг избор, освен да приемем факта, че борбата за ресурсите на планетата трябва да остане в миналото.За лидерите на малките държави и региони на Земята е добре отсега да помислят за защитата на националните активи. Но тяхната защита ще бъде отговорност също и на всеки човек, за да се гарантира, че ресурсите на отделните държави ще си останат на тяхно разположение. Нашата технология ще бъде споделена , за да се покрият основните нужди в световен мащаб от енергия, вода, храна и здравни грижи.Фондация "Keshe" игнорира цвят на кожата, националност, религия или политическа принадлежност така, че нашата покана е към всички правителства да определят екип от учени, за да дойдат и да видят нашата технология от първа ръка. След това те могат да решат дали да я използват или не. Ако лидерите на някоя държава игнорират тази покана, тогава страната им няма да има друг избор, освен да последва примера на развиващите се сега страни.Ние призоваваме народите да започнат възможно най-скоро процеса на глобално сътрудничество, тъй като веднъж щом тези системи влезнат в експлоатация, границите между държавите ще са без значение.Ние сме подготвили почвата за смяна на посоката на развитие за човечеството и през следващите месеци ще видим това. В близко бъдеще хората ще осъзнаят, че ние сме тук, за да служим на другите, така че всички ресурси да са на разположение на всички люде по едно и също време и в еднаква степен.
60
3
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
ти сериозно ли мислиш, че торбите по полето идват от разровения *** от кофите?

Спонсорирани публикации