Danone продаде производствените си звена в България на американци

Стойността на сделката не е ясна
12 сеп 2013 19:08,
17
Danone продаде производствените си звена в България на американци
Снимка: Ройтерс

Американският производител на млечни продукти Schreiber foods вече ще произвежда продуктите на френската група Danone, предназначени за България, Чехия и Португалия. Вчера Данон Сердика обяви решението си да прехвърли собствеността на производствените си мощности в София на Schreiber Foods, който е и нейн дългогодишен партньор, казва се в официално прессъобщение на компанията.

Schreiber Foods е производител, специализиран в ко-производство и собствени марки (така наречените private labels), който има амбицията да внедри своите високи стандарти на производство и индустриално ноу-хау и в Европа, съобщават от Danone.

"Това е глобално решение, което включва прехвърляне на собствеността на производствените мощности на Данон още в Чехия и Португалия и е директно свързано със стратегията на Danone да осигури устойчив растеж. Компанията цели да увеличи конкурентноспособността си и да оптимизира производствените си капацитети и разходи, имайки предвид спада на пазарите в Европа".Така коментира сделката Цветелина Георгиева, член на борда на директорите на Danone и Мениджър комуникации в компанията пред Investor.bg.

Повече информация за финансовите параметри на продажбата не бе дадена. От компанията уточниха, че не могат да предоставят информация за условията на общата транзакция, тъй като "касае сделка, която е обвързана с няколко държави".

На този етап от компанията нямат информация кога сделката ще бъде изцяло финализирана.

"Сделката трябва да бъде одобрена от съответните регулаторни органи в страните. Ние не можем да се ангажираме с конкретен срок за сделката, защото наистина първо трябва да получим разрешението на регулаторните органи в Чехия и Португалия. Сроковете на регулаторите в различните държави съответно са различни", заяви Георгиева.

Сделката предвижда трансфер само на производствените мощности в София на Schrieber Foods. Ще бъдат запазени всички работни места във фабриката и ще се гарантира продължение на производството на продукти за Данон във фабриката в София.

Според мениджмънта на френската компания сделката ще донесе нови възможности за местните й партньори и доставчици, като например фермерите. "Нашият партньор Schrieber Foods ще продължи да произвежда продукти за Данон във фабриката в София разчитайки на доставка на сурово мляко от фермите, с които Danone по принцип работи. Schreiber Foods идва в Европа с намерение да развива дейност на континента в дългосрочен план. Имайки предвид техния опит ние сме убедени, че те ще успеят да развият бизнес в България с пълен потенциал", допълва Георгиева.

От Danone обещават плавен трансфер, който няма да попречи на работниците в производствените звена в София.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
две преди 10 години
До до 1Ами вземи и си направи една образователна обиколка на фабриката,та дано поне малко разбереш какво се слага в тяхното мляко.Ако имаш желание могат и да ти покажат откъде вземат млякото .Тогава може и да видиш истинска българска крава.
15
1
 
0
 
! Отговори
az преди 10 години
продайте всичко бе .... да не остане нищо
14
1
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 10 години
Според мен американците са тик като ликвидатори, до година ще затворят завода и кой от къде е. Прецакани са работещите в него.
13
1
 
12
 
! Отговори
magiv1 преди 10 години
Пр*аха се американците това нишесте Данон никои него купува.
12
1
 
15
 
! Отговори
Генно НЕмодифициран преди 10 години
При купуване на кисело мляко спазвах няколко правила, като првило номер 1 беше да НЕ е Данон и маскираните му марки, като "На баба" и прочие маркетингови похвати, целящи да излъжат хората, че е истинско кисело мляко.Сега с тези американци, ще трябва да си отварям очите на четири, мога само да си представя какво велико "НОУ КАУ" в областта на химията и псевдо-храните носят.
11
4
 
16
 
! Отговори
мутант ЯНКИБГГМО преди 10 години
Досега ядохте химическо мляко данон но от утре ще ядете ГМО МЛЯКО - ГАРАНТИРАНО ОТ ПЛАН РАН-ЬТ . ДА ВИ Е ЧЕСТИТО ГМО *** НАРОДЕ . ЩЕ РЕВЕТЕ ЗА ТОДОР ЖИВКОВ!
10
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Само преди по-малко от година,Американското правителство осъди Данона,заради факта ,че активията не е активна! Това е било с цел!???? И спечелиха много-достатъчно да ги доведат до това положение! А сега те ще ни АКТИВИРАТ със генно модифицираното им царевично НИСЪЩЕ.
9
1
 
14
 
! Отговори
Lakto-Bulgaricum преди 10 години
До сега французите ни пробутваха уж българско кисело,ама не до там,сега ще трябва да се купуват от балъците в България и американски ***. До кога ще продължава глупостта,да продаваш хладилници на ескимоси?
8
1
 
2
 
! Отговори
ум преди 10 години
Чакайте големи УВОЛНЕНИЯ!ЕЕЕЕЕХ
7
0
 
13
 
! Отговори
7 преди 10 години
АЙДЕ ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!АЙДЕ ЧЕСТИТО ЗА ХОРМОНИТЕ ДЕТО БУТАТ ВЪТРЕ!ТОВА МЛЯКО В USA НЕ СЕ КУПУВА!
6
1
 
14
 
! Отговори
op преди 10 години
kopuvaite bulgarsko kiselo mlqko na taq marka produktite sa menteta jestoki az sum si kopyval v USA
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз не ги купувам- ако това е масово с отбягването на разредените млека "очз" или онези с бактериите и вирусите- са го закършили здравата :) Да правят торов завод, по на печалба ще го карат
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега вече и киселото мляко ще се прави с вносно, американско мляко на прах. Честито българи.
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не че до сега съм ги купувал, но вече ще ги избягвам, вероятно ще е само химия.По-добре да подкрепим наши БГ производители.
2
4
 
27
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Те и верея са същите.. Ама данон е върха на химията, отдавна тази фабрика е номер 1 в химическата индустрия в българия с най- различните си видове " млека" с по 2-3 години срок на годност
1
5
 
14
 
! Отговори
op преди 10 години
az Danon ne vzimam te sa menteta samo Verea