От октомври найлоновите торбички по-скъпи с 35 ст.

От 2014 г. екотаксата за неразградимите опаковки става 55 ст. за бройка
Обновена: 10 сеп 2012 10:06 | 10 сеп 2012 10:06,
120
От октомври найлоновите торбички по-скъпи с 35 ст.
Снимка: БТА

От първи октомври при всяка покупка с найлонови торбички клиентите ще плащат и продуктова екотакса от 35 стотинки, а от началото на следващата година размерът й се увеличава с още 10 стотинки.

Това съобщиха за Investor.bg от Mинистерство на околната среда и водите по повод нормативните промени, извънредно въведени заради продължаващото масово използване на изкуствените чанти, чието потребление се очакваше да бъде ограничено, така че хората да не използват замърсяващи природата опаковки.

През миналата година администрацията въведе продуктовата такса от 15 стотинки само за торбичките с дебелина от 15 микрона, което доведе до нужния резултат, като магазините престанаха да ги използват.

Изискването влезе в сила от първи октомври 2011 г., като само след три месеца произвоидителите прекратиха производството на тези торби заради 70-процентния спад в тяхното използване, поясни Антон Пейчев, експерт в екоминистерството.

Въпреки че от тази година таксата нарасна на 35 стотинки за торбичка, употребата им не намаля, като потребителите се насочиха към по-дебелите опаковки. Това наложи извънредните промени, които да въведат такса и за дебелите пазарски чанти, позволяващи многократна употреба.

„Целта на екотаксите е не толкова да се събират приходи от нея, колкото да бъде ограничено използването на найлоните“, поясни още експертът. Той припомни, че от 2011 г. досега приходите от екотаксите са минимални. За първите три месеца са били събрани 4 хил. лв.

Самата наредба залага таксата да нараства с по 10 ст. за всяка година, така че до 2014 г. да стане 55 ст.

В първия вариант на наредбата администрацията не беше заложила преференция за производството на книжни и друг вид биоразградими пазарски чанти, но от първи октомври по настояване на бизнеса в наредбата изрично беше записано, че няма да има екотакса за тяхното производство.

Целта е да се формира култура у потребителите за опазване на околната среда и за ограничаване на производството на замърсяващите опаковки, поясниха още от екоминистерството.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
6
 
! Отговори
до болка преди 11 години
каква алтернатива да ти предложат?да излезе наредба, че си длъжен(на) да ходиш с платнена торба в джоба?нали ще оревеш света ако те задължат.То е твой избор - твоя е инициативата дали ще вземеш алтерантивно да мислиш и да си носиш торбата от къщи или ще плащаш допълнително.Като не можеш да задължиш *** да мисли за природата и да изхвърля торбите така, че да не ги отнесе вятъра, може да го накараш да мисли за стотинки. Колкото и да се палите, това е.
38
2
 
1
 
! Отговори
до търговеца преди 11 години
какво си се разкрещал бе, ще счупиш клавиатуратаникой няма да ти вземе пликчетата :)
37
5
 
8
 
! Отговори
Krasi преди 11 години
Чета коментарите и се питам, кога ли ще доживея милата ми родина да бъде обитавана от умни и здравомислещи хора? А не от мрънкащи индивиди, на които всеки и всичко им е криво! Студент съм в Щутгарт, Германия от 2 години и тук хората масово НЕ използват найлонови торбички, всеки ходи на пазар със своята платнена торба(каквито си спомням като бях много малък ги имаше и в България) или кошница, а за рециклирането сме на светлинни години от тях ама това е друга тема ;)
36
3
 
3
 
! Отговори
bolka преди 11 години
до 33 - а моята баба почти не е ходела да пазари от магазина в селото или пък е слагала покупките в т. н. бохчи. Следва ли да се връщаме назад във времето и да сравняваме живота тогава и днес?Че тази стъпка е направена не от загриженост към природата., защото ще фалират някои български фирми, но в замяна ще се внасят по-евтини от чужди страни. Защото не се предлага алтернатива на найлоновите торбички и то такава, че да не води до оскъпяване, а да бъде стимулираща за клиентите.
35
4
 
4
 
! Отговори
до изтрещелия преди 11 години
с главните букви:кое е единствения начин да си вземеш продуктите от магазина? Я пак? Дядоти и баба ти нали само с найлонови торбички са пазарували за вашите.цигарите ги ограничават по цял свят, ама още се произвеждат навсякъде. Явно ГЕРБ имат влияние по цял свят.Ако си нарушител, никой не ти е виновен, че ти е ниска заплатата и не можеш да си платиш глобата за нарушението. Да си мислил преди да нарушаваш.Тока на *** го плащаше и при СДС, и при служебните правителства, и при НДСВ и БСП
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
32, забраната на наелонови торбички ще доведе до още по голямо изнудване, защото ако си си забравил в къщи чантата за пазар, ще трябва да си купиш чанта за 2-3 лева, а не за 55 стотинки!
33
2
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
а ти ако произвеждаш такива опаковки, ще викаш ли да се затвори производството? самите опаковки не са вредни, за много неща са необходими. Вредно е използването им за щяло и нящяло, тъй като после няма средства за събирането им.Едно време си носехме торби и мрежи, и сега пак можем.Аз си нося торби винаги, когато ходя на пазар. От няколко години вече. На вас възпитанието или образованието ви пречи да носите и вие?
32
2
 
2
 
! Отговори
Пипи преди 11 години
Другото име на тази история е Голямата Далавера. Понеже торбичките се произвеждаха от неподходящия човек сега ще коригираме нещата.
31
5
 
3
 
! Отговори
мим-звероукротител преди 11 години
Търговецо, по-леко с главните букви, че ми напръска монитора със слюнка...Какво се пениш толкова - нали си "търговец", предлагай платненин торбички и ще пазаруваме при тебе ...Или трябва Боко да ти нареди? Това си е чиста проба пазар. Не става с указания от Кутевци или Цецовци.
30
2
 
3
 
! Отговори
xa xa xa преди 11 години
Луд умора няма.
29
1
 
4
 
! Отговори
спокойно преди 11 години
не бери грижа, и с пластмасовите шишета ще стане същотоще ти ги таксуват когато ги купуваш, и ще има апарати, където да ги връщаш за стотинкине че ще прокопса природата от това, но някой трябва да продава тия апарати все пак :)в Европа това си го има от години
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много хора бързо забравиха, че преди 25 години в България де факто нямаше наелонови торбички и всички жени си носеха със себе си чанти за пазар от плат. Безспорно е, че е по неудобно но за биологочното разпадане на наелоновите торбички е нужно 300-400 години!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо просто не се затворят производствата за тези торбички, защо се изнудва населението по този вулгарен начин на подигравка с хората чрез цената и уж възпитание на отношение към неекологични продукти. Това е долнопробно антихуманно отношение на управляващите.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... ако правиш оборот на магазина, магазина може и сам да ти плати опаковките.целта е да се заплащат само необходимите опаковки, а ненужните да не се използватсамо който е виждал какво става в полето или покрай пътя, когато духне вятъра, може да разбере за какво говоримкитайците имата тая забрана от 15 години, ние тепърва я откриваме и оревахте света
25
1
 
8
 
! Отговори
спомени преди 11 години
Еееее, какви мрежички имаше едно време... такива плетени ластични, колко съм ги разнасял като ме засилеха на пазар като хлапак. Че и не заемаха място в джоба.
24
1
 
7
 
! Отговори
търкалета преди 11 години
Наистина, плащането на торбичките е вид данък, който търговците прегърнаха с две ръце и вместо да му се опълчат, те го прилагат много старателно. Не мислят, че стоката им става по този начин като от бит пазар. А, защо само торбичките? Пластмасовите шишета от минерална вода са не по-малко замърсяващи. Пак обикновените хора да носят на гърба си някаква тежест!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не торбичките цапат природата, а *** хора.Празноглавата ламя не може да го проумее това, ама какво да се прави - толкова могат.
22
4
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
ти ако си търговец, аз пък съм мим-звероукротител ...и, не, няма да прочетеш, че заплататите се изравнява с европейските, не и докато плямпаш по форумитеза съжаление, с такива като тебе е пълно в България ...
21
1
 
7
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Увеличението на цената на найлоновите торбички не е толкова голям проблем, колкото този да имаме средствата да пълним торбичките с храна!От друга страна това означава ли, че повишението на цената ще се отрази и на цената на разфасованите или опакованите с найлон продукти? Добре е да следваме примера на богатите страни, но това натоварва допълнително джоба на обикновения българин.А загрижеността за опазване на природата е толкова многообхватна, че не се изчерпва само с найлоновите торбички.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е данък "*** управляващи".Е да де, то повечето хора влизат вече в магазините да си купят по една стока и торбичка не им трябва, но все пак има и много хора което ще се замислят дали да си вземат втора стока ако трябва да платят 55 стотинки данък за нея.

Спонсорирани публикации