Morgan Stanley: Еврото върви към паритет с долара

Очаква се да поевтинее до 1,19 долара до края на 2014 г.
27 мар 2013 18:45, Елка Василева
54
Morgan Stanley: Еврото върви към паритет с долара
Анализатори прогнозират паритет на еврото спрямо долара след две години и половина. Снимка: архив, Reuters

През следващите 2 години и половина еврото може да поевтинее до паритет спрямо щатския долар, тъй като правителствата от еврозоната вероятно ще се опитат да го отслабят, за да подкрепят растежа, прогнозират анализатори на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

Еврото, което изгуби 2,6% от началото на годината, ще продължи да поевтинява, тъй като спасителният план за Кипър събуди опасения за сигурността на банковите депозити в региона, коментира Ханс-Гюнтер Редекер, директор на отдела за глобални валутни стратегии на Morgan Stanley.

Италия се опитва да сформира коалиционно правителство, но досега безуспешно и това също ще окаже натиск на еврото, допълва той.

Политиката спрямо Кипър ще затрудни финансирането в страните от периферията на еврозоната, предупреждава Редекер. „Дългосрочните последствия се крият в това, че монетарната политика в Европа не функционира, кредитирането е замразено, растеж липсва, а фискалната политика все още е фрагментирана. Ето защо е оправдано да сте песимисти по отношение на перспективата“.

Тази сутрин в Токио еврото се търгуваше за 1,2855 долара, след като вчера поевтиня до 1,2829 долара – най-ниското ниво от 22 ноември. Единната валута ще приключи годината при курс от 1,25 долара, а 2014 г. при 1,19 долара, допълва Редекер.

Според усреднената прогноза на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, към 31 декември 2013 г. еврото ще се търгува за 1,29 долара.

„В рамките на 2 години и половина ще сме много близо до паритет между еврото и долара“, допълва той.

През март услугите и производството в еврозоната се свиха повече от очакваното, с което задълбочиха опасенията, че регионът няма да се измъкне от рецесията толкова лесно. Еврозоната приключи четвъртото тримесечие на 2013 г. с най-значимия спад на брутния си вътрешен продукт (БВП) от първото тримесечие на 2009 г.

По-рано този месец президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди прогнозата си, че през втората половина на годината регионът постепенно ще се измъкне от рецесията.

През есента Европа ще последва примера на Япония и ще предприеме мерки за отслабване на валутата си, за да подкрепи износа и растежа, изтъква Редекер.

Още валутни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
6
 
! Отговори
generala преди 11 години
типично еврейска новина,сега всички ще хукнат да купуват "евтини" долари с надеждата да посъпнат. но ще се случи точно обратното и евреите пак ще покриват доволно ръце.сащ печатат повече, точно за да не допуснат посъкване на долара, което ще довърши жалката им кредитно-косуматорска икономика.
10
3
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
..След масовото задлъжняване, вследствие на позитивните очаквания, създаващо куха пирамида от "бъдещи вземания", в даден момент изтеглям наличните напечатани хартийки от пазара, разполагайки с всички финансови механизми за това....След което пирамидата рухва, всички, които са заложили РЕАЛНИ неща за гарантиране на кредита си, ги губят, за да ги придобия аз.... Имоти, парцели, фабрики, цели сектори от даден бизнес.Елементарно, нали?Само защото МОГА ДА ГО НАПРАВЯ.Хиляди трилиони ..;-)))
9
3
 
10
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ЗАЛАГАМ НА РУСКАТА РУБЛА И ДА СИ ЗАГУБИШ ПАРИТЕ....ПАК ЩЕ ТЕ КОМПЕНСИРАТ С......НЯКОЛКО ТОНА ЗЛАТО.....
8
3
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
...Да не забравя! При добро желание, когато искам повече реални неща, стартирам механизма на финансовата помпа: 1. Наливам свежи напечатани пари в най-силната икономика на света (засега) САЩ, като задължа Президента на САЩ с дълг към Фед. резерв. Създавам илюзия за икономическо благоденствие. Фирмите, дребния и среден бизнес, физически лица взимат кредити от МОИТЕ банки. Подставени от мен лица в кредитните агенции оценяват кредитите, като 100% възвръщаеми. Следствие - масови ипотеки..;-))))))
7
3
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
...Бих могъл да изкупувам и продавам долари, евро, всякаква валута държавни облигации и други ценни книжа, бих могъл да управлявам Правителства, чрез подставени платени лица, бих могъл да финансирам или да сривам държави, съществено да влияя на политиката в силните на момента, да реша кога някъде трябва да се проведе война за ресурси, от която да извлека полза...И всичко това на цената на няколко стотици жалки милиарди долари/евро/друга валута.А! харесва ми, че петролът се търгува в долари.;)
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
те така говореха и преди година а преди 2 говореха че щяло да изчезне като трън в окото им е на англичаните и американците това евро.
5
4
 
5
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Ако аз, например, притежавам хиляди трилиони в каквато и валута си поискам, тъй като моите предци са се постарали да се родя, като техен наследник, неприлично богат, то аз и моите съмишленици от тесен кръг такива, които притежаваме поне 50% от банките по света, чрез подставени лица, мога, когато си поискам, да предизвикам криза, на който си поискам пазар или борса, наливайки или изтегляйки огромни суми в дадена валута в даден момент, само защото така ми е изгодно... Елементарно Уотсън..
4
2
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Такава общност е Европейският съюз. Е, затова започват да използват финансови механизми, като поевтиняване на еврото, с цел стимулиране на износа.Е гати паникьорския свят, ако едно прибиране на руските офшорни капитали от Кипър следва да се тълкува като колапс на еврото.Финансовият свят не се управлява от толкова елементарни логики. Напротив, логиките се залагат от тези, с неприлично много пари, и със завидна позиция, чиято изгода в даден момент диктува финансовите пазари.;-)))))))))
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
evroto rasbi srednata klasa na evropeiskite strani. goliama izmama e.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е и кво от т'ва?
1
3
 
9
 
! Отговори
Граждани на РБ преди 11 години
Мда бе. Доларът расте, явно сега някому (с неприлично много пари) му е изгодно да расте. Дайте сега да напомпаме допълнителна паника у притежателите на еврови позиции, та да купуват долари, поскъпващи долари.Някой печели от тая цялата работа, но не и дребните спестители в евро.Всъщност, в общност със сравнително затворено производство, поради висока себестойност, официално отричаща евтиното производство на енергия (като ядрената енергия), какво може да се очаква? ;-)))))))))))))))