"Булгаргаз" готви експанзия на газовите пазари

Ще се борим за дела си, обяви шефът на дружеството Димитър Гогов
5 фев 2013 15:52,
0
"Булгаргаз" готви експанзия на газовите пазари
Снимка: архив Reuters

„Булгаргаз“ се готви за експанзия на газовите пазари, стана ясно по време на първата регионална газова конференция, която се проведе в София. Основната тема беше либерализацията на газовите пазари и перспективите за развитие.

Директорът на газовата компанията Димитър Гогов обясни, че няма да прави пречки пред либерализацията, но ще се бори „със зъби и нокти“, за да запази дела си на пазара. Пред Investor.bg той поясни, че е в преговори за покупка на газ от консорциума „Шах Дениз II”. Става дума за 16 млрд. куб. метра газ годишно, които остават след доставката на точката за Азербайджан и Грузия. 6 млрд. куб. метра вече са договорени.

В момента консорциумът води преговори с определен брой компании и една от тях е „Булгаргаз“ за останалите количества.

Що се отнася до клиентите, на които компанията би могла да продава газ, Гогов уточни, че такива ще бъдат търсени след реализацията на газовите връзки със съседните страни – Сърбия, Румъния, Гърция, Турция или Македония. „На първо място обаче е гарантирането на интересите на българските потребители“, допълни той. От неговите думи стана ясно още, че преговорите с консорциума „Шах Дениз II” ще продължат независимо кое трасе изберат те за пренос на газ от Каспийския регион към Европа.

По-рано икономическият министър Делян Добрев обясни, че „Набуко Запад“ е по-добрата алтернатива за България. В същото време дори и да бъде избрана алтернативата ТАР, пак ще можем да получаваме газ, но през системна връзка с Гърция.

Добрев коментира още, че България работи активно „Шах Дениз II” да избере „Набуко Запад“. „Смятам, че позитивите на този проект са, че по него има силно политическо съгласие и е проект от национално значение за всички държави, през които ще мине“, коментира Добрев и допълни, че тръбите на „Набуко“ ще докарат газа до „сърцето на Европа“ и ще има по-голям пазар на суровината. „ТАР се движи по периферията“, смята още той.

Що се отнася до отварянето на пазарите Гогов не отрече, че те ще доведат до по-силна конкуренция, но допълни, че цената не винаги зависи от наличието на повече играчи на пазара. „Цената се определя от пазара, а в България има по-голямо търсене, отколкото предлагане“, допълни още шефът на „Булгаргаз“.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари