Българите продължават да пестят усилено

Депозитите на домакинствата с ръст от 172 млн. лв. през септември
23 окт 2013 14:42, Миглена Иванова
35
Българите продължават да пестят усилено
Снимка: Dnes.bg

Домакинствата и предприятията продължават да спестяват усилено в банките за сметка на ниската кредитна активност.

Депозитите на населението и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД)* нарастват със 172 млн. лв. през септември 2013 г., спрямо заделените средства в размер на 203 млн. лв. за същия месец на миналата година, показват изчисления на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ). На годишна база депозитите им растат с 8,5% до 36,097 млрд. лв.

Още по-голяма е общата сума на депозитите. За домакинствата, нефинансовите и финансовите предприятия тя възлиза на 54,942 млрд. лв. Така обемът на спестяванията в банковата система нараства с 6,8% на годишна база.

Отделно депозитите на нефинансовите предприятия са за 15,195 млрд. лв. към 30 септември 2013 г., като нарастват с 6,2% за година.

Средствата в банки на финансовите предприятия пък се понижават с 5,2% в сравнение със същия месец на миналата година. В края на септември те възлизат на 3,650 млрд. лв.

В края на септември 2013 г. общата сума на кредитите в икономиката възлиза на 54,588 млрд. лв. На годишна база това означава ръст от 0,5%. Ниският темп на растеж свидетелства за все още свитото кредитиране.

БНБ отдава изменението в размера на кредитите на нетните продажби на кредити от Други парично-финансови институции. Ето защо трудно би се определило дали политическата обстановка е повлияла на икономическата активност на фирмите и населението.

Кредитите, получени от домакинствата и обслужващите ги нетърговски организации, са за 18,570 млрд. лв., като регистрират понижение с 0,6% на годишна база. Продължава тенденцията за намаление, след като през август отпуснатите заеми отново спаднаха – с 0,8% на годишна база.

В края на отчетния месец жилищните кредити са за 8,808 млрд. лв., като намаляват с 0,3% на годишна база. Потребителските кредити възлизат на 7,297 млрд. лв. и са също с 0,3% по-малко спрямо края на септември 2012 г.

През септември заемите за нефинансовите предприятия се повишават с 1,4% на годишна база и достигат 35,076 млрд. лв.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 942,3 млн. лв. за същия период, като в сравнение със септември 2012 г. те намаляват със 7%.

* Към категорията "домакинства и НТООД" се причисляват освен физическите лица, също така и едноличните търговци, синдикатите, политическите партии, фондациите, сдруженията, църквите и религиозните общества, читалища, културни организации, спортни клубове и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие нормални ли сте? Какви спестявания на домакинствата в България?Някой пробвал ли е да спести от закуски или може би да избереш дали тока или водата да си платиш този месец?! Това са абсолютни измишльотини! Вижте как майките си броят стотинките в магазина, как възрастните хора живеят с по 100 лева на месец!Това е свинщина!
28
1
 
3
 
! Отговори
Жокерче преди 10 години
Перефраза на американска поговорка: По какво си приличат жената и торнадото(БСП) ???....: И двете си тръгват с колата,къщата и парите !!! Дръжте се пичове,валутния борд рухва!!! .....п.п. Защото има няколко десетки милиарда причини за това,хахахаха!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tva pestene ot tia paraziti v parlamenta i texnite domakinsva naselivani ot bacili li sa
26
0
 
0
 
! Отговори
Ikrov преди 10 години
Bg medii sa mafia - puskat sluhove v polza na energiinite monopolisti i bg mafiotski partii v bg.Lajlivi info da terorizirat i manipulirat bg narod. Ama stiska li im v kvartala Borovec, Stolipinovo, Kumluka, Garata, Samuilovo, Gradetz da napishat i da vleznat?
25
2
 
1
 
! Отговори
БГ ПОЛИТИК преди 10 години
Щом спестяват значи пари има..трябва да управляваме и усвояваме...
24
0
 
6
 
! Отговори
do Stiliyan Stanev1 преди 10 години
Имаш грешка Стилияне..ако имахме промишленост ти щеше да си прав но всичко е внос дори картофите...така, че можем да стимулираме само чуждите фирми и тези нашите дребни шефчета които купуват отън, слагат БГ етикет и дават работа на двама човека - с 400 лв заплата..ако не внасяхме а произвеждахме щеше да е друго..
23
1
 
7
 
! Отговори
stiliyan.stanev1 преди 10 години
това пестене ще ни измезе през носа,хората няма къде да работят точно зашото няма търсене на стоки ,трябва да се стимулира потреблението......тея пари ще се обезценят по някоя схема ми се струва май май
22
1
 
7
 
! Отговори
pp преди 10 години
Кой ви излъга че хората нямат пари да спестяват бе кюфтета. Хората имат и спестяват. И това е ЛОШО!!! Много много лошо. Колкото повече растът депозитите това говори колко се задушава икономиката. Когато растът кредитите значи има инвестиции, нещо се прави, въртят се пари и икономиката се раздвижва. Демек всичко си е в реда на нещата за БГ.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
заплатите минават през карти които се водят сметки и влизат в статистиката
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До конспиртолог, 99% ot tezi spestiavania sa v smetkite na MONIKA SERGEEVNA, OVCHAROV, GOTZE, DOGAN, MESTAN, MASLAROVA I VSICHKI PREDSTAVITELI NA chervenata ***.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пестете, той Ореха си има добър учител в лицето на Жан Виденов. Ще ни ги вземат пак парите, като не намерят друг начин.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банките продължават да режат лихвите по влоговете и с новия данък лихва на ГЕРБ стана безсмислено да се спестява заради скритата хиперинфлация в България.
17
0
 
8
 
! Отговори
искам и аз преди 10 години
Спестявания
16
0
 
24
 
! Отговори
вярно е преди 10 години
Напълно вярно е статията ..няма БЕЗРАБОТНИ НЯМА ХОРА ДЕТО СЕ САМОУБИВАТ ОТ ОТЧАЯНИЕ ....СТАНДАРТЪТ НИ Е В ПЪРВАТА ДЕСЕТКА В СВЕТА,
15
1
 
8
 
! Отговори
искам и аз преди 10 години
Май май тез спетявания не са семейни
14
0
 
5
 
! Отговори
Vqrno e преди 10 години
Balgarina obicha da spestqva shtoto raboti razbira se !
13
6
 
23
 
! Отговори
кака преди 10 години
Дупе и пари не пази за старини))))))))
12
2
 
26
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Това не е положителна статисика, така че не се палете толкова. Спестяванията нарастват, защото хората ги е страх да инвестират и да харчат свободно, това заради все по-влошаващата се икономическа обстановка в страната. Един вид кътат за черни дни, които очакват да дойдат.
11
1
 
2
 
! Отговори
ууууууууу преди 10 години
До FranceИма те....ти да не си албанец,***.......
10
3
 
20
 
! Отговори
France преди 10 години
С 500лв заплата как спестява българина?Освен да кара само на сол,хляб и вода.Иначе за алкохол и цигари пари винаги имате.Хи-хи-хи