БЕХ и дружествата му ще съдействат на разследването на ЕК

Такива процедури е имало и в други страни от ЕС, припомнят от холдинга
3 дек 2012 22:17, Елка Василева
2
БЕХ и дружествата му ще съдействат на разследването на ЕК
БЕХ ще съдейства на разследването на ЕК. Снимка: архив, Reuters

"Български енергиен холдинг" ЕАД и неговите дружества ще окажат пълно съдействие на Европейската комисия и нейното намерение да установи има ли злоупотреба с монополно положение на енергийния пазар в България. Това се посочва в официално съобщение на БЕХ до медиите във връзка с информацията, че ЕК е открила официална процедура срещу холдинга, за да разследва дали злоупотребява с господстващото си положение на националния пазар на едро на електроенергия.

БЕХ е запознат със започналата процедура, посочват от дружеството. Подобни процедури за установяване на злоупотреба с монополно положение са били проведени и в други държави членки на Европейския съюз, като например Полша и Словения през 2011 г.

Още по темата

През същата година и в Чехия към оператора CEZ са отправени твърдения за злоупотреба с господстващо положение.

През 2009 г. към шведския преносен оператор са отправени същите твърдения за злоупотреба с господстващо положение по отношение на експорта на преносен капацитет, през 2007 г. ЕК разглежда и случая с френския EDF и неговите дъщерни дружества за нарушения, касаещи пазара на електричество на големи индустриални потребители, припомнят от БЕХ.

Срещу Белгия също са открити две формални процедури от ЕК, а не е изключено в следващите месеци ЕК да сезира Европейския съд с предложение за налагане на санкции и на други държави членки, посочват от българското дружество.

От юни тази година БЕХ е предприел всички необходими действия и обявява на официалните интернет страници на дружествата си как се транспонира Третия енергиен пакет в работата им, посочват от холдинга. С разделянето на НЕК и ЕСО и обявените от дружествата открити процедури за търговия на електроенергия БЕХ очаква да се приложат на практика либерализационните процедури. След разделянето на НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД ще бъдат преразгледани всички договори за производство и доставка на енергия на пазара в духа на либерализирането му, съгласно енергийните директиви на Трети енергиен пакет, добавят от холдинга.

От БЕХ подчертават, че започналата процедура не означава, че ЕК е установила окончателно нарушение. БЕХ направи всичко възможно като представител на държава членка на ЕС да приложи успешно чл. 101 и 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз, се посочва в становището на холдинга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
А автора неправилно е изписал холдинга - не се казва БЕХ,правилното е ЕБЕХ:)))))))))))Цели 23 години ЕБЕХ......ЖАЛНА НИ МАЙКА БЪЛГАРСКА!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Брех м....ца им европедофилска,набутаха ни го с бандитските ЕОН,ЧЕЗ ,почти ликвидираха Козлодуй а през зимата искаха да не спираме тока за Гърция с което щяхме да станем дискотека,а сега и ще ни глобяват...Мръсни гадни европедофилски ***....А НЕК трябва да се раследва за космическите цени на тока за хората и всички електробандити трябва да се гилотинират,включително и бандитските разпределители!!!БОЖЕ,РАЗДАЙ СПРАВЕДЛИВОСТ И ИЗПЕПЕЛИ НОВИТЕ СОДОМ И ГОМОР - ЕВРОПЕДОФИЛСКИЯТ СЪЮЗ!!!