Газът за автомобили може да поскъпне шоково догодина

Акцизът се вдига заради евродиректива
Обновена: 10 сеп 2013 22:49 | 10 сеп 2013 22:47, Веселина Йорданова
107
Газът за автомобили може да поскъпне шоково догодина
Снимка: БулФото-архив

Газът за автомобили може да поскъпне шоково от 1 януари заради петкратно увеличение на акциза. Това е заложено в законопроект на финансовото министерство за промени в Закона за акцизите.

Сега за гигаджуал метан акцизът е 85 стотинки, а от Нова година ще стане 5 лева и десет стотинки, съобщава bTV.

От финансовото министерство обясниха, че акцизът се вдига заради изпълнението на евродиректива. Възможно е повишението да не влезе в сила от догодина, ако Европейската комисия одобри искането ни за отлагане.

Законопроектът предвижда по-висок акциз и върху природния газ, когато той се ползва като гориво за отопление. Вместо сегашните 10 стотинки на гигаджуал, потребителите вече ще плащат 60 стотинки акциз.

Търговците на гориво веднага изчислиха, че при такова повишение килограм метан за автомобили ще поскъпне с 25-30 стотинки. Вместо сегашните 1,80 лева горивото ще поскъпне до 2,10 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: метанАкцизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Тази новина върви из пространството от езвестно време. Но питам се, защо никой не протестира против това?! Не е ли странно, значи иска се самоцелна оставка на правителството, без да се дава алтернатива, макар че тя е ясна, борбата е за връщане на ГЕРБ. Да ги питам протестърите, ако дойде друго правителство мислите ли че няма да се случи това увеличение, а! 100% ще стане, само да поискат от ЕС и ще стане. Ето затова трябва да се протестира, дори и референдум за излизане от ЕС ако трябва да има.
90
0
 
3
 
! Отговори
до # 85 преди 10 години
Ако валутния борд беше нещо хубаво за народа,нямаше да изкара и 1год. ...........Той обслужва само банкери , политици и "БГ бизнесмените" . За да се махне борда трябва РЕВОЛЮЦИЯ !!!!!!
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как нама да вдигат цените? Това е съвсем нормално за държава без действаща икономика. Държавата запушва дупки само от данъци и акцизи.
88
0
 
5
 
! Отговори
IvanovJJ преди 10 години
автомобилите на газ са единствените екологични автмобили които доказано не замърсяват околната среа
87
0
 
2
 
! Отговори
тиква преди 10 години
Не знам за Олигарски, но при Тиквата, метана скочи от 1,15лв на 1,80лв. ! Всъщност няма да се учудя ако Олигарски надмине скока на Тиквата, но винаги може да ни изненада приятно!
86
0
 
7
 
! Отговори
Нефтохимик преди 10 години
В интерес на правилните термини: природен газ = мъжки род. Метан в газостанциите = природен газ = "газът". Газ за газени лампи (течна, в тенекия) = женски род. "Газта". Пропан-бутан (бутилки дето гърмяха в китайския ресторант на пъпа в София) = битова газ, "газта" (женски род) или "втечнен нефтен газ", LPG = "газът". Двойна употреба. В статията долу е тъкмо метан, т.е. "газът", но в началото не е ясно какво имат предвид - вероятно LPG. А иначе да им е.. м.. на *** дет ще вдигат данъци.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Битовата газ нали беше без акциз?Някой ползвал ли е такава ...?Защо не сложите акциз и на тока и да се преключва .....?
84
0
 
10
 
! Отговори
Честито преди 10 години
На гол *** - скъп газ !
83
0
 
14
 
! Отговори
Три години по-рано.. преди 10 години
Три години по-рано трябва да се приберат парите от населението за да му се вдигне минималната заплата ..... чак след три години.Иначе не може,няма как.Вие да не би да искате държавата да плаща или тройната коалиция.Те са за да прибират !!!
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е ся ви таковахме таковата !!!
81
0
 
30
 
! Отговори
фм преди 10 години
то и в германия има евродирективи, а цената на газта е почти същата като в бг...
80
2
 
2
 
! Отговори
df,d преди 10 години
появи се филолога. Нема ли за вас литературни сайтове, че тук показвате грейт познания...
79
2
 
4
 
! Отговори
До Авторката преди 10 години
Веселина, преди да се изразяваш писмено поне научи как се членува. Ето - kaksepishe/gazat-gaza/ Една статия да се научиш как се членува "газ".
78
0
 
33
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Значи ЕС е решил всички да ни превръща в бройлери, които живеят с мизерни пари на ден и само слушат директиви.България веднага следва да напусне този съюз, контролиран от световните юдеиски финансови олигарси.
77
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък съм СИГУРЕН,че ако тези цени влязат в сила на 1.1.2014 год. ,държавата ще се разпадне за седмица.А май е най-добре да разкараме този валутен борд и да спрем вътрешното обезценяване на лева.Всичко останало е ала-бала
76
0
 
42
 
! Отговори
Парламентарист преди 10 години
Гласувайте за нас! През 2087 г. ще вдигнем шоково заплатите за вас, съгласно европейския анфас ! До тогава се хранете екологично - яжте охлюви практично ! Отоплявайте се икономично - зимувайте на село изрично ! Работете периодично и живейте методично - защото до тогава ще ви е в *** емблематично! ! Ще ви пенсионираме статично - с дървено пардесю, букети поп....поединично !
75
3
 
19
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИ преди 10 години
ЧЛЕНУВА СЕ ГАЗТА...ОТ КЪДЕ ВИ НАМИРАТ!!!
74
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дизела в нчалото е бил 5 път по - евтин от бензина !!!!!
73
0
 
48
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Не се хващайте на оправданията за евродирективи. Такива ужким имаше и за номерата на автомобилите. Затова у нас ги сменяха 5 пъти, а по- на запад само при смяна на собственика на автомобила. Същото и при личните документи. Всичките ни управници са толкова кадърни, че единствения начин за пълнене на бюджета, за който се сещат е увеличаване на данъци, акцизи и глоби. Само дето така изсмукват силите на всичко, което още мърда....
72
0
 
30
 
! Отговори
ахах преди 10 години
спомнете си каква беше цената на дизела преди да почне да се използва масово ;)