Все повече българи купуват имоти по морето

Средната цена на сделките е около 30–35 хиляди евро
Обновена: 5 авг 2013 17:31 | 5 авг 2013 16:49, Миглена Иванова
35
Все повече българи купуват имоти по морето
Снимка: Investor.bg

Затвърждава се тенденцията за засилване на активността на българските граждани на пазара на ваканционни имоти, каза на пресконференция председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Иван Велков.

Купуват се имоти в населените места предимно по Южното Черноморие, включително селски къщи и парцели, но със собствени средства и за собствени нужди.

Средната цена на сделките е около 30–35 хил. евро, като при руските купувачи психологическата граница е 50 хил. долара.

Според Велков се наблюдава ръст и на пазара на дългосрочни наеми на ваканционни имоти, включително и от чужди клиенти.

От сдружението наблюдават една обичайна, по думите на Велков, тенденция – рязък ръст на посредниците при сделките с имоти в активния летен сезон. Според него всяка година през зимата броят на посредниците е около 7 – 8 хил. души, докато през лятото броят им нараства до 10,5 – 11 хил. души.

Тази година обаче ръстът се забелязва още през първото тримесечие спрямо последните три месеца на миналата година. Това вероятно се дължи на намаляването на „сивия“ сектор заради масовите проверки на данъчните.

Като цяло пазарът на имоти в големите градове в момента е в застой заради летния сезон, а в градовете до 100 хиляди жители се наблюдава обичайния и вече константен спад от 5-6% коментира и Йордан Петров от регионалната структура на НСНИ в Перник. Очакванията му са да има някакво раздвижване след края на лятото на фона на подоблрените оферти на банките за потенциалните купувачи на имоти.

На пазара обаче активни са предимно купувачи, които имат някакви спестявания и не разчитат основно на кредити, обобщи Иван Велков. По думите му в момента предлагането надвишава търсенето около десет пъти, а активното търсене би могло да се възстанови само със сигурност в доходите, а не спад на цените.

Да се въведе задължителна медиация при търговски спорове, свързани с пазара на имоти, предлага Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

Велков поясни, че организацията продължава да получава сигнали от пострадали клиенти. В повечето случаи обаче не става въпрос за криминални деяния, а за правни проблеми, породени заради непрофесионално водене на преговорите и излъгани очаквания, посочи той.

Същевременно всяка година в Европейския съюз (ЕС) се водят десетки милиони съдебни дела, голяма част от които – заради търговски спорове. Съдебният процес ангажира огромни ресурси, които биха могли да бъдат „освободени“ и прилагани по друг начин, ако вместо дела се пристъпваше към медиация, допълни Велков.

Той посочи като пример Италия, която отскоро възстанови прилагането на задължителната медиация в изпълнение на европейска директива. Сдружението смята да покани на посещение и проф. Джузепе де Пало – един от най-големите експерти по медиация, от когото да почерпи опит във връзка с евентуални предложения за законодателни промени.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
ямх преди 10 години
Бъфет каза, че уволнява мениджърите и веднага си купува местната медия.....с рекламни пари, медията му създава рекламна истерия и си продава стоката...уорън бъфет.... Днес, номера е патентован и който иска да го прилага си плаща!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо не ми излиза сметката на вашите ,,ваканционни имоти,,от по 35 м2. Копувам си една хубава селска къща и си я реставрирам ,във двора една беседка и малко теменушки и ето ви ги 30,40 хил евро .Вие си копуваите кутиика от гипсокартон.
29
2
 
6
 
! Отговори
!@#$% преди 10 години
"Все повече българи купуват имоти по морето"********************************Пак не съм от повечето българи....Нищо-със заема, който правителството ще вземе...ще си купя и аз...:).Само трябва да се запиша като член на БСП,ДПС или АТАКА...:D
28
7
 
3
 
! Отговори
Az преди 10 години
Abe tuka samo bednqci li pi6at? Kak si pla6tete interneta be? Koito ima kupuva, drugite zavijdat i se gotvqt za evakuaciq...emi are 4ao :)
27
4
 
14
 
! Отговори
Тинтири-минтири преди 10 години
Този/тази дето я е писал/писала тази статия явно живее на някоя друга планета...Първо:да купуваш имот в БГ е все едно да си купиш имот в Заир,Конго,Танзания или Габон.Второ:тенденцията е обратната-не да се купуват имоти,а обратно-да се продават.Всеки който познавам се стяга усилено за евакуацията след 01-01-2014г...2.5 милиона българи вече се евакуираха за последните 24 години.Очаква се след 2014г. да се евакуират поне още 1 милион.Така че айде по-спокойно с тия имоти.
26
0
 
7
 
! Отговори
do folk number 4 преди 10 години
pishete na izust....dalech ste ot biznesa narechen POD NAEM...da dadesh neshto pod naem v BG e da si vkarash taralej v gashtite i osven tova apartameita ti stava na pomiisna iama...
25
3
 
19
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Народа се приготвя за евакуация от първи януари 2014 година, когато Великобритания, Германия и Франция ще си отворят пазарите на труда, тия ми говорят за имоти по морето. Смеешки
24
1
 
12
 
! Отговори
ЛОКОТО преди 10 години
Ами естествено че българи ще копуват.Англичаните избегаха много отдавна,въпреки ниските цени на имотите.Всички англичани преди да напуснат БГ казват че повече не искат краката им да стъпват в БГ,а ако има възможност и децата им.
23
2
 
7
 
! Отговори
nikoleta преди 10 години
ami kato sa eftini,po triset hil.evro,dvustaini s terasa ,kak da ne vzemesh...obache sega me e qd.
22
0
 
31
 
! Отговори
мхмм преди 10 години
Ще почакам още малко, тая тенденция да стигне и до мене. Щото аз пък се чудя как да си напълня резервоара, за да стигна до морето...
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До nikoleta denkovaЧестито, вече сте с цифрова ефирна телевизия.За кво пък купи два ?!?
20
0
 
10
 
! Отговори
nikoleta denkova преди 10 години
nali si kupih dva i sega kvo...po edna sedmica v godina gi polzvam,prez ostan.vreme stoat zaklucheninito da gi dadesh pod naem ,nito da gi pazish mojesh,nabutvacia golqma.
19
0
 
29
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Нали трябва да им пълним гушите на тия с крадените и изпрани пари, които окупираха с бетон прекрасното ни черноморие. Пък за парите хич кахъри нямам- с 600лв заплата до една седмица ги събирам 30 000 еврака и отивам на слънчака.
18
0
 
23
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Гаранцията на тези апартаменти е две години.През това време тези от поддръжката козметичномаскират проблемите.След това жална му майка на купувача!!Почват течове, идва мухъл пукнатини от слягането на сградата и др.А при по-голямо земетресение от сградата остава мавзолей.
17
0
 
29
 
! Отговори
от Раднево преди 10 години
*** кво говориш,цял ден седя и гледам да пуснат някъде имот по морето,че да тичам и да го купя за да не ме изпревари друг,щото сега държавата е в такъв голям възход,и доходите са толкова високи,че всеки българин бърза да купува имотите на килограм,за да не му остане празна кошницата....
16
1
 
35
 
! Отговори
или преди 10 години
До СЪЮЗ НА ОБЛЕКЧАВАЩИТИли това за 35 години по 2000лв на година за почивка на различни места !??!?, няма изобщо смисъл да се забиваш на едно място, най най малкото пък в Сл.Бряг.
15
0
 
30
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Тоя Велков щом ти казва, че предлагането е 10 пъти повече от търсенето, значи считай че е поне 20 пъти наистина. А щом е толкова, дали цените няма да паднат още а? Или продавачите ще ядат тухли зимата? Каква медиация дири тоя, болшинството излъгани са от мошеническите хитрини на т.нар. "брокери", неуки и без професионална отговорност, криещи данъци и лъжещи който могат и който не могат да преметнат.Това е.Собствената им асоциация не може да ги регулира, смятай. За тия не медиация, а НАП трябва.
14
0
 
40
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Ако знаете качеството на материалите при строежа и майсторлъка на "майсторите", както и че такива апартаменти се строят много бързо(противопоказно на влажния морски климат) - ще бягате през глава от такива жилища.Също вярно е, че ремонт трябва всяка година!
13
0
 
23
 
! Отговори
Навит Инвеститор преди 10 години
До Стига сте търсилиКазвай бързо к'ва е далаверата с това, че имам едни въшливи кинти да заровим там ?
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и аз си купих във Варна.Панелка ,но в кв.Чайка,близо до плажа